(foto) Au fost anunțate rezultatele concursului Wiki Loves Monuments Moldova. Cine sunt câștigătorii

Radion-gavriloi
Foto:Rodion Gavriloi

Au fost anunțați câștigătorii concursului Wiki Loves Monuments Moldova 2023. În acest context, au fost selectate 10 imagini finaliste în faza națională a concursului.

Locul 10

Autor Gganebnyi – Hăsnășenii Mari, r. Drochia – Biserica „Nașterea Maicii Domnului”⁠ – monument arhitectural de importanță locală.

Locul 9

Autor: Gganebnyi

Autor Gganebnyi – Petreni, r. Drochia – Monument în memoria a 72 de ostași consăteni căzuți în 1941-1945 – monument istoric de importanță locală.

Locul 8

Autor: Demetriuslux

Autor Demetriuslux – Lopatna, r. Orhei – Biserica „Sf. Dumitru” – monument arhitectural de importanță națională.

Locul 7

Autor: Gganebnyi

Autor Gganebnyi – Putinești, r. Florești – Biserica „Înălțarea Sf. Cruci” – monument arhitectural de importanță națională.

Locul 6

Autor: Victor Ciobanu

Autor Victor Ciobanu – Bursuc, r. Nisporeni – Mănăstirea „Sf. Cuvioasă Paraschiva” – monument arhitectural de importanță națională.

Locul 5

Autor: Radion Gavriloi

Autor Rodion Gavriloi – Chișinău – Monumentul gloriei militare – monument istoric de importanță națională.

Locul 4

Autor: Gganebnyi

Autor Gganebnyi – Alexăndreni, r. Sângerei – Monument în memoria a 86 de consăteni căzuți în 1941-1945 – monument istoric de importanță locală.

Locul 3

Autor: Gganebnyi

Din culisele juriului: „Această imagine din curtea bisericii Chițcanilor Vechi (r. Telenești) se afla inițial pe locul 4, dar compoziția neobișnuită a imaginii i-a convins pe jurați să îi dea un loc de podium. Ghenadii a făcut această poză în timpul călătoriei sale cu bicicleta la nordul Moldovei, în cadrul Bike-quest-ului organizat în paralel cu concursul foto propriu-zis.”

Locul 2

Autor: Gganebnyi

„Apa trece, pietrele rămân” – o justificare mai bună nici că se poate; aceasta a fost expresia invocată de unul din membrii juriului argumentându-și alegerea pentru locul 2. Ghenadii a vizitat fosta stație electrică cu baraj de la Căzănești (r. Telenești) urmând pe bicicletă cursul râului Răut.

Locul 1

Autor: Listiglustig

„S-a mai întâmplat în trecut: un nou-venit cu o singură imagine încărcată ia premiul mare dintr-o singură încercare – punct ochit, punct lovit! Clădirea primei gări din Tighina se află lângă mai mult de o duzină de căi ferate, dintre care doar câteva mai sunt folosite pentru manevre și tranzitul trenurilor marfare”, menționează organizatorii concursului.

Premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona

Autor: Rodion Gavriloi

Premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona este revendicat de Rodion Gavriloi, care a încărcat această vedere a memorialului „Eternitate” din Chișinău.

Categoriile de premii (fondul total este de 1 000 de dolari):
# premiul mare pentru cea mai bună fotografie – locurile I, II și III;
# premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona;
# premiul pentru cel mai prolific participant;
# loteria triplă – trei premii unor participanți la întâmplare;
# premiul pentru câștigătorul bike-quest.


Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. Prima ediție a fost organizată în 2010 într-o singură țară: Regatul Țărilor de Jos. Ulterior, concursul a devenit internațional, iar an de an interesul a crescut considerabil: până în 2022 numărul total de imagini încărcate a depășit cifra de 2 750 000.

În Moldova, concursul a fost organizat în 2021 și 2022, fiind acumulate peste 6 500 de imagini care ilustrează 850 de monumente. Recent, una din imaginile fotografului Iurie Șveț încărcate în concurs a luat locul 11 în cadrul acestui concurs la nivel mondial.

Vedeți care sunt rezultatele concursului din anul 2021 și 2022.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente