În prezent, tinerii din Republica Moldova se pot bucura de o varietate de oportunități care le permite să se dezvolte. Fie că vorbim despre cursuri, stagii de practică sau schimburi de experiență – toate acestea și nu doar sunt posibilitățile care motivează tinerii de la noi să-și dorească să devină mai buni în domeniile care îi pasionează. De curând, Ambasada Marii Britanii la Chișinău a anunțat deschiderea perioadei de înscriere pentru bursa de studii Chevening. Mai multe detalii despre aceasta urmează să afli în cele ce urmează. Până atunci, trebuie să știți că, în acest an, bursa a fost câștigată de șase tinere ambițioase din Republica Moldova. Printre ele se numără și Liuba Țobenco, experiența căreia urmează să o aflați în interviul de mai jos.
Liuba Țobenco este o tânără originară din orașul Chișinău, iar în acest an, prin intermediul bursei Chevening, a devenit studentă la The London School of Economics. Acolo, ea urmează un program de masterat, numit Științe ale Comportamentului (Behavioural Science). De unde a apărut interesul pentru acest domeniu, dar și despre experiența Liubei la Londra puteți citi în interviul de mai jos.
– De unde ai aflat despre bursa Chevening?
– Deși bursa Chevening este doar pentru cei care planifică să înceapă studiile de masterat, știam despre ea încă de pe băncile școlii. Aveam deja colegi de muncă și prieteni care finalizaseră studiile de licență și erau în căutare de programe pentru a continua calea academică. Îmi aduc aminte cum abia începusem studiile de licență și deja mi-am făcut un folder în căutările pe internet cu toate universitățile și programele de masterat relevante la care aș reveni când urma să aleg programul după absolvire. De asemenea, urmăream și paginile tuturor burselor și universităților pe Facebook și LinkedIn. Evident, bursa Chevening era și ea printre ele, dar să nu uităm că la acel moment eram abia la licență, deci, deocamdată, nu era unica mea opțiune.



– Una dintre condițiile de eligibilitate pentru bursă este înscrierea la trei cursuri diferite de masterat la universitățile din Marea Britanie. Pentru ce universități și cursuri ai optat?
– Toate cursurile pe care le-am ales erau în cheia științelor comportamentale. Deoarece acest domeniu este deocamdată o ramură a economiei relativ nouă, am ales să fac facultatea anume la Londra, unde știam sigur că deja există o rețea bogată a celor pasionați de această sferă.
1. Prima opțiune a fost Științe ale Comportamentului la The London School of Economics – facultatea pe care o fac acum.
2. Cea de-a doua opțiune a fost Psihologia vieții economice, la aceeași universitate și în același departament.
3. Ultima opțiune era Economie comportamentală la City, Universitatea din Londra.
– Ce te-a motivat să te înscrii la această bursă?
– Când decideam unde să îmi continui studiile, primul pas a fost să aleg facultatea potrivită, după care să caut o bursă care ar putea să acopere costurile. Deci, șirul gândurilor a fost cam așa:
# știam că vreau să studiez economia comportamentală și voiam să aleg o facultate de top în domeniu;
# după o documentare rapidă, am aflat că The London School of Economics ocupă locul II în lume în domeniul științelor sociale;
# după o documentare mai extinsă, am aflat și despre facultatea lor de Științe ale Comportamentului;
# fiind în Londra, imediat am asociat oportunitatea de a studia la The London School of Economics cu bursa Chevening, despre care știam deja. Spre marele meu noroc, Științe ale Comportamentului era unul dintre programele din lista Chevening, dintre care potențialii bursieri pot alege. În mod natural, Chevening a devenit prima bursă de pe lista mea.
Ceva ce mi-a părut special la Chevening, ce nu am mai văzut la alte burse, e că pentru a fi eligibil(ă), trebuie să ai experiență de muncă – în opinia mea, un criteriu absolut genial. Consider că prin a obliga viitorii studenți la masterat să aibă o experiență de muncă, Chevening a reușit să motiveze tinerii să cerceteze domeniul exact în care vor să continue studiul academic, astfel făcându-i mult mai responsabili față de decizia lor.


– Cum crezi, de ce ai fost selectată pentru a beneficia de bursa Chevening? Care este cheia succesului?
– Trebuie să încep cu clasicul „nu există o cheie a succesului”. Deoarece comisia de selecție nu își dezvăluie cărțile niciodată, nu știu dacă a fost un criteriu anumit în dosarul meu care mi-a oferit bursa. Pot însă să zic, absolut subiectiv, ce am făcut eu pentru a-mi ridica șansele.
# Respectarea tuturor termenelor-limită. Bursa Chevening, comparativ cu alte programe, are termene mult mai devreme, iar cei care au scopul să beneficieze de ea, trebuie să fie capabili să se organizeze la timp cu completarea formularului, a scrisorilor de recomandare, cu alegerea universităților, cu testele de cunoaștere a limbii engleze ș.a.m.d.
# Alegerea unui domeniu exact – dacă aș fi eu parte din comisia de selecție, aș aprecia aplicanții care știu cu siguranță ce vor să studieze și au argumente puternice de ce au ales această cale. Ca exemplu, eu studiez Științe ale Comportamentului, iar aria acestui subiect ar putea fi extinsă la Psihologie, Economie comportamentală, Științe organizaționale, Neuroștiințe. Însă dacă în alegerile facultății cineva ar avea Matematică, Drept și Chirurgie, aș avea mari dubii despre intenția candidatului de a continua studiile în domeniul de care e pasionat.
# Universitate selectată din timp. Acest punct e aplicabil deja pentru etapa interviului. Când ajungi să fii chemat la interviu, ai anunțat deja oficial alegerea celor trei facultăți la care îți depui actele. Opinia mea – cu cât mai repede aplici, cu atât mai bine. Dacă mergi la interviu cu cel puțin o scrisoare de confirmare deja primită, demonstrezi seriozitate față de continuarea studiilor, responsabilitate, punctualitate și siguranță despre domeniul în care vrei să devii expert academic, calități care, dacă nu ajută, sigur cel puțin nu strică să le ai.
# Comunicare cu foștii bursieri. Dacă cititorii ar reține un singur lucru din toate paginile acestui articol, i-aș ruga să fie atenți la acest punct. Din momentul în care am decis că vreau să aplic la bursa Chevening, până la primirea rezultatelor oficiale, am ținut legătura cu foști bursieri. Deși toți jucătorii implicați în oferirea bursei au creat un sistem de aplicare și informare foarte prietenos, inevitabil ești stresat când treci prin acest proces. Sunt sigură că toți absolvenții Chevening sunt deschiși să ajute viitorii bursieri să aplice, să se pregătească de interviu sau să clarifice detalii birocratice.

– Care au fost principalele criterii care te-au determinat să alegi The London School of Economics?
– După cum spuneam mai sus, știam deja disciplina pe care vreau să o urmez, astfel principalul criteriu era să găsesc o universitate puternică în acest sens. Știam despre această instituție deja de mult timp, fiind una bine cunoscută în lumea academică. La cursurile de la licență, dar și în timp ce îmi scriam teza finală, cercetam lucrări scrise de profesorii de aici, deci nu era un nume nou pentru mine. După niște căutări, am aflat și că în 2021, școala se afla pe locul 2 în lume în domeniul științelor sociale și era prima în Marea Britanie și Europa. Aveam așteptări mari și The London School of Economics nu m-a dezamăgit nici într-un moment. În acest an, departamentul de Psihologie și Științe Comportamentale a fost numit numărul 1 din Regatul Unit în acest domeniu.
– De ce Științe ale Comportamentului? Ce te-a determinat să alegi acest program?
– Mereu știam că vreau să învăț și să lucrez în domeniul științelor sociale, iar diploma de licență menționează un oarecare „expert în comunicare și media” deasupra numelui meu. Până a deveni așa-zisă expertă, am făcut trei ani de sociologie, psihologie, psiholingvistică, politică economică și multe alte cursuri care gravitau în jurul domeniului social. Până în anul II de facultate, eram sigură că vreau să fac masteratul în Marketing. Spre marele meu noroc, tocmai în acel an am început să lucrez în domeniul relațiilor publice și comunicare, unde, alături de o echipă din Moldova, România și Germania, am aflat cu ce se mănâncă relațiile publice, responsabilitatea socială, psihologia clientului. Responsabilitatea socială s-a acordat mult cu valorile și interesele mele, iată de ce știam că și teza de licență o voi scrie în această cheie. Marketingul încă rămânea un interes dominant pentru mine și, din frica de a fi nevoită să iau o decizie, le-am combinat. Pentru a scrie teza de licență, am cercetat multe studii din economie și psihologie și am înțeles că niciun alt subiect nu m-a făcut până atunci să stau ore în șir asupra unor reviste științifice. Iată de ce aș recomanda la maximum studenților să încerce mai multe subiecte, să guste din câmpul muncii, să răsfoiască reviste științifice – oportunitățile pe care le ai, de fapt, sunt mult mai largi decât ce ți-ai imaginat la 19 ani.
– Care sunt primele impresii despre studiile la Londra?
– Aveam aspirații mari, dar nu știam exact la ce mă aștept. Îmi place mult că sunt studenți din toate colțurile lumii, de la economie la neuroștiințe și criminologie. Despre profesori pot să povestesc zile întregi. Pe lângă faptul că sunt experți în domeniile lor, e foarte important că și pot transmite materialul studenților. Îmi place mult că atât profesorii, cât și toți lucrătorii academici depun efort real pentru a înțelege nevoile fiecărui student, feedbackul lor și cum pot să îmbunătățească procesul educațional. Când discuți cu ei, te simți auzit, iar întrebarea, neclaritatea sau problema ta chiar va fi soluționată. Mirarea mea a fost cât de competitivă e universitatea chiar după admitere. Fiecare student încearcă să demonstreze la maximum cunoștințele sale și să se impună ca un membru valoros al grupului. Programul fiind de un singur an, trebuie să reușești totul. Ai cursuri, scrii teza, te gândești la oportunitățile de carieră sau la cele academice de după. Pe lângă viața universitară, e păcat să nu călătorești, să petreci puțin și să trăiești studenția. Să ții pasul cu toate sarcinile poate deveni copleșitor, iată de ce trebuie să înveți cum te simți când te apropii de limita puterilor și să nu te lași scufundat de acest sentiment. Ajută mult să ai cu cine vorbi în perioada schimbărilor, să prioritizezi și să îți permiți să iei un respiro când ai nevoie de el.


– Ce scopuri ți-ai dori să atingi având în spate un program Chevening finalizat?
– Vorbind de copleșeală, asta ar fi una dintre întrebările care macină studenții cel mai mult. Imediat după absolvire, aș vrea să revin la muncă și să aplic cunoștințele în relații publice, publicitate, consultanță. În timp, m-aș vedea într-un al doilea program de masterat sau chiar doctorat, însă sigur cu mai multă experiență din teren.
– Ce sfaturi ai oferi pentru viitorii bursieri Chevening?
# Să nu se îndoiască de puterile lor și să aspire la maximul posibil.
# Să fie curioși, să adreseze întrebări și să lase rușinea la ușă.
# Să ne contacteze ori de câte ori e nevoie.
În cazul în care aveți unele întrebări sau neclarități despre bursa Chevening, puteți lua legătura cu Liuba Țobenco pe contul său de Facebook sau pe LinkedIn.
Bursa Chevening oferă sprijin financiar complet ca studenții să urmeze orice program de masterat eligibil la peste 150 de universități britanice, obținând în același timp acces la o gamă largă de experiențe academice, profesionale și culturale exclusive. Persoanele care își doresc să se înscrie pot depune dosarele pe această platformă până pe 7 noiembrie. Mai multe detalii găsești în acest material.