Prestigioasa revistă internațională despre știința alimentației – FOODS, cu Factor de Impact 5.2, CiteScore 5.8, publicată semestrial online de platforma de știință deschisă (Open Access) MDPI – Multidisciplinary Digital Publishing Institute, face cinste Universității Tehnice a Moldovei prin publicarea unei noi lucrări științifice de o importanță incontestabilă – „Hemp seed cake flour as a source of proteins, minerals and polyphenols and its impact on the nutritional, sensorial and technological quality of bread” – „Făină din șrot din semințe de cânepă ca sursă de proteine, minerale și polifenolii și impactul acesteia asupra valorii nutriționale, proprietăților senzoriale și tehnologice a pâinii”, semnată de un formidabil grup de autori UTM-iști, cu renume în domeniul lor de specialitate – Eugenia Covalioiv, Cătălina Negoița, Rodica Siminiuc, Aurica Chirsanova, Vladislav Reșitca, Dinu Țurcanu.
Echipa de autori, a reușit să-și îmbine eforturile în investigarea unei probleme specifice şi sensibile: compoziția fizico-chimică a șrotului din semințe de cânepă, precum și aportul nutrițional și influența acestuia asupra parametrilor de calitate ai pâinii.
Dat fiind că semințele de cânepă (Cannabis sativa L.) au o concentrație mare de proteine și componente biologic active, conținutul acestora fiind cu mult mai ridicat în cazul îndepărtării părții lipidice în producția de ulei, deșeurile sunt utilizate în calitate de hrănă pentru animale. Astfel, șrotul din semințe de cânepă a fost evaluat din perspectiva calității proteinelor și a conținutului de aminoacizi, compoziția mineralelor și polifenolilor.
Șrotul din semințe de cânepă s-a dovedit a fi o importantă sursă de proteină de înaltă calitate (31.62 s.u.), conținând 8 aminoacizi esențiali. Potențialul biologic al șrotului din semințe de cânepă a fost demonstrat și prin conținutul înalt de polifenoli, în special a celor din grupul Cannabisinei. Conform rezultatelor, încorporarea șrotului din semințe de cânepă în pâine contribuie pozitiv la conținutul total de fenoli, care a crescut de la 141,25 mg GAE/kg (proba de control) la 354,85 mg GAE/kg (40% pâine cu șrot din semințe de cânepă). Parametrii generali de calitate a pâinii, cum ar fi conținutul de umiditate, activitatea apei nu au variat semnificativ. Pe de altă parte, parametrii pâinii, cum ar fi duritatea și atributele de culoare, au fost afectați semnificativ la adăugarea șrotului.
Analiza senzorială a pâinii a arătat că pâine cu 30% și 40% au fost mai puțin apreciate în comparație cu proba de control, cu toate acestea, aprecierea generală a fost oricum înaltă. Rezultatele au demonstrat, că proba de pâine cu 40% șrot din semințe de cânepă poate fi etichetată ca fiind bogată în proteină.
Această cercetare a fost finanțată de Proiectul de stat 20.80009.5107.10 „Nutriție personalizată și tehnologii inteligente pentru bunăstarea mea”, derulat la Universitatea Tehnică a Moldovei și Bursa Națională a Federației Mondiale a Oamenilor de Știință, ceea ce subliniază o dată în plus importanța și valoarea cercetărilor efectuate.
Exprimând sincere felicitări cu prilejul acestei publicații și investigații de succes, UTM consideră necesar să sublinieze într-un mod aparte efortul, perseverența și dedicația fiecărui membru al acestei formidabile echipe de autori-profesioniști:
# Tatiana Capcanari – șefă program „Tehnologia și Managementul Alimentației Publice” din cadrul Facultății Tehnologia Alimentelor a UTM;
# Eugenia Boaghi – UTM-ista care a reprezentat cu demnitate Republica Moldova la cea de-a șaptea ediție a finalei internaționale a concursului de elocvență și popularizare a științei „Teza mea în 180 de secunde”, deținătoarea Premiului Academiei de Științe a Moldovei pentru tineri cercetători „Boris Melnic”;
# Cătălina Negoiță – doctorandă și absolventă a specialității „Tehnologia și managementul în alimentația publică”, care în 2021 și-a deschis propria afacere în domeniul patiseriei artizanale – Laboratorul „Capy’s Cakes”, în care sunt produse artizanal deserturi cu utilizarea ingredientelor naturale și implementarea tehnologiilor moderne;
# Rodica Siminiuc – directoare Școală Doctorală UTM;
# Aurica Chirsanova HIRSANOVA – șefă Departamentul Alimentație și Nutriție, FTA-UTM;
# Vladislav Resitca – prim-prorector UTM, prorector pentru activitate didactică, ex-decan al Facultății Tehnologia Alimentelor a UTM;
# Dinu Țurcanu – prorector Digitalizare, UTM, care s-a regăsit perfect și a excelat în domeniul specialității științifice „Securitatea produselor alimentare”, susținând cu succes teza de doctor în științe inginerești cu tema „Securitatea nutrițională a persoanelor cu tulburări corelate consumului de gluten în Republica Moldova”, sub conducerea științifică a dr., conf. univ. Rodica Siminiuc.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.