„Râul-Frontieră”, o expoziție de pictură despre separare și unire, va fi vernisată la Casa Zemstvei

Casa-Zemstvei
Foto:Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova

Zpatiu (Casa Zemstvei) va găzdui noua expoziția a Elenei Tomilova „Râul-Frontieră”, o serie de lucrări exclusive. Expoziția a fost concepută în cadrul proiectului „Taxi cultural” – o rezidență de artă care s-a desfășurat în 2023 în Dubăsari, în regiunea transnistreană. Picturile ilustrează orașul de pe râu, dar și propriul nostru intern „Oraș pe râu”, care se află în fiecare dintre noi.

Seria de lucrări include lucrarea simbolică „Râul” alcătuită din cinci părți, mai multe lucrări realizate în tehnica acril pe pânză, câteva lucrări mai vechi dintr-o serie anterioară, precum și instalația „Râul-Frontieră” creată exclusiv pentru expoziția de la Casa Zemstvei.

„Această expoziție este despre un râu-frontieră. Un râu care desparte și unește cele două maluri ale sale – la propriu și metaforic vorbind. O graniță, o linie de demarcație, două țări diferite, o viață veche și una nouă, o nouă etapă, lumina și întunericul. Râul este esența feminină, râul este o imagine spirituală, o vizualizare iconică, sufletul unui loc, umplerea pământului. Dar râul este, de asemenea, adâncimea și teama de a te scufunda în el. În câteva cuvinte, această expoziție prezintă imaginarul complex al râului cu explicațiile sale intuitive «două laturi ale mele»”, spune Elena Tomilova.

Vernisajul va avea loc în data de 28 octombrie, ora 19.00, iar expoziția va fi deschisă în zilele de 2, 3, 4, 9, 10, 11 noiembrie 2023, între orele 16.00-20.00.

Despre Elena Tomilova

Elena Tomilova este absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. S-a orientat în timpul studiilor spre simbolism, dar a încercat să abordeze și realismul academic și alte stiluri de pictură mai apropiate de cele clasice. Ulterior, s-a implicat în activități publice, organizând evenimente, și a încercat să activeze în domenii conexe (cum ar fi ceramica sau ilustrația), dar a continuat să se îndrepte spre simbolism, chiar dacă încet. A participat la expoziții și proiecte de grup din Republica Moldova și în străinătate (România, Ungaria).

În 2022, a conceput și implementat (în calitate de artistă, organizatoare și curatoare) o expoziție a unui grup de femei, „Dincolo de corp”, unde prin pictură a încercat să găsească o cale alternativă de a reprezenta un alt corp, între fizic și spiritual, căutând sublimul în ceva obișnuit. 

Ea participă în mod regulat la expoziții în Moldova și peste hotare. În 2023, a fost selectată și a participat la Bienala de la Bratislava și la Bienala de la Brașov (Bienala Albastra Brașov).

Sursă: Facebook/Elena Tomilova Art

Taxi Cultural

În anul 2023, a avut loc programul „Taxi Cultural” – o rezidență de artă în Dubăsari (regiunea transnistreană), în cadrul căreia a fost dezvoltat conceptul expoziției „Râul”. Scopul proiectului a fost de a conecta și de a face să interacționeze lumea artistică de pe cele două maluri ale Nistrului, iar semnificația expoziției a fost de a înțelege imaginea râului ca unui loc de separare și de unire în sens direct și metaforic.

Expoziția este organizată de Asociația Oberliht în parteneriat cu CSCI din RM și este găzduită de Zpatiu.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai actuale evenimente din Chișinău, dar și din țară, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente