O carte despre pierdere și speranță. La ultima întâlnire din acest an a clubului de carte #diez, vom dezbate volumul Valentinei Șcerbani

ipiccy_image (2)
Foto:Facebook/Valentina Șcerbani

Ultima întâlnire a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier din acest an va avea loc în data de 9 decembrie. Ne vedem de la ora 13.00 în Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126, unde vom dezbate „Orașul pierdut”, de Valentina Șcerbani.

Criticul de artă Vladimir Bulat a precizat că „Orașul promis” spune povestea Ilenei, o adolescentă preluată de mătușile sale, care încearcă să se clarifice dacă o va mai vedea vie pe mama sa ori dacă aceasta a murit cu adevărat, cum i s-a arătat în vis, anunțată printr-o telegramă. Femeile se stabilesc în Toltre – un ținut cu „un aer uimitor de salin”, unde plouă aproape fără încetare, de la care, constați, se trage sfârșitul lumii și finalul rațiunii.

„Valentina Șcerbani debutează puternic, uluitor de matur, cu o viguroasă temă a senectuții, cred: „Când anume nu mai suntem copii?”. Când ne mor părinții sau când încetăm să avem vreo comunicare cu ei și cu noi înșine, deopotrivă? Căci, singurătatea interioară ne face să înțelegem cât de neînsemnați suntem, iar pentru asta căutăm dovezi să amânăm acest adevăr iute, dur, usturător.”

„Am scris această poveste cu mult suflet. E povestea a trei femei care ajung izolate într-un spațiu rudimentar și ostil, numit Toltre, în care ploua aproape fără încetare. E o carte de atmosferă, despre teama umană față de întinderea lumii, despre frica de a fi singur și despre puterea de a spera”, a declarat scriitoarea și jurnalista într-un interviu.

La eveniment va fi prezentă și autoarea romanului – Valentina Șcerbani.

Cartea poate fi procurată din Librăria din Centru/Librăria din Hol sau din librăriile Cărturești.

Valentina Șcerbani s-a născut în data de 11 ianuarie 1988 în orașul Glodeni. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, după care a obținut o bursă de masterat în mediere culturală intermediteraneeană (Master MIM) la Universitatea Ca’Foscari din Veneția, Universitatea Autonomă din Barcelona, universitățile „Paul Valéry” din Montpellier și „Moulay Ismaïl” din Meknès.

A debutat cu romanul Orașul promis (Tracus Arte, 2019), pentru care i-au fost decernate Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova la categoria „Debut, proză” și Premiul Bibliotecii „B.P. Hasdeu” pentru debut în literatură. Cartea a fost nominalizată la premiile Sofia Nădejde, la Festival du Premier Roman din Chambery, Franța, și la Tânărul prozator al anului 2019 din România.


În acest articol îți relatăm despre întâlnirea din luna noiembrie, la care l-am avut ca invitat pe Constantin Cheianu.


Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente