Astăzi, 5 noiembrie 2023, peste 147 000 de tineri și tinere din Republica Moldova ar trebui să-și exercite dreptul de vot pentru prima dată în viața lor. Printre ei/ele se regăsesc și protagoniștii materialului nostru – Valeria Jidraș, Paula Macari și Alex Ursu. Cei trei au reușit deja să voteze și, mai mult, au căzut de acord să se împărtășească cu emoțiile trăite în această zi importantă atât pentru ei, cât și pentru localitățile din care vin.
Pe lângă faptul că i-am întrebat despre cum s-au simțit astăzi și cum s-au pregătit de alegeri, am abordat și subiectul necesității de a se informa privind activitatea candidaților și a partidelor politice înainte de a ieși la vot. Totodată, am vorbit despre valoarea voturilor oferite de persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și despre rolul alegerilor locale generale în dezvoltarea Republicii Moldova.
Valeria Jidraș este din Chișinău și a împlinit vârsta de 18 ani în luna mai a anului curent. Ea ne-a povestit că a mers la vot puțin emoționată, dar mândră pentru pasul pe care urma să-l facă. Totodată, tânăra a menționat că pentru a lua o decizie corectă, pe durata campaniei electorale, s-a documentat cu privire la activitatea candidaților la funcția de primar general al capitalei.
„Urmăream pe rețelele de socializare acțiunile întreprinse de candidații față de care manifestam interes. În același timp, mă informam de pe mai multe portaluri de știri, din cadrul emisiunilor televizate despre promisiunile concurenților.”
Valeria a afirmat că, în cadrul alegerilor locale, cetățenii cu drept de vot au posibilitatea să își aleagă principalul reprezentant al localității – primarul, care ar trebui să corespundă cu valorile promovate de oameni și să ajungă la așteptările și încrederea celor care l-au votat.
„Alegerile locale au o particularitate aparte, ele fiind cele în cadrul cărora se decide prosperitatea fiecărei localități a țării pentru viitorii patru ani”, a adăugat tânăra.
Mai mult, protagonista articolului nostru a menționat că este important și întotdeauna va fi ca tinerii să reprezinte procentajul considerabil în ceea ce privește voturile, deși acest lucru încă nu s-a întâmplat până acum.
„Tinerii sunt reprezentații viitoarei generații de adulți, specialiști calificați, oameni influenți în stat. Cu viziuni prospere, aceștia devin speranța unei schimbări pentru ziua de mâine, lucru pe care unii îl înțeleg prea târziu sau deloc.”
Am întrebat-o pe Valeria și despre rolul alegerilor locale generale pentru dezvoltarea Republicii Moldova, la care ea ne-a răspuns că o schimbare a societății la nivel național începe cu pași mici, din cadrul unor comunități de oameni. Astfel, potrivit ei, primarii aleși pot genera un șir de schimbări în localități, pot atrage proiecte, dar și fonduri în scopul îmbunătățirii condițiilor de viață, a aspectului localității.
La final, tânăra a subliniat că și-ar dori ca noul primar al capitalei să fie unul cu adevărat competent, focusat pe problemele principale ale localității, iar ulterioarele proiecte și finanțe atrase să fie investite în calitatea lucrărilor, ci nu în cantitatea acestora. În plus, un alt aspect important pentru ea ar fi relaționarea cu tinerii și susținerea acestora în cadrul implicării active, în acțiuni de voluntariat și a inițiativelor cu spirit civic.
Alex Ursu este din satul Suruceni, raionul Ialoveni. El a împlinit 18 ani în luna august, iar la alegeri ne-a spus că a mers fără prea multe emoții.
„Poate eram puțin entuziasmat, dar nu mi-a fost deloc frică. Probabil datorită faptului că m-am implicat și în alte procese decizionale până să ajung la acest moment.”
Tânărul ne-a relatat că s-a pregătit pentru această zi meditând câteva săptămâni asupra deciziei pe care urma să o ia. A analizat atent ce au făcut concurenții electorali și candidații la funcția de consilieri ca simplii locuitori ai satului, a atras atenția inclusiv la valorile, conceptele și meseriile pe care aceștia le au.
Alex a afirmat că nu consideră aceste alegeri mai puțin importante decât cele prezidențiale sau parlamentare, fiind de părere că schimbările la nivel local chiar contează: „Mă conduc după mottoul «Gândește global, acționează local!»”.
De asemenea, protagonistul acestui material a menționat că nu se îndoiește de importanța implicării tinerilor în procesul electoral și că, în opinia lui, aceștia „ar trebui să-și îndeplinească misiunea de a asigura un viitor mai bun viitoarei generații”.
„Această misiune, de fapt, o are fiecare generație în parte. Trebuie să o îndeplinim, mai ales că prin simplul fapt că mergem la vot noi deja facem asta.”
Totodată, Alex a spus că are și anumite așteptări de la persoana care va ocupa funcția de primar al localității. Și-ar dori ca acesta să dea dovadă de sinceritate și să realizeze rolul pe care și l-a asumat, „deoarece trebuie să fim responsabili de cuvintele, faptele și rolurile pe care ni le asumăm, pentru că aceasta este singura cale spre viitorul prosper pe care îl dorim cu toții”.
Paula Macari la fel este din Suruceni, iar 18 ani a împlinit în martie. Ea ne-a relatat că nu își putea controla foarte bine emoțiile, întrucât nu era sigură că alegerea sa va fi una bună. Mai mult, potrivit ei, la această instabilitate s-a adăugat și frica, entuziasmul, măreția.
Tânăra a menționat că înaintea zilei alegerilor locale din acest an a analizat istoricul candidaților și acțiunile întreprinse de ei. Mai mult, a mers la unele întâlniri online si offline cu cei care își doresc să ocupe funcția de primar în localitatea din care vine.
Întrebată despre ce reprezintă pentru ea acest scrutin electoral, Paula a spus că este un proces democratic vital prin care comunitățile își aleg liderii și decid asupra problemelor locale.
„Consider că alegerile locale sunt extrem de importante, deoarece influențează direct viața cotidiană a oamenilor, de la infrastructură și educație la servicii sociale și mediu înconjurător.”
Totodată, tânăra a afirmat că este absolut crucial ca tinerii să voteze, deoarece ei reprezintă viitorul societății și pot aduce perspective proaspete și inovatoare în procesul decizional local: „Prin implicarea lor, tinerii pot contribui la modelarea direcției în care se îndreaptă comunitatea din care fac parte”.
În ceea ce privește rolul alegerilor locale pentru dezvoltarea Republici Moldova, Paula consideră că acestea sunt esențiale, căci pot influența guvernanța locală, transparența și responsabilitatea autorităților, precum și atragerea investițiilor și dezvoltarea economică în regiuni.
De la noul primar/noua primară, cea de-a treia protagonistă a materialului nostru a spus că are așteptări mari: „Sper ca persoana în cauză să fie dedicată îmbunătățirii vieții localnicilor, să fie deschisă la dialog cu membrii comunității și să promoveze transparența în administrația locală. De asemenea, sper că va prioritiza problemele urgente ale satului și că va implementa soluții eficiente pentru acestea.”
Pe 5 noiembrie 2023 în Republica Moldova au loc alegeri locale generale în toate unitățile administrativ-teritoriale de nivelul I și de nivelul II, cu excepția localităților din Stânga Nistrului și a municipiului Tighina.
În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunali și sătești). Pentru validarea acestora, la alegeri trebuie să participe cel puțin un sfert din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție.
Aici puteți urmări cele mai importante informații și evenimente din cadrul scrutinului electoral.
Acest articol a fost elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu sprijinul financiar al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, acordat prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare.