Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Asociația Sănătate pentru Tineri din Moldova a lansat campania de prevenire a sarcinii timpurii „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină”. Campania se desfășoară online, în perioada 7 noiembrie – 10 decembrie 2023. Aceasta se adresează fetelor și băieților și are scopul să prevină atât sarcina timpurie, cât și alte comportamente sexuale riscante în perioada adolescenței.
Teaserul campaniei sociale îl puteți viziona aici.
Obiectivul acestei campanii este ca fetele și băieții să-și formeze competența de prevenire a sarcinii timpurii și a altor comportamente sexuale riscante:
# să cunoască toți factorii care amplifică riscul;
# să stabilească relații interpersonale bazate pe prețuirea demnității umane;
# să anticipeze consecințele;
# să se informeze din surse credibile;
# să ia decizii favorabile pentru propria sănătate;
# să solicite ajutor;
# să spună „Nu!”.
Campania operează cu trei concepte-cheie: consimțământ, contracepție și mituri despre contracepție.
Educația sexuală este un drept al copiilor și, pentru a asigura acest drept, este nevoie de cooperarea titularilor de obligații din diferite sectoare, așa precum profesioniștii din educație, profesioniștii din protecție socială, profesioniștii din domeniul sănătății, familia ș.a. Campania se adresează adolescenților și subliniez că și adulții din cercul de încredere al adolescenților au responsabilitatea de a contribui la prevenirea sarcinii timpurii, oferind copiilor informațiile de care copiii au nevoie, abordând subiecte de educație sexuală fără prejudecăți și blamare, oferind copiilor sprijin în situații dificile, acești adulți contribuie la un mediu de siguranță pentru copii.
„Noi ne dorim ca în lume să vină cât mai mulți copii doriți, sănătoși la părinți suficient de pregătiți atât fizic, cât și psihologic și social pentru rolul lor de părinte și aceasta se întâmplă de obicei după încheierea vârstei de adolescență. Iar în adolescență accesul la educație sexuală complexă îi ajută pe tineri să devină pe viitor astfel de părinți și să evite multe riscuri de sănătate, inclusiv sarcinile nedorite, infecțiile cu transmitere sexuală, violența în bază de gen și altele”, a declarat Galina Leșco, președinta Asociației „Sănătate pentru Tineri”, șefa Centrului de Resurse SSPT Neovita, medică ginecolog.
În Republica Moldova, fiecare a 6-a adolescentă care a născut în 2022 era la o naștere repetată
În țara noastră, datele statistice cu privire la maternitatea timpurie continuă să fie îngrijorătoare. Anual în jurul a 50 de fete cu vârsta de până la 15 ani devin mame în Republica Moldova. Opt din 10 mame adolescente sunt din mediul rural. O educație sexuală cuprinzătoare în familii și în școli ar preveni aceste riscuri.
Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, 1 505 adolescente sub 20 de ani au devenit mame în 2022. Unul din 16 nou-născuți din 2022 a fost din mamă adolescentă. 83 % dintre adolescentele care au devenit mame în 2022 sunt din mediul rural. Fiecare a 6-a adolescentă care a născut în 2022 era la o naștere repetată (a doua, a treia și chiar a patra). 6 % dintre cazurile de mortalitate maternă din ultimii cinci ani au fost printre adolescente.
Dacă ne referim la rata nașterilor la adolescente, atunci datele Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova prezintă că 23 de fete cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani din 1 000 au devenit mame în 2022 (media pentru zona Europei și Asiei Centrale fiind de 16 la 1 000 în 2020).
Potrivit datelor preliminare ale HBSC Moldova pentru 2022, 73,7 % dintre adolescenții sexual activi cu vârste de 15-17 ani au utilizat prezervativul la ultimul contact sexual în 2022 (62 % în 2018); 8 % dintre fetele adolescente de 15-17 ani care au avut relații sexuale au utilizat contraceptive la ultimul contact sexual în 2022 (în 2018 – numai 4,4 %).
Campania „Adolescența mea contează! Mă protejez de sarcină” poate fi urmărităatâtpecanalele de Facebook, Instagram și YouTube ale CIDDC, cât și pe canalele de Facebook, Instagram, TikTok și YouTube ale Youth Klinic – rețeaua națională de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor, și pe pagina de Facebook a Centrului Neovita.
Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) și Asociația „Sănătate pentru Tineri” din Moldova, în parteneriat cu Inițiativa MSD for Mothers, cu suportul financiar oferit de Salvați Copiii România.