Plată unică de 5 000 de lei pentru profesori și majorări salariale medicilor, polițiștilor, actorilor și altor bugetari. Când intră în vigoare modificările

oameni
Foto:#diez

Parlamentul a rectificat, în ședința plenară din 19 octombrie, bugetul de stat pe anul curent. Modificările la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 și la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevăd majorări pentru circa 170 000 de cetățeni.

Urmează a fi majorate salariile medicilor și asistenților medicali din instituțiile finanțate bugetar cu până la 26 %.

Salariul mediu al unui medic se va majora de la 17 344 de lei la 19 945 de lei, al unui asistent medical de la 11 094 de lei la 12 758 de lei, al unei infirmiere de la 6 510 lei la 7 486 de lei. Vor crește și salariile medicilor și asistenților medicali din instituțiile speciale: spitalele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, instituțiilor penitenciare și centrelor de reabilitare și plasament.

În documentul de mai jos puteți vedea regulamentul de salarizare a angajaților din instituțiile medico-sanitare publice.

Salarii Medici by Petru on Scribd

De asemenea, profesorii din toate instituțiile de învățământ vor primi o plată unică de 5 000 de lei, iar cadrele non-didactice – 3 000 de lei. În premieră, această plată va fi acordată pentru întregul sistem de învățământ public – în total peste 100 000 de persoane.

De o plată unică de 5 000 de lei vor beneficia polițiștii și carabinierii, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, salariile a circa 1 700 de oameni de cultură vor crește, în mediu cu 25 %. Astfel, un actor va avea un salariu de 8 500 de lei, cu 1 500 de lei mai mult decât în prezent, iar un regizor va primi 11 210 lei, cu 2 000 de lei mai mult decât salariul curent.

De asemenea, de o majorare de 2 000 de lei la salariu vor beneficia:
# personalul didactic, ştiinţifico-didactic şi personalul de conducere din cadrul instituţiilor de învăţământ;
# conducătorii (directori şi directori adjuncţi) instituţiilor de educaţie timpurie, de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi profesional tehnic;
# directorii/directorii adjuncţi ai altor instituţii de învăţământ decât cele de educaţie timpurie, de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi profesional tehnic.

Președinta Republicii Moldova, Președintele Parlamentului, Prim-ministrul și deputații vor avea o majorare salarială în mărime de 1 400 de lei.

Rectificarea bugetară se ridică la circa 1,65 miliarde de lei. Cele mai mari alocări de resurse financiare suplimentare vizează plăți unice și majorări salariale pentru care vor fi alocate 846,9 milioane de lei.

Suplimentar, vor fi alocate următoarele resurse financiare: 100 de milioane de lei pentru reparația drumurilor, 300 de milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare a satelor și orașelor și pentru Programul „Satul european”, precum și 100 de milioane de lei spor pentru agricultură. Alte 352 de milioane de lei vor fi alocate pentru a acoperi cheltuielile pentru energia electrică și căldura consumată de școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.

Ținând cont de aceste modificări, bugetul de stat pentru anul 2023 se micșorează la venituri și la cheltuieli cu 497,9 milioane de lei și va constitui, după rectificare, 65,7 miliarde de lei la venituri și 84,1 miliarde de lei la cheltuieli. Deficitul bugetar nu va suporta modificări, constituind 18,3 miliarde de lei sau 5,9 % din Produsul Intern Brut.

Ratificarea bugetului de stat pentru anul 2023 a fost aprobată de deputați în lectura a doua.

Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, iar prevederile art. I pct. 7 se pun în aplicare începând cu 1 octombrie 2023.

Modificarea Bugetului de Stat by Petru on Scribd

Taguri: #Parlament2023
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente