Cu toții suntem conștienți de criza mediului, care reprezintă una dintre cele mai acute provocări globale în prezent. În Republica Moldova, situația ecologică este și mai descurajantă considerând depozitarea ilegală a deșeurilor organice și a celor din plastic, dar și faptul că discuțiile despre problemele ecologice nu se desfășoară într-un mod adecvat și oamenilor de rând nu le sunt furnizate soluții sustenabile. Cu toate acestea, datorită unor oameni creativi și păsători de schimbările climatice, deșeurile de plastic pot fi reutilizate în mod creativ pentru a deveni elemente decorative inovatoare și fascinante. O astfel de persoană este și Cristina Tocari, cu care am discutat despre crearea brandului ecologic RECYCLINE.
Studiile în Strasbourg, la Facultatea de Administrare Economică și Socială, marchează punctul de pornire al traseului Cristinei. Tânăra ne povestește că Franța a ales-o și acesta a fost cel mai bun scenariu. O țară cu o cultură națională autentică, cu un model de societate cult, cu valori europene, cu posibilități de creștere și cu o calitate a vieții potrivită.
„Studiile acolo au fost pentru mine un exercițiu de maturizare și independență. Mi-am șlefuit tare bine calitățile, capacitățile, posibilitățile și direcția pe care mi-o doresc în viață”, afirmă tânăra.
Cristina ne mărturisește că a revenit în Moldova pentru proiectul RECYCLINE. Din spusele tinerei, acest spațiu este unul tare potrivit pentru a începe, a învăța, a face greșeli.
„Mai mult decât atât, considerând cât de străin este termenul de reciclare pentru noi aici, cred că venise timpul să luăm tema asta mai în serios și prin eforturi comune să creăm impact”, recunoaște Cristina.
Ideea inițială a proiectului RECYCLINE este de a transforma deșeurile de plastic în produse de design. Colecția de bijuterii este primul produs al start-upului dacă e să considerăm capacitățile tehnice la acel moment. Acum, când au crescut puțin, urmează să lanseze și o linie de mobilier din plastic reciclat.
Conceptul start-upului este unul mai complex decât clasic, deoarece RECYCLINE au reușit să adapteze tehnologia de reciclare a plasticului la format de atelier.
„Designurile produselor noastre sunt lucrate în dependența valorilor pe care le promovăm, și anume versatilitate, eficiență, calitate, sustenabilitate și unicitate. Totul începe de la procesul de educare și comunicare despre necesitatea reciclării și cum ea are loc. Aici ne implicăm în diverse campanii de informare, în evenimente tematice, lucrăm cu școli și alte organizații. Urmează colectarea. Noi primim plastic cu marcajul 2 și 5 în format curat și uscat, după posibilitate fără etichete. Fiecare dintre noi poate fi o parte a acestui proces prin colectarea plasticului. Pe lângă asta, mai colaborăm cu diverse afaceri locale care aleg să adopte aceste politici sănătoase pentru mediu. Odată aunse la noi în atelier, aceste deșeuri se reciclează, adică trec prin procesul tehnologic de sortare, mărunțire, topire, tăiere. În dependență de produsul și forma dorită, acesta se șlefuiește, se prelucrează manual și se pregătește pentru a fi distribuit”, povestește Cristina.
Cristina explică faptul că ei încearcă să dezvolte o afacere din toate punctele de vedere: „Problema ecologică și în special a plasticului în natură este una globală și dacă la nivel local și individual nu o vom aborda și nu vom încerca să o soluționăm, atunci vom ajunge la un colaps”.
Anume din acest motiv RECYCLINE se bazează pe tehnologie, creativitate și inovație, reușește să creeze impact și încurajează ca toți, indiferent de domeniul de activitate, să încerce să găsească soluții pentru a contribui la crearea unei lumi mai bune și sustenabile.
„În toată istoria noastră, comunitatea și oamenii sunt cei care ne dau direcția de deplasare, viteza și amploarea, însă este foarte dificil să facem ca lumea să creadă într-un concept personal și să-i facem pe oameni să înțeleagă cât de importanți actori sunt ei în acest proces.”
Cristina este mândră de faptul că lunar îi reușește să adune aproape 100 de kilograme de plastic, își afișează mulțumirea către oamenii care îi poartă producția, se bucură de colaborările pe care le are, își manifestă recunoștința față de oamenii care au adoptat aceste obișnuințe sustenabile în viața lor și creează impact cu fiecare acțiune conștientă.
„Domeniul acesta e așa de promițător, creativ, unic și util planetei, încât rezultatele pe care le avem și feedbackul pe care îl primim ne face să credem că putem continua încrezători”, mărturisește tânăra.
În viitor, RECYCLINE are ca scop lansarea unei campanii mai mari de colectare de plastic, o linie nouă de mobilier din plastic reciclat, colaborări interesante și extindere pe piețe mai mari.
Poți urmări activitatea RECYCLINE pe această pagină de Instagram.
Autoare: Xenia Luca