„Inovațiile sunt despre viitor.” Am vorbit cu o tânără din Moldova despre masteratul în Exeter și bursa Chevening

Untitled design (2)
Foto:Taisia Camenscic/arhivă personală

În acest an, șase tinere din Republica Moldova au câștigat bursa britanică de studii Chevening. Aceasta oferă studenților sprijin financiar complet pentru ca ei să urmeze orice program de masterat eligibil la peste 150 de universități din Regatul Unit, obținând în același timp acces la o gamă largă de experiențe academice, profesionale și culturale exclusive. Astfel, printre câștigătoarele din 2023 se regăsește și Taisia Camenscic, originară din satul Alexanderfeld, raionul Cahul. La 29 de ani, tânăra a devenit studentă la Universitatea din Exeter, unde recent și-a început masteratul în Antreprenoriat și Management al Inovării.

Am vorbit cu Taisia despre experiența ei legată de bursa Chevening și am aflat că, de fapt, tânăra era pasionată de limba engleză de la șase ani: „Eram motivată să o învăț, pentru că, pe lângă faptul că o consideram o limbă frumoasă, știam că posedând engleza poți studia diferite subiecte înainte ca ele să fie traduse în limba maternă”.

Mai mult, de la aceeași vârstă fragedă, protagonista acestui material era curioasă cum gândesc oamenii din alte țări, cum reacționează în diferite situații, ce acțiuni întreprind. Chiar își dorea să fie ca ei. „Din acest motiv am și decis să depun dosarul pentru a obține bursa, pentru că sunt o fire curioasă și îmi place întotdeauna să învăț lucruri noi. În plus, voiam să studiez la una dintre cele mai bune universități din lume, iar faptul că exista posibilitatea să învăț gratis constituia un mare avantaj.”

Apropo, am întrebat-o pe Taisia de ce crede că a fost selectată pentru a beneficia de această bursă și astfel am aflat că punctul său forte îl reprezintă voluntariatul.

„Eu am fost implicată în diverse proiecte cu impact asupra mediului și a drepturilor omului, ceea ce cred că m-a și ajutat să obțin bursa. Pentru Chevening acest aspect este foarte important.

De exemplu, în procesul de înscriere la concurs există etapa eseurilor, patru la număr, iar în primul trebuie să abordezi leadershipul, adică să vorbești despre experiența ta în calitate de lider/influencer și despre abilitățile pe care le ai. Acest lucru se datorează scopului principal al programului, care constă în educarea tinerilor cu aptitudini orientate spre poziția de lider astfel încât aceștia, după finalizarea cursurilor, să se întoarcă în țara lor de origine și să contribuie cu toate cunoștințele obținute în beneficiul acesteia.”

De ce Universitatea din Exeter și de ce Facultatea de Antreprenoriat și Management al Inovării

Evident, am vorbit cu Taisia și despre motivul alegerii Universității din Exeter, care s-a dovedit a fi simpatia pentru oraș. „Îmi place că este un oraș liniștit, că toate serviciile de care am nevoie sunt disponibile în preajmă, că marea este în apropiere. Mai mult, și climatul este mai moale aici. Nu regret că l-am ales.”

În ceea ce privește facultatea pe care a ales-o, tânăra a spus că s-a ghidat după cunoștințele pe care dorește să le dobândească, inclusiv:
# cum să fii mai creativ și inventiv la locul de muncă;
# ce abilități are un antreprenor și cum gândește;
# ce reprezintă procesele din domeniul antreprenoriatului și cum se desfășoară acestea.

„Sunt interesată și de inovații, deoarece inovațiile sunt despre viitor. Mai ales că mereu e important să cunoști cum să coordonezi schimbările care se produc în lume, să urmărești tendințele și să reușești să intri în ritm, indiferent de organizația în care activezi.”

Primele impresii privind studiile și sistemul de învățământ din Marea Britanie

Taisia ne-a relatat că în Marea Britanie metodele de predare sunt foarte inovatoare și interactive. Potrivit ei, acolo profesorii își construiesc cursurile în așa fel, încât studenții să nu se plictisească.

„În primul rând, lucrăm foarte mult în grupuri. După ce se citește ceva ca temă pentru acasă, se fac prezentări pentru a lucra activ la informațiile primite. Așa este implementată aici metoda learning by doing. Îmi place foarte mult acest lucru, pentru că astfel nu avem prelegeri în care doar profesorii vorbesc tot timpul.”

Totodată, tânăra ne-a povestit că în universitățile din Marea Britanie se pune accentul pe conștientizarea plagiatului, referințele fiind cu adevărat importante. „Poți fi exmatriculat pentru plagiat dacă nu faci referințe la munca cuiva susținând că este a ta, iar dacă uiți să faci referințe, nota ta va fi mult mai mică”.

În plus, protagonista materialului nostru a menționat și despre campusul său. Aceasta a afirmat că îl adoră, întrucât este foarte modern.

Sfaturi pentru persoanele care doresc să obțină bursa Chevening

Tânăra recomandă persoanelor care doresc să se înscrie la concurs să se implice în diferite activități de voluntariat sau în oricare alt domeniu în care își pot dezvolta spiritul de lider.

Totodată, aceasta sugerează doritorilor de a obține bursa să fie atenți la etapa eseurilor, întrucât acolo contează foarte mult argumentele pe care le oferă. Potrivit ei, este important ca aceștia să-și structureze bine gândurile și să explice clar și concis în ce activități au fost implicați, unde s-au ocupat cu networkingul, unde și-au prezentat abilitățile de lider și, în general, să ofere răspunsuri desfășurate și logice la toate întrebările puse.

În cazul în care aveți unele întrebări sau neclarități legate de bursa Chevening, puteți lua legătura cu Taisia pe contul său de Facebook.


Amintim că bursa Chevening oferă sprijin financiar complet ca studenții să urmeze orice program de masterat eligibil la peste 150 de universități britanice, obținând în același timp acces la o gamă largă de experiențe academice, profesionale și culturale exclusive. Persoanele care își doresc să se înscrie pot depune dosarele pe această platformă până astăzi, 7 noiembrie. Mai multe detalii găsești în acest material.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente