Cum hrănim corect păsările sălbatice în sezonul rece? Sfaturi și recomandări de la ornitologi

Valentina-Sircu
Foto:Valentina Sîrcu/arhivă personală

Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPSN) a public pe rețelele de socializare un ghid-instrucțiune despre modul în care putem hrăni corect păsările sălbatice pe timp de iarnă. Totul în contextul în care oficial am intrat în sezonul rece al anului, ceea ce înseamnă că pițigoii deja ne vizitează gospodăriile!

„În aceste luni reci, sărace în oportunități de hrană, păsările sălbatice care rămân la noi au nevoie de o alimentație bogată în substanțe nutritive, pentru a supraviețui nopților lungi și friguroase”, au menționat reprezentanții SPPSN.

Potrivit societații, tipul de hrană pe care îl putem folosi diferă în funcție de specie. Prin urmare, în timp ce pițigoii și vrăbiile se mulțumesc cu semințe, păsările precum ciocănitoarele sau gaițele preferă nucile, alunele sau arahidele, iar păsările acvatice cum ar fi rațele și lebedele vor alege alimente vegetale care le amintesc de hrana pe care o găsesc sub apă.

Mai multe informații despre ce alimente putem hrăni anumite specii de păsări vedeți în graficul de mai jos.

Ce mâncare nu trebuie să punem?

Potrivit Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, nu punem în hrănitori semințe sărate, pentru că sarea este dăunătoare pentru păsări. Nici semințele prăjite sau prelucrate termic nu sunt bune. Sunt indicate semințele crude, așa cum păsările le găsesc în mod normal în natură. Nu oferim pâine, biscuiți și orice alte produse de patiserie, căci acestea conțin aluat și nu trebuie să facă parte din dieta păsărilor sălbatice (le dă o falsă senzație de sațietate și nu le oferă nici un element nutritiv). În general, nu le dăm hrană gătită, condimentată pentru că sistemul lor digestiv nu e adaptat la această hrană ne-naturală. De asemenea, nu le dăm hrană pentru câini, pisici, papagali sau alte animale de companie.

Când punem mâncarea?

Conform ornitologilor, cel mai bine este să punem mâncare dimineaţa devreme sau târziu după-amiază, pentru ca păsările să  compenseze consumul de energie din timpul nopţii. În dependență de dimensiunea hrănitorii, avem grijă s-o umplem frecvent și să nu lăsăm o pauză prea mare între două reîncărcări. Păsările tind să se obișnuiască repede cu sursa de hrană și, în perioade de criză, devin chiar dependente, astfel încât o întrerupere bruscă și îndelungată le pune în dificultate pe timp de iarnă. Dacă există un strat de zăpadă și un strat permanent de gheaţă pe pământ, e bine să continuăm hrănirea până la sfârșitul lui martie.

Mai multe detalii despre acest subiect citiți în continuare aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente