Nepal a interzis aplicația TikTok, argumentând că conținutul acesteia „este dăunător pentru menținerea unei armonii sociale”. Decizia a fost luată la câteva zile după ce statul a introdus o nouă regulă care obligă firmele de social media să înființeze birouri de legătură în țară, informează BBC.
TikTok, care are aproximativ un miliard de utilizatori lunari, a fost interzisă de mai multe țări, inclusiv de India. La începutul acestui an, Montana a devenit primul stat american care a interzis utilizarea aplicației, în timp ce Parlamentul britanic a interzis utilizarea în incinta sa.
Ministra nepaleză a comunicațiilor și tehnologiei informației, Rekha Sharma, a declarat pentru BBC Nepali că platforma a răspândit conținut rău intenționat. Ea a adăugat că „interdicția va intra în vigoare imediat, iar autoritățile din domeniul telecomunicațiilor au fost instruite să pună în aplicare decizia”.
Însă Gagan Thapa, membru al Camerei Reprezentanților din cadrul Congresului nepalez, a pus la îndoială decizia guvernului de a impune o interdicție asupra TikTok. Acesta a declarat că este o încercare de a limita libertatea de exprimare și că oficialii ar trebui să se concentreze pe reglementarea platformei.
TikTok, aplicație lansată de China în anul 2016, a intrat în vizorul autorităților din întreaga lume din cauza îngrijorărilor că datele ar putea fi transmise guvernului chinez. Potrivit rapoartelor presei locale, în ultimii patru ani, peste 1 600 de cazuri de infracțiuni cibernetice legate de TikTok au fost înregistrate în Nepal.