Grid Dynamics Moldova are o tradiție îndelungată de a desfășura programe de stagiu pentru studenți și ingineri juniori. Un nou val de internship se lansează pe 1 noiembrie 2023, care va dura șase luni și care conține trei cursuri: QA Automation, Java și Data Science. În total, compania planifică să ofere șase burse celor mai talentați candidați. În acest articol, am adunat cele mai relevante informații despre internshipul de la Grid Dynamics Moldova, în care veți afla cum decurge procesul de selectare a candidaților, cum are loc acomodarea în companie și cu ce se va ocupa stagiarul.
La toate aceste întrebări ne-a răspuns Terentie Carp, delivery manager la Grid Dynamics Moldova.
În primul rând, fiecare anunț despre internship este transparent, fiind publicat pe rețelele de socializare ale companiei. Tradițional, compania lansează patru internshipuri pe an, câte unul la fiecare trei luni. Informația despre înscriere este publicată pe LinkedIn, Facebook, Instagram, iar cei care sunt abonați la aceste conturi se pot înscrie imediat la unul dintre programele incluse în noul internship.
„Când pornim campania de înscriere la internship, folosim acest website, prin intermediul căruia candidații se pot înscrie la disciplina/specialitatea disponibilă. Ele variază în funcție de internship, iar fiecare internship are programe diferite”, a explicat Terentie Carp.
Următorul pas după înscriere este parcurgerea unui test online. Acesta are ca scop să verifice cunoștințele candidatului, ca apoi mentorii să analizeze rezultatele și să decidă asupra aprobării sau refuzului candidatului.
„Noi primim răspunsurile, le analizăm pe intern și dacă persoana acumulează un rezultat minim de 85 % dintre sarcinile propuse în test, ea este contactată pentru interviu”, a spus reprezentantul companiei Grid Dynamics Moldova.
Pentru ca persoana să treacă cu succes de acest test, ea trebuie să îndeplinească trei condiții:
#1. să aibă cunoștințe de bază în domeniul pe care l-a ales în acest internship;
#2. să cunoască limba engleză la unul dintre nivelele intermediate sau higher (citit și vorbit);
#3. să cunoască utilizarea instrumentului GIT.
Terentie spune că pentru companie contează mai mult abilitățile pe care le posedă candidatul, nu prezența studiilor specializate.
De obicei, apelul de înscriere durează o lună, după care urmează încă o etapă importantă pentru candidați – două interviuri cu reprezentanții companiei. Grid Dynamics Moldova are un sistem personal de evaluare și de selectare a candidaților pentru internship. Scopul acestuia este să-i definească pe cei mai buni și pe cei mai talentați dintre toți candidații înscriși.
„Scopul nostru este de a alege doar 5 % din numărul total de candidați înscriși. Adică cinci din 20 sunt invitați la interviu, însă doar unul dintre acei cinci este acceptat pentru internship. Facem această selecție ca să atragem candidații cei mai talentați. Prin urmare, timp de cel mult două săptămâni candidații vor fi invitați la un interviu cu managerul HR, iar al doilea interviu are loc cu mentorii cu care vor interacționa pe parcursul internshipului”, a explicat Terentie Carp.
După întregul proces de preselecție a celor mai buni, stagiarii sunt instruiți cum să activeze la Grid Dynamics Moldova pe durata celor șase luni de stagiu. Internshipul are loc offline, la oficiul Grid Dynamics, unde toate condițiile necesare sunt asigurate.
„Când ei vin la noi, ei trec on boarding-ul, adică perioada de acomodare și de cunoaștere a regulilor de conduită în cadrul companiei, a culturii, a valorilor noastre. Ei primesc ghidul companiei, tehnica cu care vor lucra și li se creează un cont de lucru”, a precizat Terentie Carp.
Internshipul este format din două componente: partea teoretică și cea practică. În primele trei luni, candidatul se pregătește, citește materialele din cursul ales având acces pe platforma Grid University, care conține lecții, exerciții și materiale individuale de studiu. Fiecare stagiar va dispune de un mentor care îl va ajuta să se adapteze, să împartă cunoștințele și să îi sprijine în dezvoltarea abilităților profesionale. După ce trece un modul și rezolvă sarcinile incluse, candidatul discută cu mentorul rezultatele obținute. Apoi, după trei luni, candidatul trece la partea practică a stagiului și într-un un proiect comercial sau în unul intern (să dezvolte un serviciu sau un sistem).
„Scopul internshipului este de a dezvolta abilitățile necesare ca în cele șase luni să fie pregătit să furnizeze rezultate comerciale, să lucreze cu echipa și cu clienții. Totodată, după internshipul nostru, candidatul primește statutul de junior”, a menționat Terentie Carp.
La Grid Dynamics Moldova, internshipul este achitat, iar bursa crește pe durata stagiului. Dacă internshipul s-a soldat cu succes pentru fiecare candidat, atunci persoana primește oferta comercială și se semnează un contract individual de muncă pe un termen nedeterminat.
Istorii de succes
Mai jos, te invităm să faci cunoștință cu istoria de succes a unui fost stagiar care, în prezent, activează în Grid Dynamics Moldova.
„M-am alăturat echipei Grid Dynamics Moldova cu scopul de a-mi dezvolta și îmbunătăți abilitățile de testare și de a obține experiență practică în proiecte comerciale. A avea cunoștințe teoretice și înțelegere a modului în care funcționează lucrurile este bine, dar nu suficient. De fapt, lucrul și obținerea unei experiențe valoroase este cu mult mai important. Toate așteptările pe care le-am avut au fost atinse, iar din a treia lună de stagiu am fost inclus într-un proiect în care lucrez și în prezent ca inginer QA.
În perioada de stagiu am obținut nu doar cunoștințe teoretice la disciplina aleasă, dar și am participat la ateliere practice, la prezentări și la sesiuni de schimb de experiență cu colegi din diverse domenii. Aceste activități memorabile m-au ajutat să mă pregătesc mai bine și să-mi perfecționez abilitățile și cunoștințele, asta permițându-mi să înțeleg mai bine lucrul și procesele care au loc într-un proiect comercial. Timp de șase luni, am avut un mentor care a avut o influență crucială asupra mea, deoarece m-a ghidat în direcția corectă și mi-a oferit sprijin în momentele dificile în care nu știam cum să procedez.
În prezent, lucrez ca inginer QA Automation la același proiect pe care l-am început în timpul stagiului meu. Responsabilitățile mele includ testarea aplicațiilor web, identificarea și documentarea erorilor în rapoartele de erori, menținerea testelor existente end-to-end și API și crearea de noi scenarii de testare folosind atât testarea manuală, cât și automată cu cadrul de testare web Cypress. Cunoștințele privind tehnologiile CI/CD pe care le-am dobândit în timpul stagiului mă ajută să configurez și să mențin conductele Jenkins pentru teste automate și să implementez modificări în mediul de testare”, a povestit Alexandru Jdanov.
Dacă ești interesat să explorezi oportunități de internship IT la Grid Dynamics Moldova, găsește toate informațiile pe acest portal sau trimite un e-mail la [email protected]. Aceasta este șansa ta de a te scufunda în lumea rapidă a tehnologiei și de a câștiga experiență practică.
Grid Dynamics Moldova este una dintre puținele companii din țara noastră care se poate mândri cu o experiență bogată în servicii de consultanță și dezvoltare de software pentru unele dintre cele mai mari și respectate companii și mărci din lume.
Mai multe detalii despre această companie poți afla în acest articol.