„Noi suntem generația care va reîmpăduri Moldova.” UTM aderă la inițiativa pentru o Moldovă verde și sănătoasă

2-12

Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a demonstrat un angajament ferm față de inițiativa de reîmpădurire promovată de președinta Maia Sandu, aderând la acțiunile din cadrul campaniei „Noi suntem generația care va reîmpăduri Moldova” și subliniind importanța acestora.

„Avem nevoie de mai multe păduri ca să ne bucurăm cu toții de apă mai multă în fântâni și râuri, de un aer mai curat, de un sol mai roditor. De aceea, am lansat și promovez programul național de împădurire. Programul de împădurire este despre ce țară construim pentru noi și pentru copiii noștri. Eu cred că noi suntem generația care va reîmpăduri Moldova”, a declarat șefa statului, Maia SANDU, când a dat start campaniei de împădurire din această toamnă.

Un grup de 45 de studenți și profesori ai UTM, în special de la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului (FȘASM), au răspuns prompt, contribuind activ la această inițiativă esențială pentru protejarea mediului înconjurător și pentru sănătatea planetei. Eforturile lor se desfășoară în cadrul Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, sub egida Ministerului Mediului și Agenției „Moldsilva”, care vizează crearea de păduri noi și reîmpădurire a celor degradate pe o suprafață totală de 145 000 de hectare în următorii 10 ani (2023-2032). În context, silvicultorii din întreaga țară au depus un efort incomensurabil ca să crească 35 de milioane de puieți și au pregătit terenuri pentru plantat în 168 de localități din țară. Sunt patru mii de hectare de terenuri care trebuie să fie împădurite  până la sfârșitul acestui an.

Într-un gest concret, pe 11 noiembrie, curent, voluntarii UTM, au colaborat cu Întreprinderea pentru Silvicultura Orhei, plantând puieți de salcâm pe o suprafață de 11,31 hectare în terenul proprietate a Primăriei Mitoc, raionul Orhei. Aceasta este doar una dintre etapele amplei campanii de împădurire planificate pentru toamna anului 2023.

Studenții și profesorii UTM subliniază importanța implicării cetățenilor în eforturile de protejare a mediului și a combaterii schimbărilor climatice. Ei pentru acest moment un punct de cotitură în abordarea noastră colectivă a provocărilor ecologice. Eforturile individuale ale societăților civile sunt apreciate, iar UTM îi îndeamnă pe toți să se alăture aceste campanii naționale de înverzire a Moldovei.

„Suntem generația care va reîmpăduri Moldova! Alăturați-vă nouă în această misiune esențială pentru planetă. Fie ca gestul nostru comun să rămână în amintirea viitoarelor generații!” – este apelul UTM către comunitatea largă. Fiecare copac plantat este o investiție în viitorul nostru, iar fiecare efort depus de fiecare persoană contribuie la construirea unui mediu mai verde, mai curat și mai sănătos pentru toți.

În total pe întreaga țară, urmează să fie plantată și regenerată o arie totală de circa 7 000 de hectare de pădure. În această primăvară, au fost deja plantați puieți și regenerată pădure pe 3 000 de hectare de terenuri din fondul forestier, iar în următoarele săptămâni vor fi sădiți puieți pe 4 000 de hectare, care aparțin de 168 de primării ale țării.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente