Tinerii din Moldova pot obține o bursă de studii în Ungaria. Au început înscrierile pentru programul „Stipendium Hungaricum”

296017921_5553503864715690_9111265634741810172_n
Foto:Facebook/Valeria Batereanu

A început procesul de aplicare pentru programul de burse „Stipendium Hungaricum”, pentru anul universitar 2024/2025. Tinerii din Republica Moldova care își doresc să-și urmeze studiile de licență, masterat sau doctorat în Ungaria se pot înscrie.

În cadrul programului de burse „Stipendium Hungaricum”, Guvernul Ungariei oferă anual cetățenilor Republicii Moldova 40 de burse pentru a studia în cadrul unor universități maghiare. Bursele sunt repartizate pentru diferite cicluri de studii: 25 pentru studii de licență, 10 pentru studii de master și cinci pentru studii de doctorat. Astfel, programul de burse contribuie la pregătirea de specialiști înalt calificați care, la revenire în Republica Moldova, vor contribui la dezvoltarea și consolidarea economiei țării.

Documente necesare

Formular de înregistrare online (aici va fi necesară și încărcarea unei fotografii recente);
# scrisoare de motivare (minimum o pagină, Times New Roman 12, scrisă în limba de studiu a programului selectat sau în maghiară);
# certificat internațional de limbă (în funcție de limba de studiu a programului ales);
# certificatele de absolvire a ciclului de studiu anterior, foaia matricolă;
# certificat medical;
# copia pașaportului;
# Statement for application (aceasta se completează online, nu este necesară încărcarea ei separată);

Pentru candidații la studii de doctorat va mai fi nevoie și de:
# plan de cercetare;
# două scrisori de recomandare din partea unor profesori sau coordonatori academici.

*Toate documentele trebuie prezentate în limba de studiu a programului ales sau în maghiară. Dacă acestea nu au o versiune în una din aceste limbi, atunci se vor prezenta traduceri oficiale.

Beneficiile bursei

# Învățământ fără școlarizare – scutire de la plata taxei de școlarizare;
# O îndemnizație lunară de 43 700 HUF (cca 110 euro) contribuție la cheltuielile de trai în Ungaria, timp de 12 luni pe an, până la finalizarea studiilor;
# Loc gratuit în cămin sau o contribuție de 40 000 HUF/lună la costurile de cazare pe toată durata perioadei de bursă;
# Asigurare medicală – servicii de îngrijire a sănătății conform legislației maghiare relevante și asigurare medicală suplimentară de până la 65 000 HUF (cca 170 de euro) pe an pentru o persoană.

Termenul-limită pentru depunerea dosarului este 15 ianuarie 2024, ora 14.00.

Mai multe detalii despre programul de studiu, beneficiile burse și tot ce trebuie să știi despre câștigarea unei burse de studii în Ungaria, găsești aici.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente