Anual, în data de 15 octombrie, se marchează Ziua Internațională a Spălatului pe Mâini. Acest eveniment servește drept oportunitate de a proiecta, testa și replica modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun pentru a preveni bolile transmisibile și a salva vieți.
Potrivit celor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru prima dată evenimentul a fost organizat în anul 2008, la inițiativa Parteneriatului Global pentru spălarea mâinilor. În acea zi, peste 120 de milioane de copii din întreaga lume s-au spălat concomitent pe mâini cu săpun în peste 70 de țări. Astăzi, evenimentul este susținut de guverne, școli, instituții internaționale, organizații ale societății civile, ONG-uri, companii private și persoane fizice.
Genericul Zilei Internaționale a Spălatului pe Mâini din 2023 este „Poți avea mâini curate cu ușurință”. Conform specialiștilor, menținerea mâinilor curate poate preveni una din trei boli diareice și una din cinci infecții respiratorii, cum ar fi răceala sau gripa.
Spălatul pe mâini cu săpun și cu regularitate poate determina reducerea:
# bolilor diareice acute cu 30 % și 48 %;
# absențelor școlare cu 29 % și 57 %;
# infecțiilor respiratorii acute cu 16 % și 21%.
Potrivit informațiilor, în Republica Moldova, majoritatea instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal (89,5 %) sunt conectate la sisteme centralizate de aprovizionare cu apă, iar 10,5 % din ele – la sisteme descentralizate. Ponderea instituțiilor de învățământ, dotate cu instalații pentru spălarea mâinilor (un lavoar la 20 de persoane) la intrare în cantinele școlare sau sălile pentru luarea mesei, constituie 97,6 %. De asemenea, toate instituțiile preșcolare, preuniversitare, taberele pentru copii, precum și instituțiile medico-sanitare și sociale, instituțiile rezidențiale, taberele și alte locuri de cazare a refugiaților din Ucraina sunt asigurate cu necesarul de săpun lichid, detergenți și dezinfectanți.
Conform datelor programului mixt de monitorizare al UNICEF/OMS (JMP) privind apa, sanitația și igiena, în Republica Moldova accesul la instalații cu apă și săpun pentru igienă constituie 96 % din gospodării.
Dar tu cât de frecvent ai grijă să-ți speli mâinile?