(sondaj) În căutarea primarului ideal: ce calități îl definesc și cum este văzut de inteligența artificială

Primar chisinau (2)
Foto:AI Generate/gencraft.com

Echipa #diez a dorit ca pentru alegerile locale din acest an să încerce să contureze portretul persoanei care ar fi ideală pentru funcția de primar(ă). Pentru a satisface această curiozitate, am decis să implicăm urmăritorii noștri, pentru că opinia cetățenilor contează cel mai mult. De aceea, în decursul mai multor zile pe canalele noastre de socializare am publicat o serie de întrebări prin care am încercat să aflăm caracteristicile unui primar perfect sau ale unei primare perfecte. Ce am reușit să obținem vedeți în materialul de mai jos.

Haideți să începem!

Potrivit rezultatelor sondajelor noastre, persoana perfectă pentru rolul de primar(ă) ar fi un bărbat. Totuși, o bună parte dintre participanți și participante au votat că pentru ei/ele acest aspect nu contează.

Sursă: Telegram/Știri de ultimă oră diez.md/captură de ecran

De asemenea, conform datelor colectate de noi, primarul/primara ideal(ă) are vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani. O parte dintre participanți și participante a ales categoria 45-55 de ani, iar cineva a votat pentru vârsta de peste 60 de ani.

Sursă: Telegram/Știri de ultimă oră diez.md/captură de ecran

Una dintre întrebările noastre a vizat studiile sau lipsa acestora în cadrul unei instituții de învățământ superioare. Prin urmare, primarul/primara perfect(ă) ar fi trebuit să reușească să absolve o universitate din țară și preferabil ar fi fost să fi obținut o diplomă de master.

Sursă: Telegram/Știri de ultimă oră diez.md/captură de ecran

Am vrut să specificăm și la care facultate ar fi fost bine să primească o diplomă primarul/primara nostru/noastră perfect(ă). Astfel, am întrebat participanții și participantele la chestionar care este facultatea pe care trebuie să o finalizeze omul ideal în funcția de primar(ă). Potrivit datelor colectate, cea mai mare parte dintre oameni consideră că această persoană ar fi trebuit să absolve Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, urmați de către cei care au ales Facultatea de Urbanism și Facultatea de Administrarea Afacerilor. Totuși, cineva a votat că pentru ei cu contează acest aspect.

Sursă: Telegram/Știri de ultimă oră diez.md/captură de ecran

Indiferent de facultatea absolvită, frecvent se întâmplă ca persoanele să nu activeze în domeniul de specializare ori poate să lucreze într-un domeniu afiliat. Din acest motiv, am vrut să vedem, în opinia urmăritorilor noștri și a urmăritoarelor noastre, care ar fi activitatea zilnică de bază a primarului perfect sau primarei perfecte. Prin urmare, cea mai mare parte dintre participanți și participante a votat că nu contează acest lucru. Oricum, majoritatea dintre ei/ele a ales munca de funcționar(ă) public(ă) și economist(ă).

Sursă: Telegram/Știri de ultimă oră diez.md/captură de ecran

Valorile, principiile și atitudinile unei persoane sunt pilonii personalității sale. În acest context, am decis să aflăm și care este caracteristica umană de bază ce ar reprezenta primarul perfect sau primara perfectă. Majoritatea a votat că pentru ei/ele contează toate aceste valori. Totuși, cei mai mulți au ales spiritul de activist(ă) civic(ă).

Sursă: Telegram/Știri de ultimă oră diez.md/captură de ecran

Ne-a mai interesat dacă pentru cetățeni este importantă starea civilă a primarului ideal sau a primarei ideale. Astfel, potrivit datelor colectate de noi, cea mai mare parte a persoanelor a votat că pentru ei/ele nu este important acest aspect. Totuși, 16 % dintre participanți și participante consideră că ar fi bine să fie căsătorit(ă).

Sursă: Telegram/Știri de ultimă oră diez.md/captură de ecran

Una dintre întrebările noastre a fost legată și de mijlocul de transport pe care l-ar folosi primarul/primara perfect(ă), deoarece circulația rutieră este un subiect important și sensibil în Republica Moldova. Prin urmare, 41 % dintre participanți și participante au votat că persoana perfectă în această funcție s-ar deplasa cu mașina personală, iar 28 % – cu transportul public.

Sursă: Telegram/Știri de ultimă oră diez.md/captură de ecran

Contează sau nu mediul din care provine primarul/primara ideal(ă)? Am fost curioși inclusiv despre acest aspect al vieții. Din datele colectate, majoritatea a votat că pentru ei/ele nu contează acest detaliu. Totuși, 20 % au votat pentru mediul urban, iar 3 % pentru mediul rural.

Sursă: Telegram/Știri de ultimă oră diez.md/captură de ecran

Am decis să aflăm și despre bunurile materiale relevante pe care le-ar putea deține o persoană ideală pentru funcția de primar(ă). Cei mai mulți au votat că toate bunurile propuse de noi pot fi deținute de către persoana respectivă. Vorbim despre: mașină, apartament, casă particulară și teren agricol.

Sursă: Telegram/Știri de ultimă oră diez.md/captură de ecran

Vrem să subliniem că portretul primarului perfect sau al primarei perfecte pe care am încercat să-l conturăm cu ajutorul urmăritorilor noștri este pentru un om care ar putea deține această funcție atât într-un organ administrativ din mediul urban, cât și din cel rural. Nu ne-am limitat doar la primarul municipiului Chișinău!

Rezultatul final!

Persoana ideală pentru funcția de primar(ă) ar fi un bărbat cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, care este căsătorit și provine dintr-un mediu urban. Acesta ar deține o diplomă de masterat obținută la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, iar zilnic ar lucra în calitate de funcționar public. El are un spirit civic bine dezvoltat și tinde să utilizeze mașina personală pentru deplasările sale cotidiene. Din bunuri materiale ar mai deține și un apartament.

Ca să fie totul și mai interesant, descrierea respectivă am oferit-o inteligenței artificiale cu scopul să ne genereze imaginea acestei persoane. Am adăugat doar că este moldovean! Mai jos, găsiți rezultatul.

Sursă: AI Generate/gencraft.com

În acest ghid al alegătorului găsești ce trebuie să știi despre alegerile locale din 5 noiembrie 2023 și cum va avea loc procedura de vot, iar în acest material tot ce trebuie să cunoască studenții despre viza de reședință în cămine în contextul alegerilor locale.

Prieteni, echipa #diez și-a luat angajamentul public, cu șase ani în urmă, să feminizeze orice funcție atunci când este atribuită unei femei, chiar dacă termenul respectiv nu este oficial adoptat de dicționare, deocamdată. În mod firesc, unele funcții, practicate doar de bărbați în trecut, au rămas să fie folosite doar la masculin până în prezent, însă asta nu înseamnă că noi, împreună, nu putem fi parte a unei schimbări în societate și nu putem împreună să folosim termeni adaptați, recomandați de specialiști, atât de lingviști, cât și de cei care promovează politici de egalitate de gen. Mulțumim!

Taguri: #Locale 2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente