Daniela Pojar, prorectoră pentru finanțe și relații internaționale, a reprezentat UTM la Conferința Rectorilor Danubieni 2023

viber_image_2023-10-25_10-10-13-276

În perioada 19-20 octombrie 2023, Universitatea de Vest din Timișoara, România, desemnată Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, a găzduit cea de-a 40-a ediție a Conferinţei Anuale Danube Rectors’ Conference 2023 (DRC) cu genericul „Forty years of overcoming divisions: Importance of higher education for democracy and culture”. Evenimentul a adunat rectori din universitățile din întreaga regiune a bazinului Dunării, precum și reprezentanți de marcă în domeniul diplomatic și academic.

Alături de reprezentanți diplomatici, precum Emil HUREZEANU, Ambasador al României în Republica Austria, domnul ambasador Martin EICHTINGER, din partea Ministerului Federal pentru Afaceri Europene și Internaționale al Republicii Austria, primarul municipiului Timișoara, Dominic FRITZ, la eveniment au participat rectori ai universităților din România și din țări ale zonei dunărene: rectorul Universității de Vest din Timișoara, dr., prof. univ. Marilen Gabriel PIRTEA, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, dr., prof. univ. Cornel CĂTOI, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, dr., prof. univ. Daniel DAVID, prorectorul Universității din București, dr., prof. univ. Romiță IUCU, rectorul Universității Johannes Kepler din Linz, dr., prof. univ. Stefan KOCH, rectorul Universității din Maribor, dr., prof. univ. Zdravko KACIC, rectorul Universității Andradsy din Budapesta, dr., prof. univ. Dietmar MEYER, rectorul Academiei de Muzică, Dans și Arte „Prof. Asen Diamandiev” din Plovdiv, dr., prof. univ. Toni SHEKERDZHIEVA-NOVAK și rectorul Universității din Pristina, dr., prof. univ. Querim QUERIMI.

Universitatea Tehnică a Moldovei a fost reprezentată la eveniment de către dr. Daniela POJAR, prorectoră pentru Finanțe și Relații Internaționale. Această prezență marchează implicarea activă a UTM în comunitatea academică internațională și aduce în prim-plan avantajele și beneficiile de care Universitatea se bucură în calitatea sa de membru al Consorțiului Rectorilor Universităților din bazinul Dunării.

Reprezentanții a patru universități fondatoare DRC au prezentat istoria rețelei, au analizat rolul actual în structurile învățământului superior european şi au apreciat perspectivele de viitor. A fost audiat raportul anual al activităților realizate de DRC, raportul Școlii de Vară a DRC din 16-22 iulie 2023, modificările aplicate la Statutul DRC, diverse aspecte privind aderarea la DRC, precum și activitățile planificate și bugetul pentru anul 2024. Totodată, au fost examinate subiecte actuale ce țin de cooperarea interinstituțională, activitățile și proiectele comune, fiind sărbătorită și aniversarea celor 40 de ani de activitate DRC.

În același context, a fost prezentat proiectul „The DRC Initiative Fund”, ocazie ce a oferit studenților doctoranzi din universitățile membre DRC să îi cunoască pe câștigătorii premiilor Danubius Awards 2023, în timpul ceremoniei oficiale de premiere, găzduită de Universitatea de Vest din Timișoara.

În noiembrie 2019, Universitatea Tehnică a Moldovei a devenit membru cu drepturi depline în Consorțiul Rectorilor Universităților bazinului Danubian (DRC). Această aderare a consolidat poziția UTM ca un actor-cheie în dezvoltarea învățământului superior în regiune, oferindu-i oportunități semnificative de colaborare academică, schimb de experiență și resurse, dar și o vizibilitate crescută în regiune prin promovarea valorilor academice și culturale în spațiul danubian. Implicarea activă în cadrul evenimentelor promovate de DRC, precum Danube Rectors’ Conference 2023, oferă UTM o platformă pentru colaborare și schimb de idei cu universități de prestigiu din regiune, precum și oportunități de dezvoltare a relațiilor bilaterale și multilaterale în domeniul academic.

Cu un număr de 65 de universități membre din întregul bazin dunărean, Consorțiul DRC are ca obiectiv principal încurajarea dezvoltării învățământului superior și promovarea cercetării în acest spațiu.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente