Astăzi este marcată Ziua Mondială a Solului. Moldova se numără printre țările cu cel mai fertil sol din lume

sol pământ
Foto:Dylan de Jonge

Anual, la nivel mondial, în data de 5 decembrie, este marcată Ziua Mondială a Solului. În acest an, campania lansată de Organizația Națiunilor Unite urmărește să crească gradul de conștientizare cu privire la importanța și relația dintre sol și apă în realizarea unor sisteme agroalimentare durabile și rezistente. Tema propusă pentru acest an, în contextul acestei zile, este „Pământul și apa: o sursă de viață”.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, terenurile arabile sunt definite ca fiind terenurile utilizate în prezent, sau potențial capabile să fie folosite, pentru a cultiva culturi sezoniere. Această definiție include culturi anuale, cum ar fi grâul, fasolea și orezul.

Publicația Britannica notează că cernoziomurile din centrul Ucrainei se numără printre cele mai fertile soluri din lume și ocupă aproximativ două treimi din suprafața țării.

Conform Aakash Institute, există 10 țări care au cele mai fertile soluri din lume. Acestea sunt:
# India;
# Bangladesh;
# Comore;
# Danemarca;
# Gambia;
# Ungaria;
# Republica Moldova;
# Rwanda;
# Republica Togoleză;
# Ucraina.

Țările care dețin cea mai mare suprafață de teren arabil din lume

Conform datelor statistice, India și Statele Unite ale Americii dețin cele mai multe terenuri arabile din lume, deși cele două țări își schimbă ocazional pozițiile. De exemplu, Statele Unite s-au clasat pe primul loc în 2019, dar au fost pe locul al doilea în 2016, cu aproximativ 152,2 milioane de hectare de teren arabil, ceea ce reprezintă aproximativ 16,8 % din suprafața de teren a SUA. În anul 2023, SUA la fel s-a clasat pe locul I în ceea ce ține de terenurile arabile, cu 157,7 milioane de hectare.

India a ocupat locul secund, cu 156,1 milioane de hectare de teren arabil. Poziția a treia îi revine Rusiei, cu 121,6 milioane de hectare de teren arabil.

Sursă: worldpopulationreview.com

Groenlanda este considerat cel mai mare teritoriu fără teren arabil, în timp ce cea mai mică națiune, orașul-stat Vatican nu deține hectare de teren arabil.

Ucraina se clasează în topul celor 10 țări cu cele mai multe terenuri arabile. Țara vecină deține 32,9 milioane de hectare, ocupând astfel locul 8. România are în gestiune nouă milioane de hectare de teren arabil, iar Republica Moldova – 1,7 milioane.

Sursă: worldpopulationreview.com

Potrivit World Population Review, terenul arabil din lume s-a ridicat la 1,38 miliarde de hectare în ultimii ani. Terenurile arabile din întreaga lume au scăzut cu aproape o treime din anul 1961. Această reducere se datorează în mare parte reîmpăduririi, eroziunii solului și deșertificării cauzate de schimbările climatice globale.

10 fapte curioase despre sol despre

  1. Solurile sănătoase au șase straturi diferite.
  2. Se estimează că mai mult de jumătate din toate speciile pământului trăiesc în sol.
  3. Un gram de pământ (un sfert de lingură) poate adăposti până la 10 miliarde de organisme.
  4. Doar aproximativ 1 % dintre microorganismele găsite în sol au fost identificate până acum.
  5. 95 % din producția de alimente se bazează pe sol.
  6. Solurile stochează mai mult carbon decât atmosfera și toate plantele și pădurile din lume.
  7. Solul sănătos poate ajuta la prevenirea inundațiilor și la atenuarea efectelor secetei.
  8. În fiecare minut pierdem echivalentul a 30 de terenuri de fotbal din pământ fertil. 
  9. În total, solurile din Marea Britanie stochează aproximativ 130 de trilioane de litri de apă, mai mult decât toate lacurile și râurile din Regatul Unit la un loc.
  10. Fermele ecologice au în medie cu 20 % mai multă materie organică în sol.
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente