Teii din scuarul Mihai Eminescu din capitală sunt tăiați de către Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”. Aceste „lucrări silvotehnice de igienă” au stârnit multe nemulțumiri în rândul chișinăuenilor.
Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a anunțat că, în perioada 8-10 decembrie 2023, va executa în conformitate cu proiectul dendrologic elaborat „lucrări silvotehnice de igienă în scuarul Mihai Eminescu”.
Primăria Chișinău menționează într-un comunicat emis că activitățile presupun „înlocuirea arborilor uscați, extragerea cioatelor, amenajarea alveolelor în corespundere cu cerințele privind plantarea arborilor cu balot și plantarea arborilor noi, specia tei”.
Proiectul dendrologic prevede extinderea spațiilor verzi din perimetrul scuarului pentru a pune în valoare zona și patrimoniul său arhitectural. Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze cetățenilor pentru incomoditățile create.
Primăria Chișinău





Cum arăta scuarul Mihai Eminescu și cum trebuia să arate după renovare
În anul 2020, după ce Ion Ceban a anunțat că vor începe lucrările de amenajare și reparație a scuarului Mihai Eminescu, Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” a obținut undă verde din partea Agenției de Mediu pentru a „reabilita” scuarul. Motivul invocat atunci pentru reabilitare era „degradarea asfaltului de pe alei și aspectul general degradat al scuarului”.
Mai jos lăsăm o fotografie pentru a vedea cum arăta scuarul Mihai Eminescu în 2020 până la „renovare”.

Ion Ceban spunea atunci că în premieră în acest scuar va fi efectuat un experiment în ceea ce privește aplicarea pavajului, a iluminatului artistic, dar și a altor elemente inovative.
Conform unui material realizat de ecopresa.md în septembrie 2023, după ce au început lucrările, firma care a reabilitat scuarul a tăiat mulți copaci. Asta deși, una dintre condițiile esențiale menționate în avizul expertizei ecologice a fost „păstrarea vegetației arborescente și arbustivă pe teritoriul scuarului”, lucru de care nu a ținut cont Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”. Petru Vinari, reprezentantul Societății Ecologice „Biotica”, susține că cei care au renovat scuarul nu au ținut cont de faptul că spațiul trebuia să aibă un echilibru între pavaj și spațiul verde, unde iarba și arborii puteau să absoarbă umiditatea. Specialistul bănuiește că au fost neglijate și tăiate rădăcinile arborilor în procesul de reconstrucție.
În viziunea lui Ceban, scuarul trebuia să arate așa:

