(foto) Aurora boreală din Moldova: de ce nuanța roșiatică este rar întâlnită și în ce țări a mai putut fi observată

ipiccy_image (23)
Foto:Facebook/Katyushka Suprun/gismeteo.md

Observatorul Aurorei Boreale (Aurora Borealis Observatory) din Norvegia spune că uneori aurora boreală poate fi de culoare roșie. La fel, în data de 5 noiembrie 2023, observatorul a anunțat că aurora boreală urmează să fie observată departe în sudul Europei. Prin urmare, duminică, cetățenii Moldovei, în special locuitorii din Cahul, au devenit martorii acestui fenomen unic pentru noi.

În seara acelei zile, aurora boreală a apărut pe cerul Moldovei. Astfel, locuitorii din sudul țării au publicat fotografii cu acest fenomen. Aurora boreală pe care au reușit să o urmărească a fost una specială, pe cât de neobișnuit ar fi însuși fenomenul în sine pe teritoriul Moldovei, pentru că aurora boreală a fost de nuanță roșie – fenomen rar întâlnit.

Înainte de a explica despre diversitatea culorilor pe care le poate avea o auroră boreală, să ne amintim rapid cum se formează aceasta. Aurora boreală este cauzată de particulele energizate de la Soare care se lovesc în atmosfera superioară a Pământului la viteze de până la 45 de milioane de mile pe oră sau 72 de milioane de kilometri pe oră. Câmpul magnetic al Pământului redirecționează apoi particulele către polii de nord și de sud. Este un fel de schimb de energii.

Cea mai răspândită culoare a aurorei boreale este verde. Astfel, aurorele boreale roșiatice sunt mai puțin întâlnite și sunt de obicei asociate cu o activitate solară intensă. Ele apar atunci când particulele solare reacționează cu oxigenul la altitudini mai mari. La aceste înălțimi, oxigenul este mai puțin concentrat și este aruncat la o frecvență sau la o lungime de undă mai mare, făcând mai pronunțată culoarea roșie.

Așa s-a văzut aurora boreală în Moldova!

Sursă: Facebook/gismeteo.md

Fenomenul a putut fi observat și în alte țări.

Ucraina

Sursă: Aurora Borealis Observatory/Tanya Lagoshnyak
Sursă: Aurora Borealis Observatory/Katyushka Suprun

Slovenia

Sursă: Facebook/SLOvely
Sursă: Facebook/SLOvely

Polonia

Sursă: Aurora Borealis Observatory/Agata Jankowska

Serbia

Sursă: Aurora Borealis Observatory/Damjana Nimčević

Norvegia

Sursă: Aurora Borealis Observatory/Crystal Rose Lloyd

Belgia

Sursă: Aurora Borealis Observatory/Mirela Pascaru

Bulgaria

Sură: Aurora Borealis Observatory/Emel Musametin

Amintim că în luna noiembrie va avea loc o ploaie de meteori! Cum se numește, când să o așteptăm și ce vom reuși să vedem aflați în acest material.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente