Astăzi, 5 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova își aleg primarul localității lor care urmează să le reprezinte interesele pentru un mandat de patru ani. Cu toate că suntem familiarizați cu procesul de votare și știm cele mai importante aspecte ale unui scrutin electoral, există totuși lucruri mai puțin cunoscute despre alegeri. În acest material, am selectat o listă a celor mai curioase fapte care vizează un scrutin electoral.
Pentru a stabili lista de mai jos, am consultat Codul electoral și legislația curentă a Republicii Moldova. Ce se întâmplă în cazul în care candidații obțin același număr de voturi (și) în al doilea tur? Când alegerile sunt considerate nevalabile? Cum sunt atribuite mandatele pentru consilieri? Răspunsurile la toate aceste întrebări le găsiți în cele ce urmează.
# Dacă mai mulți candidați au acumulat un număr egal de voturi pentru accederea în al doilea tur, Comisia Electorală Centrală efectuează tragerea la sorți, consemnând faptul respectiv într-un proces-verbal. Candidații au posibilitatea de a hotărî de comun acord cine dintre ei va candida în al doilea tur sau de a participa la tragerea la sorți.
# Dacă cei doi candidați care participă la al doilea tur de scrutin au întrunit același număr de voturi în primul tur, ordinea includerii numelor lor în buletinele de vot va fi stabilită prin tragere la sorți.
# În cazul în care ambii candidați au obținut același număr de voturi în cel de-al doilea tur, se consideră ales candidatul care a întrunit mai multe voturi în primul tur de scrutin. În cazul în care ambii candidați au acumulat același număr de voturi și în primul tur, Comisia Electorală Centrală efectuează tragerea la sorți.
# Au dreptul de a fi aleși consilieri în consiliile locale cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani.
# O persoană nu poate candida în mai multe circumscripții electorale de același nivel și nici în municipiul Chișinău și Bălți concomitent.
# Atribuirea mandatelor de consilier partidelor politice, blocurilor electorale se efectuează prin împărțirea succesivă a numărului de voturi valabil exprimate pentru fiecare partid politic, fiecare bloc electoral la 1, 2, 3, 4 etc., până la cifra care corespunde numărului de mandate stabilit pentru circumscripția electorală respectivă.
# Candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.
# În cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Acești doi candidați se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin.
# Alegerile sunt considerate nevalabile în anumite circumscripții dacă la ele au participat mai puțin de un sfert din numărul de persoane înscrise în listele electorale.
# În al doilea tur de scrutin, alegerile se vor declara nevalabile dacă au participat mai puțin de o cincime din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.
# Alegeri noi au loc:
1. în cazul în care consiliul a fost dizolvat ori componența lui s-a redus cu mai mult de o treime din numărul stabilit de Comisia Electorală Centrală în condițiile prezentului cod și ale legii numărul 436/2006 privind administrația publică locală;
2. dacă mandatul primarului a încetat înainte de termen în condițiile legii numărul 768/2000 privind statutul alesului local;
3. dacă și după votarea repetată nu a fost ales consiliul și/sau primarul;
4. dacă a avut loc o reorganizare administrativ-teritorială și în unitățile administrativ-teritoriale nou-formate este necesară alegerea autorităților administrației publice locale (a consiliilor, a primarilor).
# Dacă alegătorul, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare în a cărui rază teritorială își are domiciliul sau reședința temporară, la cererea scrisă a acestuia, biroul electoral al secției de votare desemnează cel puțin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă și cu materialele necesare votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.
# Persoanele deținute pe baza unui mandat de arest până la pronunțarea sentinței judecătorești, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) a căror sentință nu este definitivă, cele care execută o sancțiune contravențională sub formă de arest, persoanele condamnate la închisoare (privațiune de libertate) prin hotărâre judecătorească definitivă, aflate în instituțiile penitenciare, votează prin deplasarea cu urna mobilă la locul unde se află alegătorul.
# Se declară nevalabile buletinele:
1. în care numărul de identificare al circumscripției și numărul de identificare al biroului de votare nu corespund cu cel al circumscripției sau al biroului de votare respectiv;
2. de alt model decât cel stabilit;
3. în care a fost aplicată ștampila cu inscripția „Votat” în dreptul mai multor candidați sau partide politice;
4. în care nu a fost aplicată ștampila cu inscripția „Votat” în niciun cerc din dreptul unui candidat sau a unui partid politic;
5. în care a fost aplicată ștampila cu inscripția „Votat” pentru concurentul electoral care s-a retras sau a fost exclus din cursa electorală;
6. care au fost deformate sau mâzgălite astfel încât nu este clară opțiunea alegătorului.
# Nu se consideră corupere electorală materialele și obiecte de agitație electorală, achitate din fondul electoral, a căror valoare pentru o unitate nu depășește 100 de lei, ce poartă numele și prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenților electorali.