Ambasada Moldovei din Tel Aviv a recepționat 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare din partea moldovenilor stabiliți în Fâșia Gaza

război Israel
Foto:AFP

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova a publicat ultimele actualizări privind situația conflictului armat din Israel. Ca urmare a războiului izbucnit între organizația Hamas și Israel, Ambasada Republicii Moldova din Tel Aviv a luat legătură cu cetățenii din țara noastră stabiliți în Fâșia Gaza și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare.

În ultimele zile, principalul obiectiv al autorităților naționale a fost și continuă să fie protejarea și evacuarea cetățenilor noștri din Fâșia Gaza, având în vedere riscurile pentru viața acestora. Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alex Roitman, împreună cu echipa Ambasadei, menține contact permanent cu ei, scrie MAEIE într-o postare pe Facebook.

Potrivit informațiilor, punctul de trecere Rafah, de la hotar cu Republica Arabă Egipt, este la momentul actual singurul punct de evacuare pentru peste 2 milioane de oameni din Fâșia Gaza. „Prin canale diplomatice, suntem în contact permanet cu autoritățile din Israel și Egipt, dar și alte țări din regiune privind evacuarea cetățenilor săi. De asemenea, echipele noastre diplomatice discută constant cu țările partenere, SUA, România, Ucraina și altele, pentru a negocia cu autoritățile egiptene în vederea facilitării tranzitului civililor, inclusiv a cetățenilor moldoveni, prin punctul de trecere Rafah”, notează reprezentanții MAEIE.

De asemenea, statul nostru menține legătura cu Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene pentru a primi sprijin în procesul de readucere a cetățenilor noștri din zona conflictului. Pentru a intensifica eforturile de asistență, un funcționar consular al MAEIE s-a deplasat la Cairo pe 12 octombrie. Acesta pregătește întâmpinarea cetățenilor moldoveni la punctul de trecere Rafah. Se emit titluri de călătorie pentru persoanele care nu dețin pașaport și se facilitează tranzitul acestora către Cairo și, ulterior, către Republica Moldova.


Reprezentanții Guvernului roagă cetățenii moldoveni prezenți pe teritoriul Israelului să se înregistreze utilizând acest formular în vederea facilitării comunicării cu funcționarii consulari.

Pentru orice întrebări sau asistență, contactați Ambasada din Israel.

E-mail: [email protected]
Telefon de urgență, inclusiv WhatsApp: +972527789772 și +972527998396 (disponibil în regim non-stop)
Centru de Apel MAEIE:
# 0 80 090 990 (gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova);
# +373 22 188 000 (pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare);
# +37379818081 (inclusiv WhatsApp).
E-mail: [email protected]

În dimineața zilei de 7 octombrie 2023, gruparea teroristă palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza, a început să bombardeze masiv Israelul. Conform estimărilor, în ziua respectivă, asupra Israelului au fost lansate peste 2 500 de rachete. Forțele de Apărare Israeliene au declarat stare de război în țară pentru prima dată în ultimii 50 de ani.

Pe 8 octombrie, Guvernul statului Israel a anunțat oficial instituirea stării de război pe întreg teritoriul său. Armata israeliană a mobilizat peste 100 000 de soldați.

Purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare israeliene a declarat că zeci de israelieni sunt ținuți ostatici de Hamas în Gaza. Printre persoane luate ostatice se numără civili în vârstă, familii și copii.

Un lider Hamas a declarat că intenționează să se folosească de israelienii capturați pentru a încheia un acord de eliberare a palestinienilor din închisorile israeliene. Potrivit ultimelor date furnizate de Addameer, un ONG pentru drepturile prizonierilor, aproape 5 200 de palestinieni se află în închisorile israeliene, dintre care 33 de femei, 170 de minori și peste 1 200 de persoane aflate în detenție administrativă.

Precizăm că în ziua de 7 octombrie pe teritoriul controlat de Israel au pătruns luptătorii Hamas. Gaza are șapte puncte de trecere oficiale – șase sunt controlate de Israel, iar unul, cel spre Egipt, este controlat de Cairo. Hamas a pătruns pe teritoriul statului Israel zburând deasupra barierei cu parapante și trecând printr-o gaură care fusese creată cu ajutorul unui buldozer în secțiunea de gard de sârmă ghimpată a barierei. Punctele prin care Hamas a pătruns în Israel: Erez, Kfar Azza, Nahal Oz, Kissufim și Kerem Shalom.

Purtătorul de cuvânt al forțelor de apărare israeliene, Jonathan Conricus, a menționat că încă mai există breșe la graniță, dar acestea sunt „temporar închise și păzite”, iar forțele de apărare israeliene „încă îi vânează pe ultimii teroriști din interiorul teritoriului controlat de Israel”.

Forțele de apărare israeliene anunță că peste 700 de israelieni au fost omorâți și 2 150 – răniți începând cu dimineața zilei de 7 octombrie. Autoritățile palestiniene afirmă că 413 persoane au fost omorâte și 2 300 – rănite în urma loviturilor cu rachete asupra Fâșiei Gaza.

Gaza este o fâșie îngustă de pământ (365 km²) în care locuiesc circa 2,3 milioane de palestinieni. Acesta este un mic teritoriu palestinian autonom care a intrat sub ocupație israeliană împreună cu Cisiordania și Ierusalimul de Est după războiul arabo-israelian din 1967. Gaza a făcut parte din Palestina istorică înainte ca statul Israel să fie creat în 1948 în cadrul unui proces violent de purificare etnică, în care sute de mii de palestinieni au fost expulzați din casele lor.

Mișcarea Hamas a apărut în Gaza în 1987, la scurt timp după începutul primei revolte împotriva ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene. Precizăm că Hamas a fost desemnată drept organizație teroristă de către Statele Unite ale Americii din cauza rezistenței armate împotriva Statului Israel, care a inclus de-a lungul timpului mai multe atentate teroriste și atacuri cu rachete.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente