Săptămâna 27 noiembrie – 1 decembrie 2023 a marcat o perioadă remarcabilă pentru delegația Universității Tehnice a Moldovei, care a efectuat o vizită de studiu la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (NCSU), SUA.
Această vizită excelentă de studiu a constituit debutul proiectului „Speaker Exchange Program: NCSU-UTM with participation of other universities”, coordonat de UTM și finanțat de Ambasada SUA la Chişinău, Moldova, scopul principal constituind dezvoltarea unui parteneriat strategic între UTM și NCSU, cu accent deosebit pe cooperarea academică internațională, inclusiv schimbul de cercetători, profesori și studenți, realizarea de cercetări comune, publicații și organizarea de conferințe.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/12/c-1.jpg)
Agenda bogată și variată a evenimentului a inclus vizite și ședințe importante de lucru precum turul laboratoarelor Lake Wheeler Field, ghidat de Chad Carter, manager operațiune de cercetare, care a adus o perspectivă practică asupra activităților desfășurate la NCSU sau întâlnirea cu onorabila doamnă Elaine Marshall, secretar de stat, o personalitate remarcabilă în viața publică americană, care a adus o contribuție valoroasă în cadrul parteneriatului bilateral Carolina de Nord – Republica Moldova și, în special, cu UTM.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/12/b-3.jpg)
Cuvântul-cheie al vizitei a fost EXTENSIUNE, unul dintre cei trei piloni cruciali al modelului de excelență al NCSU: CERCETARE, PREDARE și EXTENSIUNE, care transformă știința în soluții cotidiene pentru comunitățile din regiune. Cu 101 de centre locale, peste 1.100 de experți și o rețea vastă de parteneriate, extensiunea de la NCSU, prin programe și parteneriate axate pe agricultură și alimentație, sănătate și nutriție și dezvoltarea tinerilor 4-H, a devenit o resursă de încredere pentru conectarea cercetării și educației cu comunitățile, cu economiile și familiile statului, creând prosperitate cetățenilor locali. Cu 101 de centre locale, peste 1.100 de experți și o rețea vastă de parteneriate, Extensia pune știința în acțiune, oferind soluții practice la problemele locale din stat, conform următorului ciclu: identificarea problemelor, determinarea soluțiilor de cercetare și transferul rezultatelor.
Vizitele impresionante în afara orașului Raleigh au inclus tururi la Stațiunea de cercetare Cherry Farm, Ferma Agricolă Mică, Departamentul Agroforestier, Departamentul de Lactate, Centrul Nash County, Nash Produce și Enfield Cotton Ginnery. Toate aceste locuri au oferit o imagine detaliată asupra modului conform căruia NCSU implementează cercetarea pentru a redresa nevoile comunităților locale.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/12/a-4.jpg)
Clinica de Antreprenoriat a NCSU constituie un alt model de succes, care integrează cercetarea, predarea și experiența din viața reală, oferind studenților oportunitatea de a colabora cu cele mai bune corporații și startup-uri.
Discuții productive au rezultat în cadrul unei serii de întâlniri cu decanii, profesorii și experții din diverse domenii ale NCSU, precum Colegiul de Resurse Naturale, Colegiul de Design, Biblioteca și Colegiul de Textile Wilson etc. menite să consolideze legăturile dintre cele două universități prin prezentarea proiectelor de cercetare în derulare și stabilirea de altele noi.
La fel, echipa UTM a explorat departamentele cheie ale NCSU, care se ocupă de agricultură și științele vieții. Departamentul de Științe ale plantelor din NCSU, un centru global al inovației în acest domeniu, a constituit un punct marcant al discuțiilor. Dr. Adrian PER, director executiv, și dr. Geoff BOCK, manager, au evidențiat contribuția semnificativă adusă de experții din mediul academic, guvernamental și industrial în cercetări pentru creșterea randamentului culturilor și al sustenabilității. Tot aici au fost incluse și vizitele în cadrul Departamentului de Micropropagare și depozitare, și cel de Agricultură și Servicii pentru Consumatori, unde dr. Teresa LAMBERT și dr. Peter THORTON au prezentat cercetări ample și variate în domeniul sănătății animalelor, inspecției gazelor și a petrolului, marketingului agricol etc. O întâlnire specială a avut loc în domeniul dezvoltării forței de muncă, moderată de dr. Kim ALLEN și dr. Praveen KOLAR.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/12/изображение_viber_2023-12-05_15-00-09-956.jpg)
Vizita s-a încheiat cu sesiuni de lucru în cadrul atelierului „Bridging the gap between NC State and Moldova”, unde domnul rector Viorel BOSTAN a prezentat principalele arii de cercetare ale UTM, și-a exprimat impresiile extraordinare de care delegația din Moldova a avut parte, cât și idei noi de colaborări și implementări care au rezultat în urma vizitei. Dr. Jose CISNEROS și dr. Chadi SAYDE au moderat sesiunea de încheiere, subliniind importanța colaborării transdisciplinare și interdisciplinare, dar și inițiind discuții constructive privind analizarea perspectivelor colaborării ulterioare pe domenii de interes reciproc și elaborarea unui plan de acțiune strategică.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/12/изображение_viber_2023-12-05_15-00-10-707.jpg)
Delegația UTM, condusă de rectorul, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, însoțit de prorectorii conf. univ., dr. Vladislav REŞITCA și dr. Daniela POJAR, Lilia CEPOI, directoarea Institutului de Microbiologie și Biotehnologie, decanii conf. univ., dr. Sergiu POPA și conf. univ., dr. Dumitru CIORBĂ, conf. univ., dr. Nina PUŢUNTEAN, șefa Serviciului Relații Internaționale, Larisa CAISÎN, dr. hab., prof. univ. și Ina BUTUCEL, directoarea Business Enabling Environment, Chemonics International/USAID, a efectuat o vizită de studiu la Universitatea de Stat din Carolina de Nord (NCSU), SUA, a fost primită cu entuziasm. NCSU, o universitate recunoscută la nivel mondial pentru excelența sa în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, cu peste 34 000 de studenți și 7 000 de angajați, a fost selectată ca partener în acest proiect, iar reprezentanții săi – dr. Rich BONANNO, prorector pentru relații internaționale şi cooperare, dr. Amy CONGER, prorector pentru cooperare globală, dr. Chadi SAYDE, profesor asistent, inginerie biologică și agricolă; Sarah OLSON, director parteneriate globale, dr. Jose CISNEROS, director programe internaționale CALS, Steve LOMMEL, decan-adjunct și director al Serviciului de Cercetare Agricolă din NC ș.a. – au contribuit la succesul acestei colaborări.
![](https://diez.md/wp-content/uploads/2023/12/изображение_viber_2023-12-05_15-00-10-775.jpg)
Excelentul itinerar, organizat în cadrul proiectului „Speaker Exchange Program: NCSU-TUM with participation of other universities”, și-a atins cu succes obiectivele stabilite. Această vizită de studiu a consolidat relațiile dintre Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea de Stat din Carolina de Nord, deschizând noi orizonturi de colaborare și promovând schimbul de cunoștințe și experiențe între cele două instituții academice.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.