Mașina de poliție avea sau nu prioritate? Ce se cunoaște despre accidentul dintre automobilul INSP și motocicletă

acc-e1697901900631
Foto:Facebook/Poliția Republicii Moldova

Un accident cu implicarea unei motociclete și a unei mașini de patrulare a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) s-a produs în acest weekend în capitală. În doar două zile, cazul a provocat apariția mai multor discuții și zvonuri cu privire la cele întâmplate. Astfel, pentru a dezminți falsurile răspândite pe rețelele sociale, am decis să adunăm într-un singur articol toate detaliile oficiale care se cunosc momentan despre acesta.

Potrivit comunicatului emis de către Inspectoratul General al Poliției (IGP), în data de 21 octombrie 2023 – ziua în care s-a produs accidentul –, cele două vehicule s-au ciocnit în jurul orei 12.30, la intersecția bulevardului Dacia cu drumul de ieșire de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău. În urma impactului au decedat două persoane, conducătorul motocicletei și pasagera sa.

Sursă: Hărți Google/captură de ecran

În înștiințarea oficială nu se menționează nimic despre cine dintre șoferi ar fi cauzat accidentul, însă se afirmă că IGP a dispus inițierea unei anchete de serviciu „pentru examinarea complexă și din punct de vedere legal a acțiunilor polițiștilor”. Totodată, în aceasta se specifică faptul că aspectele de examinare a anchetei sunt ținute la control personal de șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu.

Într-un comentariu oferit sâmbătă pentru #diez, șefa secției comunicare și protocol a IGP, Diana Fetco, a declarat că polițistul care conducea mașina de patrulare a INSP a fost reținut pentru 72 de ore, „ca măsurile procesuale să fie asigurate urgent și obiectiv, inclusiv pentru a exclude orice fel de interpretări în cadrul documentării”.

În ziua producerii accidentului, IGP a publicat pe pagina sa de Facebook și pe canalul său de Telegram un videoclip în care se observă momentul impactului, însoțit de sunet. Ceea ce a stârnit reacții printre internauți este anume semnalul sonor specific vehiculelor cu regim prioritar de circulație care se aude în înregistrarea video, mulți comentând că acesta ar fi fost suprapusă intenționat pentru a crea confuzii.

Însă potrivit declarațiilor ulterioare ale șefului Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, oferite pentru ZdG, videoclipul a fost filmat cu telefonul mobil de pe un monitor și „a fost transmis din colegi în colegi, până a ajuns la comunicatorii IGP”. În realitate, acel sistem video de monitorizare care a înregistrat accidentul nu are un semnal audio, de unde rezultă că sunetul din videoclipul publicat de rețele nu redă sub nicio formă situația de la fața locului.

„Acest sistem video de monitorizare nu are un semnal audio, dar dacă a fost o coincidență în procesul când se înregistra de pe monitor, cu telefonul, acel videoclip sau că a fost ceva intenționat o să fie stabilit ulterior”, a declarat acesta.

Totodată, șeful IGP a afirmat că videoclipul a fost publicat pentru a arăta momentul ciocnirii dintre mașina INSP și motocicletă, nu pentru a dovedi nevinovăția angajatului instituției publice. „Când am publicat acest videoclip, nu am încercat să justificăm sau să aducem anumite scuze că mașina era cu girofar sau cu sunetul pornit. Nici într-un comunicat nu o să găsiți aceste fraze. Știam că trebuia demarată o urmărire penală care să stabilească toate circumstanțele. La acea etapă erau câteva acuzații în adresa poliției, apărute rapid în spațiul public, precum că mașina a lovit frontal motociclistul sau că mașina poliției îl urmărea pe acel motociclist. Scopul nostru era de a arăta cum a fost momentul impactului și unde, nu de a justifica sau a dezbate celelalte versiuni.”

În declarațiile sale, oficialul a menționat și faptul că mașina de poliție nu avea prioritate: „Excludem această versiune, pentru că Regulamentul Circulației Rutiere (RCR) stabilește că deși mijlocul de transport cu regim de prioritate se află într-o intersecție, el trebuie să se asigure că nu există niciun pericol și după aceasta să traverseze”.

Din subpunctul 2, articolul 105, secțiunea a 14-a din RCR: „În cazul în care se execută misiuni urgente de serviciu, conducătorii vehiculelor în cauză trebuie să pună în funcțiune semnalele luminoase și sonore speciale. Totodată, ei pot profita de prioritate doar atunci când s-au asigurat că li se cedează trecerea […]”.

Luni, 23 octombrie, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a confirmat pentru ZdG că angajatul INSP care era la volanul autovehiculului a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Potrivit ei, decizia a fost luată de către Judecătoria Chișinău (sediul Ciocana), la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

Tot luni, procurorul pe caz, Mihail Cebotari, a oferit presei mai multe detalii despre producerea accidentului, transmite TV8. Potrivit lui, materialele cauzei penale nu includ nicio înregistrare video originală cu momentul impactului care să aibă sunet, deci urmează a fi stabilit dacă semnalul sonor al mașinii de patrulare era conectat sau nu. În plus, procurorul a afirmat că urmează a fi stabilită viteza ambelor unități de transport și dacă echipajul de poliție era antrenat în vreo măsură de urgență.

În același timp, avocatul polițistului învinuit, Victor Ciumac, a comunicat faptul că din discuțiile cu clientul său echipajul avea atât semnalul luminos, cât și cel sonor pornit, iar polițistul se declară nevinovat.

Menționăm că șoferul mașinii de patrulare încă nu s-a prezentat în fața magistraților, iar dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă închisoare de la șase la 10 ani.

Mai jos vedeți momentul impactului surprins de o cameră de supraveghere din zonă. Atenție, imaginile vă pot afecta emoțional!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente