Cum arată și ce caracteristici ar deține orașul în care ți-ar plăcea să trăiești? Am oferit această întrebare mai multor tineri din Moldova care au vârste și ocupații diferite. Am fost curioși să aflăm care sunt necesitățile de bază ale acestora, iar din cele observate, cei mai mulți dintre ei au pus accent pe aspecte nemateriale, așa precum să le fie auzită vocea sau să fie implicați în decizii locale. Totuși, regăsim printre răspunsuri și momente ce țin de aspectul estetic al orașului. Ce am reușit să adunăm, citiți în continuare.
Elena Murea
23 de ani, studentă la Facultatea de Istorie și Filosofie, USM
„Eu personal văd un oraș verde, cu multe parcuri, copaci pe străzi și coșuri de gunoi. Un oraș în care deșeurile sunt reciclate și gestionate corect. Un oraș în care nu ești nevoit să aștepți jumătate de oră troleibuzul ca să ajungi la destinație, în care taxatorii nu abuzează verbal elevii din cauză că aceștia și-au uitat abonamentul acasă, dar tac când văd cum un bărbat în stare de ebrietate face scandal în troleibuz. Îl văd ca pe un oraș curat, sigur, ce își păstrează arhitectura veche, dar este gata mereu pentru schimbări care nu vor fi în detrimentul cetățenilor săi.”
Sursă: Facebook/Ilenuța Murea
Ion Bondac
19 ani, originar din Bălți, student la Universitatea Tehnică din Iași, România
„În primul rând, orașul ar fi unul de o dimensiune medie și cu o populație analogă și cu o proporție destul de mare de fâșie forestieră. Mai mult decât atât, cu o rețea bine gândită de transport! Un moment demn de discutat este arhitectura orașului, care consider că ar fi o combinație dintre un oraș vechi cu specificul său indiferent de stil și clădiri de tip nou – high tech. Din punct de vedere economic, orașul ar trebui să ofere destule joburi pentru tineri, atât full-time, cât și part-time. În plus, s-ar aloca o sumă suficientă de bani din buget ca necesitățile tinerilor să fie acoperite: de la organizarea anumitor activități până la amenajarea unor spații de relaxare pentru ei.
Este nevoie de terenuri sportive și săli de joc, necesare pentru activități fizice. Aici pot fi incluse atât terenuri pentru diverse activități sportive, cât și terenuri pentru o pregătire fizică generală. Pe lângă asta, ar fi bine să se organizeze evenimente ce țin de entertainment: concerte, meetup-uri, traininguri etc. La fel, este nevoie de activități ce țin de tehnologie și concursuri în diferite domenii, care ar spori competitivitatea și interesul tinerilor.”
Sursă: Facebook/Ion Bondac
Adelina Gîrnu
20 de ani, studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM
„Orașul perfect pentru mine ar trebui să dețină următoarele aspecte:
#1. o infrastructură dezvoltată pentru a încuraja inițiativele de tineret, inclusiv spații de întâlnire și resurse pentru proiecte;
#2. o multitudine de organizații de voluntariat, care să ofere oportunități pentru implicarea tinerilor în comunitate;
#3. diverse metode de educație pentru a stimula învățarea creativă și explorarea diferitelor domenii de interes;
#4. prezența organizaților care să se concentreze pe angajarea tinerilor fără experiență, oferindu-le șanse să-și dezvolte cariera.”
Sursă: Adelina Gîrnu/arhivă personală
Boris Mija
18 ani, student la Universitatea Tehnică a Moldovei
„Orașul în care aș vrea să trăiesc este acel oraș care poate fi definit printr-o varietate de aspecte, un oraș plin de divertisment, plin de farmec și cultură. Chișinăul trebuie să fie acea capitală în care domină o cultură sănătoasă, în care diversitatea industrială oferă locuri de muncă în domenii variate, așa precum turismul, tehnologia și știința. Un oraș în care promovarea culturii face parte din identitatea acestuia. Pentru că optăm pentru protecția patrimoniului natural, orașul trebuie să tindă spre o dezvoltare durabilă a mediului înconjurător, un oraș în care sustenabilitatea este parte a rutinei zilnice și tot acolo unde transportul public este eficient folosit de către cetățeni. Capitala perfectă ar fi acea capitală în care este prezentă o infrastructură modernă cu servicii publice de calitate, un oraș în care fiecare pledează pentru drepturi egale și tot acolo unde fiecare are priorități în identificarea propriului superEGO.”
Sursă: Boris Mija/arhivă personală
Cristina Goncear
17 ani, învață la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău
„Orașul în care aș vrea să îmi construiesc un viitor ar oferi o gamă largă de oportunități educaționale de calitate: de la școli și universități de prestigiu până la centre de cercetare și formare profesională. Accesul la o educație de înaltă calitate ar stimula creșterea și dezvoltarea personală a tinerilor, ceea ce ar spori dorința de a rămâne în orașul natal și de a-și crea un viitor în el. Un oraș dotat cu o infrastructură modernă, care să susțină noile tehnologii și inovații, să ofere acces la internet de mare viteză, zone de coworking și spații dotate cu tehnologii avansate, unde fiecare ar avea posibilitatea să beneficieze de ele și să realizeze lucruri în favoarea dezvoltării lor.
Un oraș atractiv pentru mine ar fi un centru cultural, cu o scenă artistică vibrantă și diversă. Cu teatre, galerii de artă, muzee și festivaluri. Mai multe parcuri, piste pentru biciclete, centre sportive, dar și alte facilități de agrement care ar încuraja stilul de viață activ și sănătos, dar totodată ar oferi o varietate de locații recreative în aer liber. Un oraș atrăgător pentru mine ar fi unul în care fiecare se simte în siguranță și protejat. Cu un sistem de transport bine dezvoltat, cu rute eficiente și modalități de transport sustenabile. Cu o implicare activă a tinerilor în luarea deciziilor și propulsări de oportunități de feedback și consultare în ceea ce privește politicile și proiectele care îi afectează direct pe tineri.”
Sursă: Facebook/Cristina Goncear
Gabriel Lazăr
23 de ani, profesor de chimie la LTPR „Mihai Marinciuc” din capitală și student la USMF „Nicolae Testemițanu”
„Un oraș în care aș dori să trăiesc ar trebui să se bazeze pe următoarele puncte forte: instituții de învățământ bine dotate, o gamă de cursuri/programe de calitate și programe de studii accesibile pentru toți tinerii. Orașul ar trebui să ofere locuințe accesibile pentru tineri, studenți, tinerii specialiști, astfel încât aceștia să poată să-și înceapă viața de adult, fără să se confrunte cu prețurile exorbitante la imobile. Un oraș viu este un oraș în care oamenii pot circula liber spre locul de muncă, casă etc. De aceea, accesibilitatea transportului public și decongestionarea traficului este prioritară.
Totodată, nu trebuie să uităm și de încurajarea utilizării transportului alternativ. Sustenabilitatea ar trebui să fie prioritate pentru toți locuitorii orașului, precum și reciclarea, promovarea energiei regenerabile, prezența zonelor verzi pentru recreere, existența cât mai multor parcuri mari și o infrastructură urbană cât mai ecologică. Oportunitățile economice sunt cele care îi vor «ține» pe acești tineri în orașul nostru ideal, la fel și, incubatoarele de afaceri care ar susține tinerii antreprenori. De asemenea, infrastructura digitală ar atrage noi investiții și ar susține inovația. Avem nevoie de servicii medicale accesibile, de programe de prevenire a maladiilor etc. Accent sporit pe cultură și recreere: teatre, galerii de artă, festivaluri, săli de sport etc.”
Sursă: Facebook/Gabriel Lazăr
Maria Russchih
22 de ani, profesoară particulară de limba engleză
„În viziunea mea, un oraș în care aș dori sa trăiesc este un oraș sigur, cu un sistem de transport public bine dezvoltat, cu mai multe oportunități de angajare și cu salariu decent pentru cei care nu au peste 10 ani de experiența în câmpul muncii. Un oraș de vis pentru mine ar fi unul unde transportul public merge conform orarului, fără întârzieri de la 15 până la 30 de minute. Ar fi foarte bine dacă orașul ar fi plin de verdeață, davă ar fi curat și bine îngrijit. La fel, ar fi bine ca primarul acestui oraș să se ocupe mai mult de oraș și mai puțin de geopolitică.”
Sursă: Facebook/Maria Russchih
Ștefan Botnari
33 de ani, psiholog la Centrul de Plasament și Reabilitare pentru Copii de Vârstă Fragedă din Chișinău
„Un oraș cu multe activități culturale, pentru că atunci când vorbim despre tineri, vorbim despre creativitate si doar astfel orașul se va simți ca unul viu și plin de viață. Cred că ar fi bine să se ofere mai multe spații pentru astfel de activități, plus coordonatori și proiecte. Am impresia că acum în mare parte tinerii au parte mai mult de locații de consum. În general, un oraș ar trebui să producă multe «lucruri proprii» din toate categoriile – producții de bunuri, servicii, activități culturale ori spirituale –, așa încât să satisfacă nevoile pentru majoritatea claselor de oameni care locuiesc în el.”
Sursă: Facebook/Ștefan Botnari
Ion Ozun
19 ani, originar din Chișinău, student la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria
„Mi-aș dori ca tinerii să aibă posibilitatea de a se implica în procesul decizional din primărie și cred că este important ca vocea lor să fie luată în considerare. Mi-ar plăcea să văd mai multe centre, proiecte destinate tinerilor și dezvoltării acestora, nu inițiative ale ONG-urilor străine/locale la care primăria ajunge doar să ia parte. E la fel de important să existe tentative de informare a tinerilor despre modul în care primăria funcționează, mulți cred că cea mai mare grijă a primăriei sunt doar ambuteiajele și tomberoanele cu gunoi. Asta ar încuraja tinerii, i-ar face să se simtă auziți, i-ar motiva să se implice acasă… să știe cum pot deveni și ei consilieri locali, de exemplu.
Chișinăul în care mi-aș dori să trăiesc ar avea clădiri istorice bine restaurate și clădiri frumoase nu doar în centrul orașului. Ar avea transport public activ chiar și în timpul nopții, care m-ar duce și în suburbii. Un oraș în care te simți în siguranță oriunde indiferent de cât de târziu este afară. Un oraș în care nu te poți plictisi și care îți oferă multe oportunități în același timp.”
Echipa #diez și-a construit propriul oraș virtual în Cities: Skylines. Vă invităm să urmăriți rezultatele noastre la tagul #ORĂȘELUL #DIEZ.