Street foodul are o istorie lungă și diversă, iar potrivit surselor istorice, moda street fondului a apărut anume în China și Grecia Antică, acolo unde negustorii, ieșind în stradă, comercializau mâncare. Acest obicei s-a păstrat și astăzi. Fiind în China pentru o perioadă, nu am putut să nu gust din această cultură a mâncării, care datează deja de mii de ani.
Toate preparatele incluse în acest articol au fost încercate în orașele Chongqing și Beijing.
Tofu prăjit



Nu știam exact ce urmează să încerc. Când m-am apropiat de tarabă, am arătat cu degetul către ingredient, iar domnul care vindea a dat din cap aprobator. Credeam că era vorba de cartofi prăjiți, dar când am gustat, mi-am dat seama că era cu totul altceva. Era tofu. Nu mai încercasem tofu anterior și nu știam exact cum ar trebui să fie gustul. Acesta pe care l-am mâncat în China nu prea avea un gust distinct; era mai degrabă ca un burete care absorbea doza de picant din sosul de usturoi și ceapă verde. Totuși, pentru experiență, merită să încercați măcar o dată.
Preț: 2 yuani chinezești (aproximativ 5 lei)
Stridii cu sos picant



A fost a doua oară în viața mea când am încercat stridii. Prima dată le-am degustat acum trei ani la Odesa în forma lor proaspătă, acompaniate de lămâie. Stridiile coapte pe grătar din China au un gust complet diferit, mai ales că sunt acoperite cu un sos picant de usturoi și ardei iute. Combinația de arome nu a fost rea, ba chiar destul de bună, dar trebuie să remarc faptul că mă așteptam la o doză mai pronunțată de picant. Prin urmare, dacă nu sunteți amatori ai preparatelor picante, aceste stridii v-ar putea plăcea.
Preț: 2 yuani chinezești (aproximativ 5 lei) pentru o stridie. Porția de 10 stridii costă 20 de yuani chinezești (aproximativ 50 de lei).
Beleaș chinezesc



Dacă ați încercat vreodată beleașul de la Piața Centrală din Chișinău, atunci pateurile vândute pe stradă în China o să vi se pară similare, deși doar aspectul fizic are similitudini cu beleașul nostru, fiindcă la gust sunt complet diferite. Bine, încă o similitudine este faptul că, la fel ca beleașurile noastre, cele chinezești sunt scăldate bine în ulei, de aceea trebuie să aveți grijă atunci când le mâncați. Pateul pe care l-am încercat eu era umplut cu carne de porc (dar nu-s sigur că era de porc) și multă verdeață. Pe lângă aceste două ingrediente principale, avea și multe condimente mult prea diferite de cele pe care le folosim noi. Din acest motiv, și gustul pateului în sine este ciudățel, dar nu regret că l-am încercat.
Preț: 6 yuani chinezești (aproximativ 15 lei)
Jianbing

Bonus: unul dintre cele mai populare street fooduri din China este jianbing. Principalele ingrediente ale jianbing-ului sunt: aluat din făină de grâu și de grâne, ouă, diferite sosuri, inclusiv picante. Toate acestea se prepară rapid prin întinderea aluatului pe o tigaie mare sau pe o plită specializată la foc puternic. Dintre toate street foodurile pe care le-am încercat în China, acesta a fost cel mai aproape de gusturile mele. Recomand!
Preț: 10 yuani chinezești (aproximativ 25 de lei)
Mai jos voi lăsa câteva fotografii cu mai multe tipuri de street food pe care le-am văzut pe străzile din Chongqing. N-am reușit (fizic) să le încerc pe toate.











Un mic rezumat video din călătoria în China
@sparkleintheshadow #china #beijing #chongqing #hangzhou #shanghai #moldova ♬ sunet original – Petru Beșleaga