GirlsGoIT anunță cu entuziasm încheierea stagiului de practică desfășurat în colaborare cu compania IT, Amdaris. 12 fete au beneficiat de oportunitatea de a participa în urma Taberei de vară, iar în data de 10 noiembrie ele au prezentat proiectele finale.
„O experiență inedită și unică”, „experiența care mi-a schimbat viața la cel puțin 90°” sunt câteva moduri în care participantele de la GirlsGoIT au descris internship-ul.
Timp de 7 săptămâni, fetele au simțit pe propria piele ce înseamnă să activezi în industria IT. Pe parcursul acestei perioade ele au fost ghidate de mentori experimentați, explorând diverse aspecte ale acestei sfere și dezvoltându-și abilități practice.
Vineri, 10 noiembrie, participantele au prezentat proiectele inovatoare la care au lucrat în tot acest interval. Proiectele au variat de la inițiative axate pe cărți și organizarea lecturilor, la concepte ce vizează filme, rețete, educație financiară sau chiar crearea de website-uri pentru instituții de învățământ.
Toderiță Loredana, una dintre participante, spune că a reușit să descopere cum lucrează developerii la distanță cu ajutorul a Git și GitHub. „De asemenea, am învățat câte puțin din ceea ce înseamnă Front End Development – Typescript și librăria js React. Prima oară am fost confuză și nu prea înțelegeam ce se petrece și cum lucrează totul, însă cu ajutorul tuturor mentorilor și în special a mentorei care mi-a fost călăuză pe perioada stagierii, Olga Stan, am săpat mai adânc în tot ce înseamnă Front End”, adaugă Loredana. La final de stagiu, echipa din care face parte a creat website-ul „Michelin Guide”, care are ca scop „promovarea tinerilor amatori și gurmanzi care doresc să-și delecteze papilele gustative cu rețete pe măsură”. Tânăra este de părere că această experiență lasă o amprentă puternică asupra viitoarei sale cariere de Web Developer și este recunoscătoare echipei GirlsGoIT pentru oportunitate.
În cadrul proiectului GirlsGoIT, un internship nu reprezintă doar o experiență în acumularea de cunoștințe tehnice, ci și o oportunitate de a construi conexiuni semnificative în industrie. Networkingul este esențial în dezvoltarea unei cariere de succes, iar abilitățile interpersonale sunt la fel de importante precum cele tehnice.
Acest fapt este subliniat și de Buzilă Tatiana. Ea menționează: „Colaborarea în echipă a fost cu siguranță unul dintre aspectele cele mai valoroase ale experienței mele. Împreună, am învățat să comunicăm eficient, să împărțim responsabilitățile și să depășim obstacolele cu încredere și determinare”. Tatiana mai adaugă că este „ferm convinsă că această experiență va constitui un punct de plecare în construirea unei cariere de succes în domeniul IT.”
Bineînțeles că acest stagiu a fost nu doar o oportunitate de a descoperi puncte forte, dar și o șansă de a ieși din zona de confort, de a apăsa pe anumite butoane emoționale. Despre acest aspect povestește Arina Varticean: „Când am fost anunțată că m-au selectat alături de alte 12 fete la acest internship, m-am bucurat foarte mult, dar pe lângă entuziasmul meu a apărut și frica de faptul că nu voi face față. Aceasta frică a dispărut, imediat după ce am fost la evenimentul de deschidere a internshipului.”
Arina este încântată de program, menționând că datorită acestuia a reușit să înțeleagă cât de mult îi place programarea. „În urma internshipului am luat decizii serioase legate de viața mea profesională. Am hotărât că la anul viitor merg la universitate în sfera IT. Ca scop principal, mi-am setat să mă aprofundez și mai mult în tot ceea ce ține de front-end până la vară, astfel, pe lângă cursul universitar să pot să mă organizez încât să reușesc să lucrez în acest domeniu și să devin independentă pe plan financiar”, adaugă Arina.
Despre importanța programului relatează și Anastasia Popova: „Acest internship a fost o introducere foarte bună pentru o carieră în IT. A avut un impact major asupra mea ca viitoare programatoare și mă bucur mult că GirlsGoIT mi-a oferit această oportunitate.”
Echipa GirlsGoIT aduce mulțumiri companiei Amdaris pentru receptivitate. Această colaborare a reprezentat nu doar o oportunitate de învățare, ci și un pas semnificativ în direcția pregătirii viitoarelor profesioniste în domeniul tehnologiei.
Informații suplimentare și detalii despre activitățile următoare ale programului GirlsGoIT găsiți pe website-ul oficial sau pe paginile de Facebook și Instagram.
Programul este implementat cu suportul Liechtenstein Development Service Moldova, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, FRIDA | The Young Feminist Fund, TEKEDU.