În acest an ne-am propus să descoperim, rând pe rând, muzeele din Republica Moldova. Astfel, pe parcursul a câteva luni v-am povestit despre 17 dintre cele câteva zeci pe care le avem înregistrate, iar astăzi vă vom vorbi despre încă unul – Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie „Anatol Candu” din satul Văsieni, raionul Ialoveni, înființat în anul 1979.
Lansarea și deschiderea oficială a instituției culturale a avut loc în 1982, sub conducerea lui Anatol Candu. Inițial, aceasta era găzduită de biserica din localitate și purta numele de muzeu al meșteșugurilor. Mai târziu, exponatele și-au găsit loc în clădirea casei de cultură, iar astăzi muzeul are deja sediul său – un edificiu introdus în registrul monumentelor din raionul Ialoveni, cu o istorie de peste 150 de ani.
Din 1998 până în 2001, în cadrul muzeului a fost organizat Centrul Didactic Meșteșugăresc, unde au fost pregătiți meșteri în domenii ce țin de artizanat: țesut, croșetare, broderie artistică, împletit în fibre naturale, cioplit în lemn, olărit și altele.
Echipa #diez a discutat cu actuala directoare a instituției, Diana Candu, care ne-a relatat că patrimoniul fondului muzeistic însumează peste 19 000 de exponate. Potrivit ei, dintre cele mai vechi fac parte următoarele:
# fragmente de oseminte ale unor mamifere preistorice (Deinotherium gigantissimum);
# fragment de mandibulă (cu șase dinți) cu o vechime de circa 9,8-8,8 milioane de ani;
# mamut meridional (Archidiskodon meridionalis), cu o vechime de circa 1,6-1,2 milioane de ani;
# dinte molar inferior drept;
# fragment de mandibulă cu primul molar (Zygolophodon turicensis), cu o vechime de circa 9,8-8,8 milioane de ani.
Cele mai vechi exponate care atestă existența civilizației umane au fost descoperite pe teritoriul mai multor situri arheologice aflate la câțiva kilometri distanță de sat. Acestea datează din secolul II înaintea erei noastre și sunt reprezentate de obiecte de uz casnic, podoabe din piatră, fragmente ale unor arme, cioburi de vase din lut (lucrate manual) etc.
Totodată, printre piesele expuse în muzeu se numără:
# mostre de ceramică;
# broderii;
# împletituri din fibre vegetale;
# piese cioplite în lemn;
# lucrări din tinichea ş.a.
Un compartiment aparte este consacrat istoriei satului, unde sunt expuse unelte de uz casnic tipice gospodăriei țărănești din împrejurimi, instrumente, echipamente de lucru și haine care prezintă modul de trai al țăranilor din zona centrală a Moldovei. Muzeul mai deține și o bogată colecție de fotografie, în care se reflectă aspectul satului și raionului în perioada de la începutul secolului al XX-lea, edificii importante, activitatea oamenilor, tradiții.
Muzeul primește vizitatori de luni până vineri, de la 9.0 până la 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00. Zilele de sâmbătă și duminică sunt libere.
Adresa: strada Ștefan cel Mare 235, satul Văsieni, raionul Ialoveni
Dacă vă porniți cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 30 de kilometri, ceea ce presupune circa 45 de minute de condus.
În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.