Ucraina a inițiat o anchetă penală împotriva patriarhului Kirill al Moscovei. Cele mai importante evenimente din a 619-a zi de război

Orthodox Christmas service at the Cathedral of Christ the Saviour in Moscow
Foto:REUTERS/Maxim Shemetov

Astăzi este a 619-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Pe parcursul zilei de astăzi, soldații ruși au lansat repetat atacuri în direcția orașului Herson. În această seară, o persoană a fost omorâtă, iar mai mulți locuitori au fost răniți. Potrivit unui mesaj transmis pe Telegram de către șeful Administrației militare regionale (AMR) Herson, Oleksandr Prokudin, în jurul orei 19.00, armata rusă a lovit centrul orașului.

🟣 Armata rusă a bombardat orașul Poltava. În urma ofensivei, o femeie a murit, iar mai mulți civili au fost răniți. Informația a fost confirmată de către șeful AMR Poltava, Filip Pronin, într-un mesaj pe Telegram.

🟣 În seara zilei de astăzi, 4 noiembrie, soldații ruși au lansat un atac asupra regiunii Dnipropetrovsk. Drept urmare, a fost declarată o alertă de raid aerian. Forțele aeriene au avertizat despre o posibilă utilizare a armelor balistice și au cerut locuitorilor să se adăpostească, notează UNIAN.

🟣 Pe teritoriul peninsulei Crimeea au fost raportate mai multe explozii după anunțarea unui raid aerian. Soldații au blocat Podul Crimeii și au atacat un șantier naval din Kerci, informează UNIAN.

🟣 Un grup de artiști din Federația Rusă a ajuns în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei pentru a crea o serie de picturi murale cu tentă propagandistică. Centrul pentru Rezistență Națională menționează că desenele vor elogia politica Kremlinului.

Sursă: sprotyv.mod.gov.ua

🟣 Ucraina a inițiat o anchetă penală împotriva patriarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse. Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că el face parte din cercul interior al conducerii politice-militare din Rusia și a fost unul dintre primii care a susținut public războiul împotriva Ucrainei.

Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente