Cea mai tânără consilieră din Moldova: „Tinerii adesea sunt dați într-o parte, aceasta m-a și motivat să mă implic”

Design fără titlu (94)
Foto:Facebook/Dumitrița Harghel

În peisajul politic al Republicii Moldova, alegerile din această toamnă au adus cu sine, pe alocuri, noi persoane, noi viziuni de dezvoltare a localităților, dar și o nouă generație de tineri lideri. Echipa #diez a aflat cine este în acest moment cea mai tânără consilieră din țara noastră și de ce aceasta a hotărât să se implice în viața politică locală.

Cea mai tânără consilieră din Republica Moldova este Dumitrița Harghel. Aceasta locuiește în satul Meșeni, o localitate cu o populație de 833 de locuitori, potrivit recensământului din anul 2014, și își face studiile la Instituția Publică Liceul Teoretic „Ioan Sârbu”.

Dumitrița ne-a povestit că, în ultimii ani, a participat în cadrul mai multor proiecte captivante, atât de nivel local sau raional, cât și național. Printre ultimele ar fi proiectul LikeStat, o inițiativă din care aceasta a aflat detalii despre procesul de guvernare a unui stat.

„Tinerii adesea sunt dați într-o parte […] Aceasta m-a și motivat să mă implic”

Tânăra ne povestește că a întâmpinat noutatea că va deveni consilieră în localitatea sa foarte emoționant, deoarece opinia tinerilor, câteodată, nu prea este luată în considerare.

„Sincer, eram extrem de fericită, săream în sus de bucurie și strigam. Tinerii adesea sunt dați într-o parte și se mai întâmplă ca ideile lor să nu fie luate în considerare. Aceasta m-a și motivat să mă implic și să încerc să devin o voce mai puternică a tinerilor în satul natal”, menționează tânăra.

Dumitrița a mai adăugat că a hotărât să fie consilieră fiind motivată de dorința de a „obține rezultate noi pentru localitatea în care trăiește”. Ea a menționat că împreună cu APL-ul va încerca să găsească soluții pentru „a îmbunătăți mediul de trai” din satul Meșeni.

Totodată, aceasta se arată încrezătoare în abilitățile tinerilor și crede că aceștia și-ar putea putea duce la bun sfârșit propriile idei.

„Apropo, cine a zis că tinerii nu știu nimic despre guvernare? Eu aș spune că ei au mai multe idei, tendințe de a duce un lucru la bun sfârșit și de a obține rezultate foarte bune”, afirmă ea.

„Noi suntem viitorul satului”

În calitate de consilieră, Dumitrița vrea, în primul rând, să îmbunătățească sectorul de tineret din localitate. Scopul ei este să deschidă un centru de tineret al localității.

„Chiar la inițiativa mea și a unei prietene, dorim să redeschidem Consiliul Local al Tinerilor din Meșeni și, cu Doamne ajută, poate și un centru dedicat tinerilor pentru a implica și alte persoane în viața comunitară. […] Noi suntem viitorul satului. De noi depinde dacă se va dezvolta localitatea sau nu”, ne-a zis tânăra consilieră.

Potrivit Dumitriței, principala problemă a tinerilor din localitate ar fi „neimplicarea și pasivitatea”. Totuși, ea se arată optimistă și crede că un sat mic nu este neapărat și un sat slab.

„Multor tineri nu le prea pasă. Dacă se găsește cineva să facă un lucru bun, se întâmplă chiar să fie criticat, iar acest lucru pe mulți din sat îi descurajează. O altă problemă ar fi că suntem un sat micuț, cu puțini oameni, dar asta nu ne face sa fim slabi, trebuie să luptăm toți cot la cot ca să avem un viitor strălucit pentru localitate și pentru generația care vine”, zice Dumitrița.

„Se poate întâmpla ca însuși voi să fiți soluția acestor probleme”

Întrebată despre planurile pentru viitor, tânăra ne-a zis că nu se vede neapărat politiciană, chiar dacă se identifică precum o persoană destul de punctuală și responsabilă. Ea accentuează că a venit în consiliul local mai degrabă pentru a pune pe roate proiecte locale.

„Eu aș spune că sunt foarte punctuală și responsabilă în ceea ce ține de îndeplinirea unei sarcini. Îmi place foarte mult responsabilitatea. Când am multe însărcinări, asta mă face mai puternică și învăț foarte multe lucruri noi. Planurile mele pentru viitor sunt de a atrage cât mai multe proiecte și de a dezvolta sectorul de tineret din localitate. Fiind parte din consiliul local, vreau în primul rând să încerc să schimb ceva în localitate înspre bine. Nu cred că aș vrea să-mi dezvolt o carieră politică”, menționează tânăra.

Pe final, Dumitrița a îndemnat tinerii „să se implice cât mai activ în viața din localitate”.

„Nu ascultați ceea ce se vorbește despre voi, dar ferm mergeți înainte cu capul sus. Fiți mai îndrăzneți și interesați-vă de problemele din localitate. Se poate întâmpla ca însuși voi să fiți soluția acestor probleme”, a menționat tânăra.


În cadrul alegerilor din data de 5 noiembrie 2023, în localitățile din Republica Moldova au fost aleși 11 058 de consilieri locali.


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Taguri: #Locale 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente