Promo-LEX: „Victor Pleșcanov trebuie eliberat de urgență din închisoarea nr. 3 din Tiraspol, ca urmare a identificării unor probleme grave de sănătate”

Transnistria
Foto:depositphotos.com

Asociația Promo-LEX a lansat astăzi, 4 decembrie, un apel public către autoritățile constituționale, misiunile diplomatice, Misiunea OSCE în Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturilor Omului în Moldova, privind „eliberarea imediată și necondiționată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală”.

Potrivit Promo-LEX, Victor Pleșcanov, prima persoană condamnată în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în Ucraina, trebuie eliberat de urgență din închisoarea nr. 3 din Tiraspol, ca urmare a identificării unor probleme grave de sănătate.

În data de 23 noiembrie curent, soția bărbatului condamnat a anunțat pe o rețea de socializare despre faptul că acesta a fost diagnosticat cu o problemă oncologică. Informația despre problemele grave de origine necunoscută la stomac au fost confirmate ulterior și de către Stepan Popovski, jurist din regiunea transnistreană, care a semnalizat și refuzul de comunicare și informare corespunzătoare din partea structurilor transnistrene, dar și atitudinea dușmănoasă a acestora în raport cu Victor Pleșcanov din ultimele două săptămâni.

În 2022, Asociația Promo-LEX a condamnat detenția ilegală a lui Victor Pleșcanov, iar ulterior a solicitat intervenția de urgență a autorităților constituționale ca urmare a stării medicale precare și a informațiilor referitoare la o pretinsă tentativă de suicid.

„Informații care cu regret s-au adeverit ulterior. Totuși, situația medicală a acestuia nu s-a schimbat, iar acesta nu a mai fost eliberat din detenția ilegală”, se arată în comunicatul emis de către organizația neguvernamentală.

Între timp, pe acest caz au fost sesizate periodic misiunile diplomatice, instituțiile naționale și internaționale, inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Recent, despre situația acestuia au fost informate și delegațiile Comitetului de Miniștri al OSCE. Însă, situația a rămas neschimbată. Mai mult, la 1 decembrie curent, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a refuzat grațierea și, respectiv, eliberarea lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală.

Confirmând condamnarea și privarea de libertate a domnului Pleșcanov pentru critici în adresa armatei ruse și a structurilor transnistrene;

evidențiind detenția ilegală timp de mai bine de 18 luni în condiții inumane și degradante, dar și a problemelor sistemice de sănătate fizică și mintală ale acestuia;

subliniind incapacitatea pretinsului sistem medical din regiune, în special cel din locurile de detenție, de a asigura un tratament medical corespunzător;

constatăm că menținerea lui Victor Pleșcanov în detenție în stânga Nistrului este periculoasă pentru viața acestuia.

Asociația Promo-LEX

Astfel, Promo-LEX face apel public către autoritățile constituționale, misiunile diplomatice, Misiunea OSCE în Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturilor Omului în Moldova, să întreprindă următoarele măsuri:
# să solicite reprezentanților structurilor transnistrene, prin canalele de comunicare existente, eliberarea imediată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegală și elucidarea situației sale medicale;
# să asigure accesul lui Victor Pleșcanov la îngrijiri spitalicești de cea mai bună calitate posibilă, în condiții umane și adecvate, cu acces la întreaga gamă de măsuri de diagnosticare și tratament;
# să monitorizeze constant situația lui Victor Pleșcanov până la restabilirea integrală a acestuia în drepturile și libertățile încălcate;
# să informeze sistematic opinia publică cu privire la măsurile care au fost întreprinse în acest caz.

Sursă: promolex.md

Principiile Organizației Națiunilor Unite subliniază că „este dreptul fundamental al oricărei persoane de a se bucura de cel mai înalt nivel posibil de sănătate fizică și mintală”. De asemenea, dreptul persoanelor private de libertate la asistență medicală este unul dintre principiile de bază ale Recomandării Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei Rec(2006)2 privind Regulile penitenciare europene, conform căreia „persoanele private de libertate își păstrează toate drepturile, care nu le sunt legal retrase prin decizia de condamnare sau de arestare preventivă”. Totodată, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, inclusiv cea în „cauzele transnistrene” ilustrează că statele care refuză persoanelor reținute sau deținute asistență medicală promptă și adecvată au fost condamnate în repetate rânduri pentru încălcarea articolului 2 (dreptul la viață) sau a articolului 3 (interzicerea torturii) din CEDO.


Pe 26 septembrie 2022, așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a condamnat pe Victor Pleșcanov la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. Bărbatul este un activist civic din regiunea transnistreană, care în ultimii ani avea permanent un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiune. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, acesta a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană.

Aici găsiți mai multe detalii despre caz.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente