Zeci de fermieri au pornit astăzi spre centrul Chișinăului, unde este organizat un protest. O parte dintre ei deja se află în Piața Marii Adunări Națională (PMAN) și cer introducerea unui moratoriu la calcularea penalităților față de creditori, dar și interzicerea importului de cereale din Ucraina pe o perioadă de trei-patru luni.
Protestele agricultorilor au început din data de 22 noiembrie. Ieri, protestatarii au blocat o intrare în Chișinău, șoseaua Hâncești. Astăzi, agricultorii au pornit cu tractoarele spre centrul capitalei.
În dimineața zilei de 23 noiembrie, poliția a atenționat protestatarii în privința unor eventuale blocaje în trafic.
„Agricultorii intenționează începerea deplasării spre Piața Marii Adunări Naționale. Ținând cont de faptul că acțiunea acestora este organizată într-o zi de muncă și urmează să fie tranzitată întreaga capitală, de la periferii spre centru, atenționăm organizatorii despre eventuale blocaje ale traficului, dar și respectarea Regulamentului Circulației Rutiere. Solicităm să se țină cont de toate cerințele polițiștilor, iar deplasarea să fie strict coordonată cu oamenii legii, cu respectarea declarației prealabile”, au menționat oamenii legii.
În după-amiaza zile de 23 noiembrie, tractoarele cu agricultori au pornit spre Piața Marii Adunări Naționale. Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, a menționat că ar fi vorba de circa 200 de unități de transport. Dorind să organizeze un protest în fața Guvernului, Slusari a declarat că a solicitat ca șirul de tractoare să fie însoțit de poliție, însă ar fi fost refuzați.
În mass-media au fost publicate imagini video în care protestatarii încercau să ia pe sus o mașină de poliție.
Seara, poliția a solicitat repetat participanților la acțiunea de protest din Piața Marii Adunări Naționale să respecte Regulamentul Circulației Rutiere.
„Cerem repetat participanților la acțiunea de protest din Piața Marii Adunări Naționale să respecte Regulamentul Circulației Rutiere și să nu pună în pericol traficul. În aceste două zile de către un grup de agricultori au fost create mai multe situații de accident, or, Poliția a venit cu solicitarea de responsabilitate pe străzi și trasee imediat ce a fost depusă declarația prealabilă pentru acțiunea de protest”, au menționat astăzi oamenii legii.
Ce zic agricultorii?
Echipa #diez se află în Piața Marii Adunări Naționale și încearcă să afle de la fermieri mai multe detalii despre protestele organizate de aceștia.
„Situația din agricultură este dezastruoasă și autoritățile nu iau nicio măsură. Noi am cerut trei măsuri care ar salva agricultura și care nu țin de bani. Prima este moratoriu la calcularea penalităților dobânzilor și oprirea executărilor silite. Mulți agricultori sunt dați în judecată, practic li se pune sechestru pe tot și tot se scoate la vânzare.
A doilea [măsură] este ca din fondul de subvenționare pentru anul viitor, un miliard să fie dat ca plăți directe la hectar, drept compensații. La noi se iese că fondul de subvenționare e postsubvențional și, investind, cei care au, tot ei sunt ajutați de stat.
A treia [măsură] este ca tranzitul cerealelor din Ucraina să fie oprit pe trei-patru luni. Noi să avem posibilitatea să venim cu cerealele, cei care mai au, să le vindem la un preț normal”, a menționat pentru #diez Sergiu Ștefanco, membru al Asociației Fermierilor.
Acesta a menționat că agricultorii sunt „de ieri la periferii” și vor sta aici până problema va fi soluționată.