Profesorii cer adoptarea unei legi antiviolență și majorarea salariilor. MEC: „Din 2024, salariile cadrelor didactice vor crește cu 15 %”

profi
Foto:captură de ecran/privesc.eu

Astăzi, 29 noiembrie, mai mulți profesori au organizat o acțiune de sensibilizare a opiniei publice și a Guvernului Republicii Moldova. Cadrele de învățământ cer adoptarea urgentă a Legii antiviolență contra cadrelor didactice și majorarea salariilor angajaților din ramură.

Ulterior, Federația Sindicală a Educației și Științei a organizat o conferință de presă în care a venit cu câteva comentarii referitoare la evenimentul din această dimineață. Președintele sindicatelor, Ghenadie Donos, a declarat că ar fi bine să se implementeze o serie de acte normative care să fie completate cu prevederi care să protejeze pedagogii.

Domnul ministru spune că avem 7 000 de cadre didactice lipsă, iar noi avem alte cifre mai îngrijorătoare, dar nu contestăm. […] Unul dintre motivele pentru care tinerii specialiști pleacă din sistem sau nici nu vin este presiunea verbală și/sau fizică, violența împotriva pedagogilor. Pe alocuri și mass-media a pus umărul la denigrarea imaginii pedagogului. […] Noi nu am ieșit astăzi în stradă cu proteste, ci cu sensibilizarea opiniei publice. Dacă nu vom fi înțeleși și auziți, s-ar putea să avem și alt mesaj.

A declarat Ghenadie Donos.

De asemenea, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubco, a precizat că de la începutul anului 2023, CNSM s-a sensibilizat și s-a îngrijorat de faptul că salariul mediu în domeniul educației este sub salariul mediu la nivel național cu circa 20 %.

Am considerat să dedicăm anul 2023, anul educației și științei, în scopul revendicării drepturilor salariale ale cadrelor didactice și non-didactice. […] Luând în considerare că salariul mediu este de aproape 11 700 de lei, am solicitat ca anul viitor salariul minim al angajaților din sistemul de învățământ să fie de 5 850 de lei. Împreună cu partenerii sociali am stabilit ca în anul 2024, salariul minim să fie de 5 000 de lei, ceea ce reprezintă o crește de 20 %.

A menționat Igor Zubco.

Reacția Ministerului Educației și Cercetării

În urma acestor evenimente, Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o reacție în care declară că „susține și apreciază efortul Sindicatelor de a mobiliza societatea în jurul problemelor cu care se confruntă cadrele didactice”.

Ministerul se preocupă în mod constant de stimularea și susținerea angajaților din  sistemul educațional și întreprinde mai multe acțiuni concrete în acest sens.  

Astfel, în luna octombrie 2023 Guvernul a reușit să identifice resursele necesare pentru plata unică de 5 000 de lei pentru toate cadrele didactice și 3 000 de lei pentru personalul non-didactic, plăți care sunt în curs de achitare. Numărul total al beneficiarilor se ridică la 102 000 de persoane, în acest scop fiind alocate 450 milioane de lei. 

Totodată, în ultimele luni, ministerul a alocat circa 10 milioane de lei pentru formarea și recalificarea cadrelor didactice. 

De asemenea, MEC a declarat că de la 1 ianuarie 2024, Guvernul își propune să crească salariile cadrelor didactice cu 15 %. Astfel, valoarea de referință pentru cadrele didactice urmează să se majoreze de la 2 000 la 2 300 de lei.

Menționăm că majorările salariale pentru profesori sunt mai mari decât cele propuse pentru alte categorii de angajați. 

Referitor la implementarea legii antiviolență cerută de cadrele didactice, MEC nu s-a expus.


Amintim că MEC a decis ca din 1 septembrie 2023, sporul salarial pentru toate cadrele didactice din învățămîntul general, psihologii școlari, psihopedagogii, directorii de școli primare, gimnazii și licee să fie acordat în baza rezultatelor evaluării performanțelor profesionale.

De asemenea, începând cu noul an școlar 2023, cadrele didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal pot fi remunerate în baza unei noi modalități de calcul a sporurilor cu caracter specific. În limita bugetelor de care dispun, administrațiile instituțiilor pot acorda sporuri mai mari pentru dirigenție, verificarea lucrărilor scrise de elevi, administrarea cabinetelor și activitățile în care sunt încadrați copiii cu cerințe educaționale speciale (CES).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente