După ce a câștigat un grant de circa 4,3 milioane de euro din partea Uniunii Europene, orașul Edineț este acum de nerecunoscut. Acesta a fost donat cu tehnologii și servicii de ultimă generație: autobuze EURO 6, semafoare inteligente, iluminat stradal cu monitorizare digitală și stații de așteptare moderne. De asemenea, elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din acest oraș pot acum să-și petreacă timpul în cadrul Smart Lab-ului care este disponibil în instituție. Echipa #diez a fost în nordul țării și a văzut toate aceste modernizări. Ce am reușit să documentăm vedeți în această relatare.
În primul rând, Edineț deține acum opt autobuze noi cu acces pentru persoanele cu dizabilități și sunt prietenoase mediului înconjurător datorită tehnologiei cu care au fost acestea create. Noul transport public din oraș deține un nivel ridicat de confort pentru călători, așa precum Wi Fi gratuit, prize USB, sistem de încălzire, monitoare de urmărire în timp real a itinerarului transportului public etc. Există trei modalități de plată: card bancar, card special dezvoltat și numerar. Cel din urmă va putea fi efectuat cu ajutorul șoferului.

Am încercat și noi aceste autobuze. Am călătorit prin orașul Edineț ca să le testăm și să vedem cât sunt ele de comode și diferite față de cele din Chișinău.

Aceste autobuze sunt unice în Moldova. Așa model nu o să găsești în niciun alt oraș din țară. Prima dată administrația locală din Edineț a văzut acest model în Suceava, România. Transportul este produs în Turcia, însă dealerul este o companie românească.

Cunoaștem că tinerii sunt mult mai obișnuiți și predispuși să achite cu cardul bancar orice, inclusiv o călătorie cu transportul public, așa că, am decis să ne apropiem de două persoane în etate, locuitoare ale orașului Edineț, ca să aflăm cât de deschise ar fi ele să încerce să achite cashless călătoria lor cu noul transport public din oraș. Răspunsul îl găsiți mai jos.
„Acum, destul de bine ne descurcăm să achităm cu cardul în magazine și farmacii, respectiv credem că o să reușim și aici. Dacă e posibil să achităm și în numerar, și cu cardul, eu cred că acest lucru este doar în favoarea oamenilor”, a menționat una dintre doamne.
După calcule, costul pentru o călătorie ar fi de 5 lei. Totuși, autoritățile au subliniat că urmează să fie stabilită o taxă exactă de către consiliul local.

De asemenea, pe teritoriul orașului Edineț au fost instalate și semafoare inteligente care dețin un sistem de senzori. Astfel, pietonii nu mai trebuie să utilizeze un buton pentru a înștiința semaforul despre prezența lor, va fi suficient doar să dea din mână în fața scanerului pentru a schimba culoarea semaforului. La fel, autobuzele noi dețin și un sistem GPS care, atunci când vehiculele se aproprie de semafoare, permite acestora să își schimbe culoarea în verde. Prin această modalitate, autoritățile din localitate doresc să reguleze mai eficient circulația rutieră.

La fel, orașul Edineț acum deține și 17 stații inteligente de așteptare a transportului public, dotate cu panouri informative, videocamere, iluminat fotovoltaic și Wi Fi gratuit. În întregul oraș urmează să fie instalate în total 40 de astfel de semafoare.
În cadrul proiectului a fost modernizat și sistemul de iluminat public stradal, care, la fel, este dotat cu camere de supraveghere video, dintre care 10 piloni sunt dotați cu funcționalități suplimentare, cum ar fi sistem Wi Fi și priză USB, trei piloni sunt multifuncționali cu panouri informative, așa precum: senzori de temperatură, calitatea aerului și prognoza meteo.
De asemenea, în cadrul Primăriei orașului Edineț a fost instalat Ghișeul unic cu trei unități. Ideea a fost inspirată din Estonia. Prin urmare, acum, locuitorii din orașul Edineț au acces mai rapid și mai comod la realizarea unor servicii prestate de către primărie.

„Municipiul Edineț a reușit în ultimii ani să atragă investiții din diverse programe finanțate de UE și țările sale membre. Infrastructura în școli și grădinițe a fost îmbunătățită, un nou sistem de apă și canalizare a fost construit, a fost dezvoltat parcul industrial care oferă peste 400 de locuri de muncă. Astăzi, lansăm mai multe servicii publice inteligente care contribuie și la inițierea de schimbări sistemice la nivel local, inclusiv promovarea guvernării urbane inteligente prin abordarea participativă. Sunt încrezător că aceste servicii vor îmbunătăți viața cetățenilor într-un mod tangibil, acesta fiind obiectivul principal al Uniunii Europene”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

La fel, elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraș au acces acum la un Smart Lab, unde își pot realiza toate ideile creative și unde pot lucra asupra proiectelor personale care au tangență cu disciplinele predate în instituția de învățământ.

Scopul proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, care se află în proces de implementare, în perioada 1 martie 2021 – 28 februarie 2025, este de a îmbunătăți calitatea dezvoltării urbane, a serviciilor publice și, în general, a condițiilor de trai ale cetățenilor din municipiul Edineț prin aplicarea soluțiilor inteligente în mai multe domenii de dezvoltare urbană: guvernare locală, servicii publice, cartiere de locuit, afaceri și educație.