UTM a participat la Ziua Științei 2023. Au fost prezentate realizările în domeniul cercetării și inovării

009-3

UTM a participat pe 20 noiembrie la cel mai mare eveniment al anului din domeniul cercetării și inovării – Ziua Științei, marcată în acest an cu genericul „Integrare europeană prin cercetare și inovare”. Evenimentul s-a desfășurat la Palatul Republicii.

Oameni de diferite vârste interesați de cercetare și inovare, au avut ocazia să cunoască rezultatele cercetărilor și inovațiilor autohtone, expuse de circa 300 de cercetători și 33 de instituții de cercetare, care au adus știința mai aproape de public, explicând-o pe înțelesul tuturor.

Însoțiți de prorectorul pentru cercetare și doctorat, prof. univ., dr. hab. Vasile TRONCIU, care l-a reprezentat la eveniment pe rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, UTM-iștii au etalat rezultatele celor mai importante cercetări fundamentale și aplicative – de la lucrări științifice publicate în reviste internaționale cu Factor de Impact ISI sau indexate în bazele de date Web of Science sau Scopus, citări în Google Scholar, brevete și medalii obținute la saloanele de inventică până la inovații de ultimă oră în domeniile de profil ale UTM.

Alături de rezultatele științifice ale cercetătorilor din cadrul departamentelor universitare, centrelor și laboratoarelor de cercetare ale celor 11 facultăți ale UTM, au fost prezentate și realizările științifice ale celor trei institute din domeniul cercetării și inovării – Institutul de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”; Institutul de Energetică și Institutului de Microbiologie și Biotehnologie. Este vorba de publicații în reviste științifice internaționale cu Impact Factor, elaborări științifice realizate în cadrul cercetărilor fundamentale și aplicative, invenții apreciate de foruri științifice naționale și internaționale.

În fața celor 300 de cercetători ai 33 de instituții de cercetare, prezenți la eveniment, trei remarcabili cercetători din cadrul UTM au fost apreciați și aplaudați la scenă deschisă. În semn de înaltă apreciere a activității prodigioase în domeniul cercetării și inovării și cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din sfera științei și inovării – „Ziua Științei”, doamnei Liliana CEPOI, doctor în biologie, conferențiar cercetător, director, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie al UTM, i-a fost decernată Diploma de Onoare a Guvernului RM, iar Viorica LUPU, directoare, Biblioteca Științifică a UTM, și Tudor BRANIȘTE, doctor în științe inginerești, cercetător științific superior, Centrul Național de Studiu și Testare a Materialelor, UTM, s-au învrednicit de Diplome de Onoare ale Ministerului Educației și Cercetării al RM.

Referindu-se la rezultatele marcante ale cercetătorilor, ministrul Educației și Cercetării, Dan PERCIUN, a subliniat că cercetarea este o prioritate la nivel european, iar apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană va deschide tot mai multe oportunități pentru cercetătorii din țara noastră. „Este necesar ca țara noastră să investească mai mult în cercetare și să apropie nivelul nostru de cercetare de cel al UE, iar aceasta înseamnă dezvoltare, inclusiv fonduri adiționale pentru cercetare”, a remarcat ministrul.

El a vorbit despre rezultatele cercetătorilor noștri în cadrul Programului Orizont Europa. În prezent, Republica Moldova are semnate 31 de granturi cu Comisia Europeană, 154 de propuneri eligibile și o rată de succes de aproape 26 %, ceea ce e cu mult peste rata generală. Un alt rezultat este Programul Național în Domeniile Cercetării și Inovării pentru anii 2024-2027 care își propune să asigure dezvoltarea și finanțarea corespunzătoare a domeniului, cu o majorare a finanțării de la an la an cu 0,1 % din produsul intern brut.

Dublarea burselor pentru doctoranzi și acordarea unei indemnizații anuale tinerilor doctori în știință în primii trei ani de activitate, încurajarea colaborării dintre mediul științific și mediul de afaceri pentru a crește competitivitatea economiei naționale, stabilirea de noi parteneriate, organizarea concursurilor de proiecte de inovare, proiecte de vouchere inovaționale sunt printre obiectivele care și le-a propus MEC în următoarea perioadă.

Despre importanța atragerii tinerilor în știință a vorbit și consiliera președintelui Republicii Moldova pe domeniul educației și cercetării, Valentina CHICU: „Este cazul să scoatem cercetarea din laborator și să mergem cu ea în instituțiile de învățământ pentru ca să cultivăm acele caracteristici și competențe necesare tinerilor pentru a completa rândurile cercetătorilor, pentru că de cercetare are nevoie fiecare cetățean”.

Bucuroși de atenția sporită a publicului față de rezultatele activității lor, cercetătorii au invitat vizitatorii să se implice în diverse activități interactive, improvizând minilaboratoare științifice și prezentând numeroase experimente. De asemenea, au fost organizate lecții publice, expoziții de carte, de artă plastică și decorativă, diferite jocuri pentru copii, demonstrându-se astfel că scopul suprem al științei este de a apropia cercetarea și inovarea de societate, a stimula interesul copiilor pentru aceste domenii și a tinerilor care doresc să facă o carieră în cercetare, dar și de a populariza cele mai importante realizări ale cercetătorilor din țara noastră.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente