Finlanda a închis temporar toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia. Cele mai importante evenimente din a 643-a zi de război

406614393_734191578741939_4775373733705654986_n
Foto:facebook/Сумська обласна прокуратура

Astăzi este a 643-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Procuratura din regiunea Sumî a raportat moartea a două femei și a unei fetițe de șapte ani în urma bombardamentelor rusești.

După cum au precizat autoritățile din regiune, bombardamentul a avut loc astăzi, 28 noiembrie, în jurul orei locale 12.30. În urma atacului, cinci case au fost distruse și o mașină a fost avariată. Procuratura a precizat că a fost deschis un dosar penal pentru încălcarea legilor de război.

🟣 Autoritățile finlandeze au anunțat despre închiderea temporară a tuturor punctelor de trecere a frontierei cu Rusia. Acest lucru este raportat de Yle cu referire la premierul Petteri Orpo.

Potrivit autorităților, închiderea frontierei va începe la miezul nopții de 30 noiembrie și va dura până pe 13 decembrie. După o perioadă de două săptămâni, potrivit ministrului de interne al Finlandei, Mari Rantanen, decizia poate fi prelungită sau anulată.

Închiderea punctelor de control se datorează unui aflux brusc de refugiați, de obicei cetățeni ai unor țări terțe care călătoresc prin Rusia. Acum, cei care doresc să solicite azil politic vor putea face acest lucru doar în aeroporturi și porturi maritime.

🟣 Ucraina și Italia au început consultările pentru încheierea unui acord bilateral privind garanțiile de securitate pentru Kiev, a anunțat biroul prezidențial ucrainean.

„Furnizarea de către Italia a garanțiilor de securitate pentru Ucraina va fi un pas important în direcția apropierii statului nostru de aderarea la UE și NATO”, a declarat șeful echipei de negociere a Ucrainei.

🟣 Ministerul rus al Apărării a recrutat pentru invadarea Ucrainei o persoană condamnată ce are handicap intelectual.

Semion Karmanov, în vârstă de 25 de ani din Kemerovo, are un handicap de grupa a treia din cauza unei întârzieri în dezvoltarea sa intelectuală. Acesta a fost recrutat pentru a participa la războiul din Ucraina în timp ce se afla într-o închisoare, pentru că a furat 5 000 de ruble, anunță Mediazona.

Sora lui Semion a aflat că acesta a fost dus la război atunci când un fost coleg de celulă al tânărului a sunat-o pentru a afla ce mai face Karmanov. Potrivit informațiilor, la începutul lunii octombrie, bărbatul din Kemerovo a fost dus de la închisoare la aeroport, iar de acolo a fost dus la Moscova, ca mai apoi să fie trimis pe front.

🟣 Soția lui Kârâlo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, a fost otrăvită cu metale grele. Femeia se află în spital, anunță Babel.

„Acum își termină cursul tratamentului, apoi medicii o vor monitoriza. […] Aceste substanțe nu sunt folosite în niciun fel în viața de zi cu zi sau în afacerile militare. Prezența lor poate indica o încercare deliberată de otrăvire a unei anumite persoane”, a declarat sursa citată de Babel.

🟣 Marți, 28 noiembrie, Consiliul Uniunii Europene a aprobat o finanțare suplimentară pentru instruirea militarilor ucraineni.

Acest lucru este raportat pe site-ul Consiliului UE. Instruirea soldaților din Forțele Armate ale Ucrainei are loc în cadrul misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei.

Se remarcă faptul că finanțarea va fi majorată cu 194 de milioane de euro. Astfel, suma totală a acesteia va fi de 255 de milioane de euro.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente