Au fost anunțați câștigătorii concursului Wiki Loves Monuments Moldova 2023. În acest context, au fost selectate 10 imagini finaliste în faza națională a concursului.
Locul 10

Autor Gganebnyi – Hăsnășenii Mari, r. Drochia – Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – monument arhitectural de importanță locală.
Locul 9

Autor Gganebnyi – Petreni, r. Drochia – Monument în memoria a 72 de ostași consăteni căzuți în 1941-1945 – monument istoric de importanță locală.
Locul 8

Autor Demetriuslux – Lopatna, r. Orhei – Biserica „Sf. Dumitru” – monument arhitectural de importanță națională.
Locul 7

Autor Gganebnyi – Putinești, r. Florești – Biserica „Înălțarea Sf. Cruci” – monument arhitectural de importanță națională.
Locul 6

Autor Victor Ciobanu – Bursuc, r. Nisporeni – Mănăstirea „Sf. Cuvioasă Paraschiva” – monument arhitectural de importanță națională.
Locul 5

Autor Rodion Gavriloi – Chișinău – Monumentul gloriei militare – monument istoric de importanță națională.
Locul 4

Autor Gganebnyi – Alexăndreni, r. Sângerei – Monument în memoria a 86 de consăteni căzuți în 1941-1945 – monument istoric de importanță locală.
Locul 3

Din culisele juriului: „Această imagine din curtea bisericii Chițcanilor Vechi (r. Telenești) se afla inițial pe locul 4, dar compoziția neobișnuită a imaginii i-a convins pe jurați să îi dea un loc de podium. Ghenadii a făcut această poză în timpul călătoriei sale cu bicicleta la nordul Moldovei, în cadrul Bike-quest-ului organizat în paralel cu concursul foto propriu-zis.”
Locul 2

„Apa trece, pietrele rămân” – o justificare mai bună nici că se poate; aceasta a fost expresia invocată de unul din membrii juriului argumentându-și alegerea pentru locul 2. Ghenadii a vizitat fosta stație electrică cu baraj de la Căzănești (r. Telenești) urmând pe bicicletă cursul râului Răut.
Locul 1

„S-a mai întâmplat în trecut: un nou-venit cu o singură imagine încărcată ia premiul mare dintr-o singură încercare – punct ochit, punct lovit! Clădirea primei gări din Tighina se află lângă mai mult de o duzină de căi ferate, dintre care doar câteva mai sunt folosite pentru manevre și tranzitul trenurilor marfare”, menționează organizatorii concursului.
Premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona

Premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona este revendicat de Rodion Gavriloi, care a încărcat această vedere a memorialului „Eternitate” din Chișinău.
Categoriile de premii (fondul total este de 1 000 de dolari):
# premiul mare pentru cea mai bună fotografie – locurile I, II și III;
# premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona;
# premiul pentru cel mai prolific participant;
# loteria triplă – trei premii unor participanți la întâmplare;
# premiul pentru câștigătorul bike-quest.
Wiki Loves Monuments este un concurs de fotografie internațional, în care participanții sunt invitați să publice pe Wikipedia imaginile lor cu monumente arhitecturale, istorice și de artă. Prima ediție a fost organizată în 2010 într-o singură țară: Regatul Țărilor de Jos. Ulterior, concursul a devenit internațional, iar an de an interesul a crescut considerabil: până în 2022 numărul total de imagini încărcate a depășit cifra de 2 750 000.
În Moldova, concursul a fost organizat în 2021 și 2022, fiind acumulate peste 6 500 de imagini care ilustrează 850 de monumente. Recent, una din imaginile fotografului Iurie Șveț încărcate în concurs a luat locul 11 în cadrul acestui concurs la nivel mondial.
Vedeți care sunt rezultatele concursului din anul 2021 și 2022.