În perioada 13-15 octombrie, Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara desfășoară prima ediție a festivalului „CineMoldova”, primul festival de film basarabean organizat în Timișoara. Acest eveniment este destinat filmului basarabean și valorifică cele mai inedite producții cinematografice basarabene. Totodată, organizatorii și-au propus să aducă la Timișoara spiritul de „acasă” pentru cei care trăiesc la sute de kilometri de Republica Moldova. Echipa #diez este prezentă la „CineMoldova”. Iată cum se desfășoară prima zi a festivalului.
Festivalul „CineMoldova” și-a început călătoria cinematografică într-un mod spectaculos. Evenimentul se desfășoară la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) și aduce în prim-plan câteva filme captivante care au fost regizate de specialiști basarabeni. În prima zi a festivalului au fost difuzate patru filme. Iată care sunt ele.
# OF | Sigh, regizat de Vlad Bolgarin, prezintă un oraș acoperit de un smog dens, în care oamenii par să fi pierdut capacitatea de a zâmbi. Personajul principal este un om trist și cenușiu care oftează constant. Filmul transmite un mesaj important: nu trebuie să ne lăsăm copleșiți de griul vieții, ci să încercăm să găsim mereu bucurie și culoare în ceea ce ne înconjoară.
# „Cerul fără stele”, regizat de Victor Popovici, prezintă povestea unui băiat de 12 ani care își pierde treptat vederea. Ultima imagine clară pe care și-o amintește este bolta plină de stele. Apoi obiectele din jur devin pale, iar cerul devine întunecat și pustiu. Protagonistul reușește totuși să găsească un strop de lumină, să lupte cu depresia și să-și spună povestea.
# „Eva noastră”, regizat de Ana Gurdiș, urmărește istoria unui cuplu cu nevoi speciale care, în ciuda obstacolelor, a reușit să construiască o familie fericită. Acest cuplu reprezintă un exemplu de perseverență și un imbold să privim spre viitor cu speranță și cu îndrăzneală.
# Goodbye, Olegovici!, regizat de Eugeniu Popovici, explorează povestea lui Mihai, un tânăr de 17 ani care a trăit trei ani la Goian, singurul penitenciar pentru minori din Republica Moldova. Sunt abordate teme puternice legate de reintegrarea socială a infractorilor minori, de capacitatea lor de a se schimba și de nevoia de susținere din partea societății.
Deschiderea oficială a festivalului a fost marcată de prezența a trei regizori ale căror filme urmează a fi difuzate: Ana Gurdiș, Lucia Tăut și Eugeniu Popovici. Aceștia au împărtășit perspectivele lor asupra cinematografiei moldovenești și au subliniat importanța evenimentului pentru promovarea culturii din Republica Moldova peste Prut. Ana Gurdiș, regizoare și montatoare, și-a exprimat recunoștința față de inițiativa studenților din Timișoara care au organizat festivalul. „Apreciez că studenții din diasporă se gândesc la patrimoniul cultural din Republica Moldova. De asemenea, este de apreciat faptul că studenții din Timișoara au organizat acest eveniment și sunt încântată că filmul regizat și montat de mine a fost selectat pentru a fi difuzat în cadrul evenimentului.”
Ana Maria Sava, președinta OSB Timișoara și una dintre organizatoare, a vorbit despre eforturile depuse pentru organizarea festivalului. Prima zi a fost doar începutul unei călătorii cinematografice ce va continua încă două zile promițând un program diversificat și captivant. „Am organizat acest festival cu multă dedicație și pasiune. De aceea, acum, când vedem rezultatul final, suntem foarte mândri de noi și ne bucurăm că avem alături mulți oameni talentați și pozitivi”, susține dânsa.
Prima zi a festivalului „CineMoldova” s-a încheiat cu discuția purtată de regizorul Eugeniu Popovici cu spectatorii din sală. El a răspuns la întrebările tinerilor despre film și a dezvăluit poveștile din spatele producțiilor sale. Totodată, evenimentul a fost marcat de momente de recunoaștere și apreciere, întrucât echipa OSB Timișoara a acordat premii partenerilor proiectului, printre care s-a numărat și echipa #diez. Acest gest a subliniat importanța colaborării și susținerii în promovarea culturii și artei cinematografice.
Astfel, prima zi a festivalului s-a încheiat cu aplauze și recunoaștere pentru contribuțiile semnificative aduse de toți cei implicați. Publicul a plecat cu amintiri vii și cu anticipația unei zile următoare pline de noi descoperiri cinematografice și experiențe unice.