„Balul Bobocilor” reprezintă o sărbătoare dedicată claselor a X-a, ce implică creativitatea, artistismul, originalitatea, abilitățile intelectuale și munca în echipă. Activitatea dată se organizează la nivel național în mai multe licee din țară.
În data de 31 octombrie în incinta IPLT „Mihai Eminescu” din orașul Fălești a fost organizat „Balul Bobocilor”, participanții căruia au fost elevii celor patru clase de a X-a. Din cadrul fiecărei clase a fost selectată câte o pereche participantă. Elevii au avut parte de cinci probe în cadrul cărora au fost provocați să depășească zona de confort alături de partener, dar și alături de întreaga clasă. Prima probă a fost prezentarea tinerilor. Fiecare pereche și-a ales modalitatea cea mai creativă. Pe scenă au avut ieșit personalități precum „Domnul și doamna Smith” sau „Soarele și Luna” din creația lui Pasha Parfeni.
Cea de-a doua rundă a fost cea intelectuală. Timp de trei minute, perechile au răspuns la cinci întrebări de logică. Tematica întrebărilor a fost diversă, începând cu geografia și sfârșind cu literatura. Seara a continuat cu o rundă de dans, în sală au răsunat diverse genuri de muzică, astfel încât a fost testat simțul ritmului, creativitatea și capacitatea de a dansa alături de partener. În momentul în care a fost anunțată o horă, participanții nu au dansat fiecare pe plan individual, ci, din contra, au profitat la maximum de acest dans alături de ceilalți colegi.
Prezentatorii au pregătit o probă secretă pentru bobocei, astfel, în cadrul celei de-a IV-a runde, perechea care era mai rapidă la îndeplinit provocările înaintate de elevii mai mari ieșea victorioasă.
Ultima probă, dar nu cea din urmă, a fost intitulată „Pariu cu viața”. Fiecare clasă a pregătit din timp un scenariu de aproximativ cinci-șapte minute în care și-a redat reflecțiile la această temă. Boboceii, costumați în bebeluși, polițiști, pompieri, au relatat întreaga viață a unei personalități de succes. Altă echipă a descris ce îi așteaptă pe elevi în cazul în care nu vor învăța și vor încerca să comită acte de corupție.
Tverdohleb Cornelia, elevă a clasei a X-a „C”, povestește că participarea în cadrul acestei activități a însemnat o experiență plină de emoții și senzații tari. Doza de stres înainte de eveniment i-a fost compensată cu starea de satisfacție și împlinire de după bal. Tânăra a avut ocazia să-și exprime propria personalitate prin dans, prin costume elegante și prin prezența artistică în scenă. Este nespus de fericită că a avut ocazia de a petrece la maximum seara alături de colegi și prieteni, acest eveniment fiind un imbold pentru dezvoltarea abilităților de comunicare în public.
Pentru Rusu Nicoleta, elevă a clasei a X-a „A”, participarea în cadrul balului a fost una emoționantă, însă tânăra era sigură că se va descurca în toate cele cinci etape ale activității. Nicoleta afirmă originalitatea și frumusețea evenimentului, fiindcă a reușit să experimenteze ceva nou. Reușind să devină bobocică, va întipări această amintire plăcută în istoria vieții sale de liceu.
Cervaniuc Vlad, elev al clasei a X-a „B”, relatează că a avut o mare plăcere de a participa în cadrul acestei activități. „Probele incluse au fost interesante atât pentru participanți, cât și pentru spectatorii din sală. Acest concurs a fost unul interactiv, a demonstrat capacitățile fiecărei clase.” Elevul este recunoscător administrației liceului pentru oportunitate.
Găină Arina, elevă a clasei a X-a „D”, s-a simțit nespus de norocoasă pentru posibilitatea de a participa în cadrul acestui minunat eveniment. Este încântată de faptul că a reușit să-și cunoască ceilalți colegi din clasele paralele. I-au plăcut mult probele în care a fost implicată, mai ales probele de dans și inteligență. Arina descrie acest eveniment ca fiind unul de neuitat, cu diverse momente haioase.
De asemenea, Ecaterina Vitvițcaia, membră a juriului, profesoara de limba rusă din instituție, povestește că Balul Bobocilor din acest an a rămas cu siguranță în istoria liceului: „O activitate în care elevii noștri și-au demonstrat aptitudinile și măiestria”. Profesoara a avut prilejul, alături de ceilalți membri ai juriului, să descopere participanții, să-i admire și să înțeleagă frumusețea și talentul elevilor care inspiră și demonstrează celorlalți ce înseamnă curajul, energia, inspirația și depășirea limitelor.
Spectatorii, la fel, au rămas impresionați de eveniment. Iarțeva Eva, elevă a clasei a XI-a „B”, s-a simțit onorată prin faptul că a putut fi spectator la acest bal, deoarece de câțiva ani, în urma pandemiei, nu a avut ocazia, alături de colegii săi, să se bucure de activitatea dată. Tânăra a rămas uimită și surprinsă de probele pregătite pentru bobocei și, desigur, a fost cucerită de creativitatea elevilor și de cât de ingenioși au fost.
Activitatea s-a sfârșit cu înmânarea diplomelor de apreciere pentru cea mai creativă pereche, pentru cea mai originală pereche, pentru cea mai artistică pereche și pentru cea mai ingenioasă pereche.
Autoare: Veronica Rurac