În acest scrutin electoral, ponderea femeilor candidate la funcția de primară a crescut de la 26 % la 31 %, în comparație cu cel desfășurat în 2019, se arată în cel de-al treilea raport al Misiunii de Observare realizat de Promo-LEX.
Potrivit raportului Promo-LEX, o dinamică pozitivă din perspectiva înregistrării femeilor în calitate de candidate la funcția de primară a fost constatată în municipiile Bălți și Chișinău – de la 6 % în 2019, la 19 % în 2023.
De asemenea, experții Promo-LEX reiterează că alegerile locale generale din 5 noiembrie sunt competitive, fiind constatată creșterea numărului de candidați înregistrați pentru toate tipurile de funcții elective, comparativ cu precedentul scrutin local.
Totodată, aceștia subliniază că ponderea candidaților independenți la funcția de primar a scăzut nesemnificativ, de la 10 % la 8 %. De exemplu, pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău s-a înregistrat 27 de candidați, toți fiind desemnați de partide/blocuri electorale, iar în municipiul Bălți, doar doi candidați din 15 sunt independenți.
În acest context, documentând schimbarea apartenenței politice a primarilor, observatorii Promo-LEX au constat că spre final de mandat (2019-2023), circa 39 % dintre primari și-au schimbat opțiunea politică ori s-au declarat a fi independenți/neafiliați. Cei mai mulți dintre primarii care au abandonat partidul care i-a desemnat la alegerile din 2019 au „migrat” către PAS (36 %).
Raportul a fost elaborat cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) prin Programul „Democrație, Transparență și Responsabilitate” și a Uniunii Europene prin Proiectul „Consolidarea cadrului legislativ electoral și evaluarea implementării acestuia în timpul alegerilor locale generale din 2023”.