Viața noastră se desfășoară adesea într-un circuit bine stabilit și monoton. În lumina zilei, ne străduim să fim „în rând cu lumea”, să ne încadrăm în normele sociale pentru a fi acceptați. De multe ori, prioritatea este să fim studenți buni, angajați responsabili, vecini exemplari, colegi model, totul conform cu ceea ce este considerat normal, corect și convențional, evitând judecata și criticile. Ne întrebăm: „Cum vor reacționa oamenii dacă sunt băiat și îmi vopsesc unghiile?”, „Ce vor zice cunoscuții dacă sunt fată și vreau să-mi lipesc o mustață?”. Deciziile în legătură cu propriile dorințe se lasă influențate și restrânse de opiniile externe. Cu toate acestea, libertatea își face loc în rutina noastră când liniștea serii de vineri contrastează cu gălăgia subsolurilor. Sacourile cedează locul topurilor scurte, iar fustele până la genunchi se transformă în fuste mini, combinate cu ciorapi tip plasă. Parfumul dulce plutește în aer și fețele machiate sunt adevărate opere de artă vii. Pe o stradă îngustă din centrul orașului, o casă de piatră cu fațadă clasică găzduiește un eveniment plin de culoare. Lumina neonului orbește, iar podelele din lemn susțin pașii zgomotoși ai celor ce pășesc cu hotărâre, îmbrăcați în ținute rebele și purtând tocuri înalte. „Ce o să fie aici? E vreo petrecere?”, mă întreabă cameramanul care m-a însoțit. „Nu, e un drag show”, îi răspund zâmbind ușor.

Potrivit scriitorului Alexander Chee, drag-ul reprezintă o formă de exprimare artistică ce încorporează moda, arta machiajului, arta dramatică și elemente coregrafice. Drag queens sau drag kings pot să-și asume o identitate de gen diferită în timpul spectacolului, însă acest aspect nu reprezintă o regulă universală. În iarna anului 2022, am mers la unul dintre primele drag show-uri din Moldova. La final, îi tot aruncam priviri uimite colegului meu. Ambii am rămas mască, nu ne venea a crede că acest val de libertate și incluziune este la noi în oraș și că nu îl urmărim de la distanță, pe ecranele telefoanelor. Îmi spunea că apariția unei comunități drag pare remarcabilă într-o țară în care, potrivit datelor, homofobia încă stă în capul mesei.

Un sondaj comandat de GENDERDOC-M a arătat că 55 % dintre locuitorii Chișinăului au o atitudine pozitivă sau neutră față de persoanele LGBTQIA+, în comparație cu 33 % acum trei ani. Rata celor care sunt ferm împotriva persoanelor LGBTQIA+ a scăzut, de asemenea. Pe 19 iunie la Chișinău s-a desfășurat marșul Moldova Pride 2023. Activitatea este parte a celei de-a 22-a ediții a Festivalului Comunității LGBTQIA+ din Moldova – Moldova Pride. Echipa #diez  a primit peste 1 500 de comentarii homofobe la transmisiunile live pe care le-a făcut în timpul marșului și a venit cu mai multe dezmințiri importante.

Cu o curiozitate neliniștită am decis că vreau să pătrund în inima artei drag din Chișinău, descoperind povestea autentică din spatele scenei. Am căutat nu doar să contrazicem stereotipurile, ci să subliniem rolul spațiilor culturale alternative în crearea unei imagini pozitive a comunității queer.

Astfel, la următorul spectacol am ajuns cu mult mai devreme de ora începerii și am venit cu echipa de filmare. Ne-am integrat în peisajul din Casa Zemstvei, unde pregătirile pentru seară luau amploare. Atmosfera era deja încărcată de anticipare și excitație. În partea interioară a clădirii, echipa drag mă aștepta la terasa deschisă care poartă numele de „kurilkă” (spațiu pentru fumat).

Drag queen Jenny Tales mi-a povestit că în perioada anilor 2000 se mai organizau drag show-uri în Chișinău, doar că acele case vechi nu mai funcționează.

DRAG NU A FOST ÎN MOLDOVA DE TARE MULT TIMP. DUPĂ UN WORKSHOP CU O RENUMITĂ DRAG QUEEN DIN GRECIA,

NOI AM REÎNNOIT DRAG-UL, I-AM DAT UN NOU START, UN START CARE NU A MAI FOST LA NOI ÎN ȚARĂ. SUNTEM GENERAȚIA NOUĂ.”

Multe persoane definesc drag-ul în felul lor, în funcție de motivele pentru care îl practică. Unii îl văd drept o modalitate de a-și exprima creativitatea și de a se bucura de momente de dans cu scopul de a atrage atenția publicului și de a-i face pe oameni să zâmbească. Pentru alții, drag-ul este un mijloc puternic de a transmite mesaje sociale. Fiecare artist are o poveste plină de emoție și o motivație profund personală.

Unul dintre membrii echipei dezvăluie următoarele.

Când eu pentru prima dată am probat un outfit drag, pentru mine a fost o modalitate de a ieși din depresie, din starea când eu mereu trebuie să mă controlez și să mă comport așa cum îmi dictează societatea. M-am născut și am crescut în Uzbekistan și acolo orice manifestare de feminitate din partea unui bărbat este un motiv de bullying. Am început să ies printre oameni în aceste outfituri și a fost o modalitate de a deschide o nouă latură a personalității mele și de a depăși frica de a face o prezentare în fața unui număr mare de oameni. Câțiva ani nu am făcut drag deloc, iar aici, în Moldova, am decis să încerc din nou. Fac asta pentru că îmi place și pentru că vreau să onorez memoria mamei drag care a decedat.

Spațiul s-a umplut de o liniște profundă. Cu un ton plin de înțelegere și căldură, Jenny Tales a intervenit spunând „Hai mai bine să explicăm termenul care a apărut «mamă drag».”

Prin urmare, o mamă drag este persoana care face drag show-uri de mulți ani și are experiență în domeniu. Un copil drag este persoana care vine să învețe de la cel cu experiență, deci se formează o relație strânsă spirituală dintre mama drag și copilul drag.

„Această tradiție vine din trecut, fiindcă foarte des persoanele queer erau abandonate de părinți și ei își formau familiile în baza unei conexiuni spirituale cu oameni străini”, spune Jenny.

Drag-ul nu se rezumă doar la a te îmbrăca în costume extravagante. Pentru cei implicați este în primul rând o căutare a adevărului interior, o manifestare a libertății de exprimare, un act de acceptare de sine și o comunitate sigură și sprijinitoare. 

Drag show-urile reprezintă un spațiu unde minoritățile sexuale se pot simți iubite, primite și incluse. În majoritatea cazurilor, acești oameni nu găsesc acceptare în afara spațiilor queer safe. Adesea sunt jigniți, discriminați și umiliți. Aici, la drag show-uri ei vin și se simt iubiți ca într-o familie, iar acest aspect este extrem de important pentru sănătatea emoțională. În echipa noastră nu discriminăm pe nimeni sub nicio formă și în niciun context, precizează Jenny Tales.

Chiar dacă de multe ori oamenii cred că drag-ul este rezervat doar pentru persoane LGBTQIA+, Jenny a subliniat că este o convingere care nu are nimic în comun cu realitatea.

„Avem în echipa noastră persoane heterosexuale. Drag-ul nu definește masculinitatea sau feminitatea. Nu înseamnă că dacă faci drag, atunci ești mai puțin bărbat decât un bărbat care nu face drag. Asta te face mai puternic, deoarece nu îți este frică să îți pierzi masculinitatea atunci când îmbraci o rochie.”

Drag show-urile oferă suport și oportunități de exprimare pentru comunitatea LGBTQIA+. Cu toate acestea, ele transcend granițele acestei comunități și au în primul rând o valoare culturală.

Când pomenim cuvântul „cultură”, mințile multora zboară instantaneu la imagini ale unor spații clasice și convenționale: muzee cu exponate prețioase, teatre, sau galerii de artă care găzduiesc creații celebre. Totuși, cultura se dezvoltă și în locuri neașteptate, în mijlocul străzii sau în lumea nocturnă a cluburilor. Publicul mereu caută experiențe alternative și unice. Tinerii și tinerele stau în scaunele de catifea de la teatru, dar își conturează stilul la «gumkă», acolo își caută inspirația și posibilitatea de autoexprimare. Sunt interesați/interesate de diverse subculturi și curente muzicale – K-pop, techno, rock –, mai păstrează fotografiile făcute cu peliculă pentru a avea cât mai multă originalitate în exprimarea vizuală și vânează pe internet filme străine, imagini de la marile festivaluri și concerte. Liuba, managera echipei drag, cunoscută după numele scenic „Luv”, mi-a confirmat convingerile, povestind despre setea pentru diversitate, excentricitate, libertate și acțiune care împinge tânăra generație să exploreze dincolo de tot ce înseamnă clasic.

Dacă vorbim despre artă, în Republica Moldova nimeni nu face drag și, de fapt, este foarte trist când vrei să vezi un show și nu poți. Noi toți vizionăm filme, toți o vedem pe Christina Aguilera, vedem Burlesque, o diversitate de lucruri vii, colorate și interesante la care nu ai acces în țara noastră nicăieri, sunt prea departe. Astfel, facem singuri aceste show-uri și după asta ne putem urmări singuri pe noi pe video, spune Liuba.

Potrivit membrilor echipei, drag-ul combină o varietate de discipline artistice. Fiecare show nou este atent planificat.

„Comparând cu arta clasică, drag-ul are un impact major, pentru că prezentăm lucruri pe care le trăim și le simțim. Este revoluționar, este colorat și ajută oamenii să renunțe la gândirea stereotipică. Încorporează arta machiajului, arta dansului, arta narativă și vorbirea în public. Mai este și arta dramaturgică și scenaristica. Noi jucăm roluri pe scenă și facem scenarii. Este mai mult decât artă, este totalitatea tuturor artelor lumii”, explică Liuba.

Publicul vine la drag show cu scopul de a se lăsa de grijile din viața de zi cu zi, pentru a se relaxa într-o atmosferă informală. Un aspect caracteristic drag-ului este interacțiunea activă cu audiența. Persoanele care vin să urmărească un drag show sunt aduse în centrul atenției și au posibilitatea de a trăi fantezia drag-ului la nivel cu reginele. Regula de aur este să aveți răbdare și să nu ieșiți pe scenă atunci când nu sunteți chemați sau chemate.

Pentru a oferi o imagine mai clară a felului în care publicul participă la show, Liuba, administratoarea colectivului, mi-a oferit următorul exemplu:

La show-ul trecut, am avut lip-sync, este o chestiune des întâlnită în drag. Constă în faptul că două drag queens se întrec în lip-sync și dansează. Noi am chemat oamenii din mulțime pentru a face lip-sync cu drag queens și cred că este o experiență foarte frumoasă. Oamenii care au venit nu aveau frică de scenă și se lăsau admirați. Mereu avem un public foarte viu și activ, toți strigă, aplaudă și susțin.

Echipa drag de la Queer Café mi-a povestit că menirea fiecărui show este de a șoca publicul. Pregătirile pentru marea zi încep cu câteva luni înainte. Pentru un show de succes, trebuie să se cheltuiască bani pe elemente precum peruci de calitate, care pot ajunge până la 700 de lei, sau încălțăminte pe toc pentru bărbați, care poate fi dificil de găsit. Liuba subliniază că, deși resursele financiare nu sunt mereu la nivel înalt, toată lumea este binevenită să participe la show-uri. Cu toate că încălțămintea și costumele pot necesita investiții mai mari și sunt mai personalizate, membrii echipei găsesc modalități de a face față. Cumpără haine de la târgurile de la Gara Feroviară (renumita „gumkă”) sau chiar confecționează costumele proprii. „Am învățat să facem și design vestimentar, și croitorie”, menționează Jenny Tales.

„NE PREGĂTIM EMOȚIONAL, PENTRU CĂ ESTE DESTUL DE COMPLICAT SĂ IEȘI PE SCENĂ.

TE POT COPLEȘI EMOȚIILE ȘI TE BLOCHEZI ÎN FAȚA PUBLICULUI.”

Ieșirea în fața publicului poate fi o provocare emoțională considerabilă, în special pentru persoanele care apar pe scenă pentru prima dată. Așadar, prezentarea unui show necesită și pregătire morală, căci uneori emoțiile pot fi prea intense și pot împiedica reginele drag să ajungă la rezultatul dorit.

Prima etapă este gândirea conceptului și scenariului, fiindcă este important să avem un performance coerent. În ziua show-ului, aranjăm costumele, facem stretching pentru dansuri. Ne pregătim emoțional, pentru că este destul de complicat să ieși pe scenă. Te pot copleși emoțiile și te blochezi în fața publicului. Dimineața, repetăm programul și începe etapa de intrare în drag. Facem machiajul, putem și pe tine să te machiem să vii cu machiaj la show, o să fie foarte interesant.

Realizarea machiajul este o etapă complicată care ocupă foarte mult timp, aproximativ trei sau patru ore. Din acest motiv am refuzat propunerea lui Jenny Tales de a încerca stilul drag. Poate data viitoare mă voi lăsa pe mâinile reginelor drag. Până atunci, vă îndemn să vă bucurați de atmosfera drag show-ului și să urmăriți materialul video.

Drag show-urile de multe ori sunt asociate cu un șir de preconcepții care creează o imagine negativă a acestei forme de creație, în rândul publicului neavizat. Din discuția cu echipa, am conturat următoarele stereotipuri.

Mit 1: Drag-ul nu este o formă serioasă de artă.

După cum am menționat anterior, drag queens și drag kings își folosesc adesea spectacolele pentru a transmite mesaje cu scopul de a influența schimbările în societate.

„De multe ori, persoanele drag și queer sunt acelea care stau la baza schimbărilor, deoarece noi aici promovăm idei de acceptare reciprocă, de iubire, de egalitate, idei feministe. Chiar și show-ul de astăzi este despre idei feministe. Toată lumea știe despre cultura bimbo, Britney Spears, Paris Hilton. Femei blonde care stereotipic sunt considerate proaste, care mereu erau prezentate în media într-o lumină negativă, în perioada anilor 2000. Tot show-ul de astăzi este dedicat acestei tematici. Fiecare joacă rolul unei fete bimbo, care stereotipic se presupune că nu se deosebește prin intelect. Show-ul de astăzi va arăta acest stereotip pe deplin”, relatează Liuba.

Mit 2: Drag-ul este indecent și periculos.

Echipa drag subliniază faptul că această formă de artă nu este nicidecum periculoasă și nu are o conotație vulgară. Mai degrabă oferă un spațiu sigur și liber unde artiștii pot explora și exprima diverse aspecte ale identității lor.

Drag show-urile mereu au loc cu respectarea unor norme ale decenței. Avem spicy moments, dar nimeni nu se dezbracă pe scenă. Facem glume cu lenjerie, dar nu instigăm la ură și nu devenim vulgari peste limite. Adesea aud reacții stranii despre drag show când povestesc cu ce mă ocup. Am fost nevoită să întrerup relațiile cu unii cunoscuți care mi-au scris că este scârbos tot ce facem și că băieții nu pot îmbrăca haine pentru femei”, explică Liuba.

Mit 3: Drag se referă exclusiv la imitarea femeilor.

În timp ce drag queens portretizează feminitatea exagerată și se exprimă în moduri tradițional asociate femeilor, drag-ul nu se limitează la imitarea comportamentului feminin. Artiștii se pot exprima într-un mod care joacă cu masculinitatea și pot contesta normele de gen. Este acoperit un spectru larg de expresii de gen și stiluri.


Drag-ul reprezintă o formă de artă flexibilă și accesibilă pentru oricine. Cei interesați de cultura drag pot participa la atelierele de creație organizate la Queer Café sau pot lua legătura cu echipa. În perioada 16-19 noiembrie, la Chișinău are loc Festivalul Internațional de Film Queer Voices, care include mai multe evenimente dedicate comunității queer.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii