Republica Moldova s-a aliniat și în acest an campaniei ONU „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

rupe
Foto:Parlamentul Republicii Moldova

Pe 25 noiembrie este marcată Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. În acest context, anual, ONU lansează campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară până pe 10 decembrie, când sunt marcate Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și Ziua Internațională a drepturilor omului. În 2023, Republica Moldova se aliniază acestei campanii pentru a 22-a oară.

Sloganul campaniei din acest an, „Să investim în prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor”, pune accent pe importanța finanțării diferitor strategii de prevenire și combatere a acestui fenomen.

În semn de solidaritate cu supraviețuitoarele violenței în bază de gen, pe fațada clădirii Parlamentului Republicii Moldova au fost instalate șase bannere mari de culoare oranj, culoarea simbolizând un viitor fără violență pentru toate fetele și femeile. Bannerele transmit mesajul de sensibilizare „Alege o viață fără violență!”. Totodată, în scuarul Parlamentului este instalat un cub cu mesajul „Rupe cercul violenței”.

De asemenea, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, în întreaga țară se vor desfășura mai multe activități tematice, organizate de Platforma Femeilor Deputate:
# întâlniri în teritoriu;
# distribuiri de materiale informative despre oportunitățile existente pentru femeile supuse oricărui tip de violență;
# masă rotundă la care vor fi discutate programele de protecție a femeilor;
# campanie de sensibilizare.

La nivel internațional, scopul campaniei „16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” constă în mobilizarea comunităților internaționale, a societății civile, agențiilor ONU, instituțiilor guvernamentale, sectorului privat, dar și persoanelor fizice interesate să se implice în acțiuni de prevenire și eliminare a violenței împotriva femeilor și fetelor.

În Republica Moldova, campania „16 zile de activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor” este coordonată de Organizația Națiunilor Unite în Moldova, în parteneriat cu autoritățile publice, organizațiile internaționale și societatea civilă.


În martie 2022, Comisia Europeană a propus mai multe norme la nivelul UE pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Astfel, noile norme vizează:
# incriminarea violului, a mutilării genitale și a violenței cibernetice;
# proceduri sigure de raportare și de evaluare a riscurilor;
# consolidarea accesului victimelor la justiție;
# posibilitatea victimelor de a solicita despăgubiri în cursul procedurilor penale;
# respectarea vieții private a victimelor în cadrul procedurilor judiciare;
# sprijinirea victimelor prin intermediul liniilor de asistență telefonică și al centrelor de primire în regim de urgență în caz de viol.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente