A avut loc lansarea WiNet@UNI – un pod digital transfrontalier între Universitățile Tehnice din Iași și Republica Moldova

dsc_8813

Pe 6 decembrie 2023, într-un context solemn și în prezența unor distinși oaspeți de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Ambasada României în Republica Moldova, a reprezentanților ministerelor Educației și Culturii (MEC) și Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), alături de numeroși profesori și studenți, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab Viorel Bostan a marcat un moment istoric. Prin apăsarea unui buton virtual, a fost inaugurată oficial rețeaua corporativă universitară, realizată în cadrul proiectului transfrontalier „WiNet@UNI – Infrastructura de rețea transfrontalieră comună a universităților tehnice din Iași, România și Republica Moldova” („Joint Cross-Border Networking Infrastructure of Technical Universities of Iasi and Moldova”, 1HARD/3.1/75). Astfel, proiectul a fost finalizat cu succes, fiind finanțat în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020.

În deschiderea ședinței de încheiere a proiectului WiNet@UNI, doamna dr. Daniela Pojar, prorector pentru Finanțe și Relații Internaționale, UTM, și coordonatoare a proiectului, a transmis un cordial mesaj de salut către studenții prezenți în sală, aceștia fiind beneficiarii direcți ai proiectului. De asemenea, a adresat mulțumiri distinșilor oaspeți, care au venit să împartă bucuria acestui mare succes al UTM și TUIAȘI – Emilian Morar, consilier diplomatic la Ambasada României în RM – principalii beneficiari ai proiectului sunt studenții; Nadejda Velișco, secretară generală a Ministerului Educației și Cercetării al RM; Mihai Lupașcu, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al RM; dar și reprezentantei universității-partenere a proiectului – Simona Caraiman, prorectoră informatizare și comunicații digitale, manageră generală de proiect, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, România.

Subliniind importanța proiectului, rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, a remarcat că acesta a fost inițiat la sfârșitul anului 2017, odată cu conceperea unei strategii de digitalizare a Universității. El a evidențiat că digitalizarea reprezintă un element-cheie pentru o universitate modernă, aducând beneficii în eficientizarea posturilor, optimizarea proceselor și alocarea mai eficientă a resurselor financiare pentru studenți, activitățile didactice și cercetare, dar și pentru modernizări și renovări. Rectorul a subliniat că proiectul a fost posibil datorită colaborării strânse cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

La rândul său, Simona Caraiman, a adăugat că, pe lângă prioritățile academice esențiale, proiectul a consolidat relațiile de prietenie dintre cele două universități partenere. Ea a menționat că inițiativa a demarat la finalul anului 2017, când s-a identificat necesitatea consolidării procesului de digitalizare prin modernizarea infrastructurilor de comunicații, servicii și aplicații. Această abordare a permis construirea unor programe de studii integrate cu tehnologii digitale, stimulând cercetarea și inovația în acest domeniu.

Prezentarea detaliilor tehnice ale proiectului a fost realizată de către dr. Dinu Țurcanu, prorector Digitalizare, UTM. El a subliniat că proiectul transfrontalier și-a propus să asigure un viitor sustenabil prin dezvoltarea infrastructurilor de comunicații digitale la cele două universități implicate. Prioritatea programului a constat în dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalier și a infrastructurii TIC, având rezultate vizibile în realizarea rețelelor și facilităților TIC integrate.

Pe parcursul implementării, proiectul a adus beneficii directe studenților implicați în mobilități de studii sau cercetare la diverse universități, cercetătorilor care colaborează cu cele două instituții, precum și profesorilor și studenților absolvenți participanți la conferințe științifice, concursuri studențești și evenimente culturale organizate în cele două universități partenere TU-IAȘI și UTM-Chișinău.

Grupul țintă principal a inclus 14.905 persoane din Iași și 9.244 din Chișinău, cu accent deosebit pe studenți (21.408 persoane, dintre care 13.393 la TUIASI și 8.015 la UTM-Chișinău) și personalul didactic, de cercetare și administrativ (2.741 persoane, dintre care 1.512 la UTGA-IASI și 1.229 la UTM-Chișinău).

Bugetul alocat Universității Tehnice a Moldovei, în valoare de aproximativ 1.000.000 €, a permis dezvoltarea unei infrastructuri moderne de rețea, furnizând sisteme de streaming WiFi și IP de înaltă calitate pentru studenți, profesori și cercetători din ambele universități. Această infrastructură avansată susține implementarea unor sisteme educaționale moderne și competitive, promovând colaborarea și interacțiunea la nivel academic, inclusiv la scară internațională.

Impactul proiectului „Winet@UNI – Infrastructura de Rețea Transfrontalieră Comună a Universităților Tehnice din Iași și R. Moldova” a fost resimțit în consolidarea cooperării dintre cele două instituții de învățământ superior. Aceasta deschide noi oportunități pentru inițiative și proiecte științifice ce pot fi lansate și dezvoltate pe baza rezultatelor obținute în cadrul acestui proiect.

Colaborarea are un impact stimulativ și asupra incubatoarelor, clusterelor de cercetare-dezvoltare, contribuind pe termen lung la crearea de locuri de muncă și la consolidarea competitivității în regiune. Prin extinderea comunicațiilor transfrontaliere, proiectul încurajează cooperarea științifică și contribuie la promovarea valorilor culturale și la dezvoltarea pe termen lung a relațiilor dintre cele două țări în domeniul științei și al cercetării.

Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași își exprimă recunoștința față de toți partenerii, finanțatorii și cei implicați în acest proiect de succes. De asemenea, cele două instituții partenere subliniază angajamentul lor continuu pentru colaborări viitoare și pentru dezvoltarea durabilă a învățământului superior și a cercetărilor în regiunea transfrontalieră. Astfel, prin această inițiativă remarcabilă, cele două universități aduc contribuții semnificative la progresul academic și tehnologic al ambelor țări.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente