Au mai rămas zile numărate până la alegerile locale generale din 5 noiembrie. În acest an, ca de obicei, mulți dintre alegători vor vota pentru prima dată în viața lor, motiv pentru care am decis să realizăm un ghid pentru ei. Așadar, dacă te regăsești în lista persoanelor care nu au votat încă niciodată și dacă nu știi prea multe despre proces, continuă lectura acestui articol. Îți vom explica, pas cu pas, ce trebuie să faci și ce nu.
Informația din material este preluată din Ghidul alegătorului la alegerile locale din 5 noiembrie 2023, realizat de Comisia Electorală Centrală (CEC). Astfel, menționăm că începând cu 1 ianuarie curent, CEC activează în baza unui nou Cod electoral. Primele alegeri care vor fi organizate după modificarea legislației electorale sunt cele locale generale, care vor avea loc în această duminică.
După cum deja știți, în această toamnă alegem primari și consilieri pentru toate localitățile din țară. În total vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești, municipali și 1 086 raionali/municipali în Chișinău și Bălți.
Cine poate participa la vot. La alegerile locale generale au dreptul să participe la vot cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, cu excepția celor privați de acest drept prin hotărârea judecătorească de instituire a măsurii de ocrotire judiciară.
Nu pot participa la vot:
# persoanele care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova;
# persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
# persoanele private de dreptul de a vota prin hotărârea judecătorească de instituire a măsurii de ocrotire judiciară;
# alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședința temporară în unitatea administrativ-teritorială respectivă.
Notă: la alegerile locale generale nu se organizează secții de votare în străinătate. Totodată, termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de trei luni până la data primului tur de scrutin.
Cum puteți afla la ce secție aveți dreptul să votați
Pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023 vor fi deschise 1 958 de secții de votare. Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Chișinău, iar cele mai puține – în Dubăsari.
Pentru a verifica online la ce secție de votare sunt arondați, alegătorii pot accesa pagina www.verifica.cec.md, butonul „Află unde să votezi” și, selectând adresa de domiciliu, vor afla informația despre secția de votare asociată adresei.
Notă: dacă vă prezentați la secția de votare, însă constatați că ați fost omis din lista electorală de bază, faceți dovada cu buletinul de identitate și fișa de însoțire că domiciliați în raza teritorială a secției de votare respective, iar domiciliul nu a fost schimbat după data de 5 august 2023.
În ce zi și în ce interval de timp puteți vota
Votarea va avea loc duminică, în data de 5 noiembrie 2023. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 7.0 și 21.00. Totodată, dacă după ora 21.00 vă aflați în incinta secției de votare, aveți dreptul să vă exercitați dreptul de vot.
În cazul turului doi de scrutin, votarea va avea loc pe 19 noiembrie 2023 în aceleași condiții ca și în primul tur.
Notă: locul și timpul votării se anunță cu cel târziu 10 zile înainte de ziua alegerilor de către membrii biroului electoral al secției de votare.
În ce cazuri puteți vota prin intermediul urnei mobile
În cazul în care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu vă puteți deplasa la sediul secției de votare, aveți dreptul să vă exercitați votul prin intermediul urnei mobile. Pentru aceasta veți depune o cerere în scris, care poate fi transmisă prin intermediul unui membru al familiei, asistentului social sau al unei alte persoane, cu excepția membrilor biroului electoral al secției de votare sau a altor persoane care au dreptul să asiste la operațiunile electorale, la biroul secției de votare, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 14.00 a zilei precedente votării.
În ziua votării, cererile pot fi aprobate până la ora 14.00, dacă se prezintă şi certificat medical.
În baza căror acte de identitate puteți vota la alegerile locale generale
La alegerile locale generale puteți vota cu:
# buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare;
# buletinul de identitate provizoriu cu mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului;
# pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.
Cum are loc procedura de vot la secția de votare
Pasul #1. Prezentați operatorului actul de identitate. Operatorul introduce datele dumneavoastră de identificare în sistem, iar sistemul verifică dacă îndepliniți condițiile prevăzute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, dacă sunteți inclus în lista electorală de bază a secției de votare la care v-ați prezentat. Sistemul informatic va semnala dacă ați mai votat la o altă secție de votare în cadrul acestor alegeri.
Pasul #2. Treceți la masa unde stau membrii biroului electoral al secției de votare. Prezentați actul de identitate membrului biroului. Acesta găsește numele dumneavoastră pe lista electorală.
Pasul #3. Semnați în lista electorală în dreptul numelui dumneavoastră și primiți buletinele de vot de la membrul biroului electoral al secției de votare. Fiecare alegător va primi de la două la patru buletine de vot, în funcție de localitatea în care își exercită votul. Aici găsiți mai multe detalii.
Buletinele de vot se deosebesc după culoare și sunt tipărite în limba română. Pentru minoritățile etnice, buletinele de vot sunt tipărite în limba solicitată de către organele electorale de circumscripția respectivă.
Notă: pe fișa de însoțire a buletinului de identitate nu se aplică ștampila de securizare.
Pasul #4. Treceți la cabina de vot și votați în secret. Dacă din motive temeinice nu puteți vota singur, aveți dreptul să chemați în cabină un însoțitor ales de dumneavoastră pentru a vă ajuta. Însoțitorul nu poate fi membru al biroului electoral, observator sau reprezentant al concurentului electoral.
Pasul #5. Aplicați pe buletinul de vot ștampila cu inscripția „Votat” în interiorul cercului din patrulaterul cu numele/denumirea concurentului electoral pentru care vă dați votul. Cercurile din celelalte patrulatere trebuie să rămână curate.
Notă: dacă ați completat greșit buletinul de vot, dar încă nu l-ați introdus în urnă, puteți solicita să vi se elibereze, dar numai o singură dată, un nou buletin de vot. Acest caz va fi consemnat în procesul-verbal cu privire la rezultatele numărării voturilor, iar în lista electorală la rubrica „Notă” se va face mențiunea corespunzătoare.
Pasul #6. Pliați buletinele de vot şi introduceți-le în urna de vot.
Notă: aflarea în cabina de vot împreună cu membrii familiei, votarea în locul altui alegător, fotografierea ori expunerea publică, demonstrarea buletinului de vot completat sau scoaterea din secția de votare a buletinului încredințat pentru votare sunt interzise.
Ce puteți face dacă ați observat o ilegalitate
În acest context, menționăm că dacă ați observat o acțiune sau o inacțiune a organului electoral, a candidaților înregistrați, a observatorilor sau experților internaționali, pe care o considerați ilegală, puteți depune o contestație la organul electoral.
De asemenea, pot fi contestate faptele considerate ca încălcare a modului de reflectare a campaniei electorale, de difuzare sau plasare a publicității electorale, acțiunile de corupere a alegătorilor, transportare organizată a alegătorilor la secția de votare, efectuare a agitației electorale în ziua alegerilor, perturbare a activității organului electoral.
Încălcarea cadrului normativ cu privire la finanțarea partidelor politice, a campaniilor electorale, a candidaților desemnați, a grupurilor de inițiativă tot poate fi contestată.
Termenul de depunere a contestațiilor în perioada electorală este de trei zile, care se calculează începând cu ziua următoare zilei în care a fost săvârșită acțiunea. Autoritățile competente examinează contestațiile în termen de trei zile, dar nu mai târziu de ziua alegerilor.
Notă: fiecare contestatar probează faptele pe care își întemeiază pretențiile formulate și este responsabil de veridicitatea și calitatea probelor prezentate.
În acest articol am adunat toate persoanele care candidează pentru fotoliul de primar al capitalei. Am inclus CV-urile acestora și date din declarațiile lor de avere pentru anul 2022. În acest material puteți să vedeți lista candidaților care concurează pentru primăria din Bălți.
Totodată, aici găsiți mai multe articole legate de alegerile locale din 5 noiembrie 2023.