UTM a semnat alianțe noi cu trei parteneri cheie din domeniile de profil

115-4

Pe 11 octombrie 2023, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan, a semnat acorduri de colaborare cu trei companii de marcă, cu care UTM își dorește o cooperare interinstituțională în vederea instruirii și aprofundării cunoștințelor studenților în domeniile de interes ale noilor parteneri. Este vorba de întreprinderea de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, reprezentată de către administratorul interimar Constantin Vozian; Agenția Relații Funciare și Cadastru – director general Ivan Danii, și ROYAL MAP SRL – director general Eugeniu Cepoi.

Dl rector Viorel Bostan a subliniat că evenimentul marchează un moment semnificativ în dezvoltarea învățământului superior și aprofundarea cunoștințelor studenților în domenii cruciale pentru viitorul profesional: construcții, geodezie și cadastru; electronică și telecomunicații; energetică și inginerie electrică; inginerie mecanică, industrială și transporturi; evaluarea bunurilor imobile, organizarea teritoriului, topografie, fotogrammetrie, gravimetrie, cartografie, geoinformatică, teledetecție, arhitectură, urbanism, comunicații şi managementul serviciilor aferente.

Importanța colaborării a fost evidențiată și de către conf. univ., dr. Livia Nistor-Lopatenco, decana Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru a UTM, care a remarcat că parteneriatele încheiate astăzi au în spate o strânsă colaborare de mai mult timp. D-sa și-a exprimat speranța ca Universitatea Tehnică a Moldovei să aibă cât mai multe asemenea acorduri, care să dea roade pe parcurs.

Totodată, rectorul Viorel Bostan a menționat că importanța acestor colaborări se evidențiază prin mai multe aspecte. În primul rând, colaborarea permite dezvoltarea competențelor tinerilor – studenții pot dobândi experiență practică în domenii precum construcții, geodezie, cadastru, electronică, energetică și multe altele. Prin intermediul stagiilor de practică, cursurilor specializate și cercetărilor aplicative, studenții se pregătesc mai bine cerințele pentru pieței muncii.

În al doilea rând, se facilitează transferul de tehnologie. Colaborarea oferă oportunități concrete pentru schimbul de cunoștințe și tehnologie între UTM și companiile partenere, contribuind la inovație și dezvoltare economică. De asemenea, se promovează un învățământ superior ajustat nevoilor pieței, asigurându-se că curriculumul academic corespunde cerințelor actuale ale industriilor. Prin includerea conținutului specific din industrie în programele de studii, UTM poate furniza absolvenți bine pregătiți, cu competențe relevante pentru angajați.

Claborarea contribuie și la eficientizarea, modernizarea serviciilor companiilor partenere. Acestea pot beneficia de cunoștințele și resursele Universității pentru a-și ajusta operațiunile și a deveni mai competitive pe piața națională și internațională.

Prin organizarea de evenimente, seminare și conferințe în parteneriat cu companiile, cunoștințele și experiența în domeniile de resort se furnizează unui public mai larg, promovând dezvoltarea și învățarea continuă.

Astfel, colaborarea dintre UTM și cele trei companii oferă oportunități semnificative de dezvoltare a competențelor studenților și de consolidare a relațiilor dintre mediul academic și cel industrial. O colaborare ce aduce beneficii pentru toate părțile implicate și ilustrează sinergia Universității și a companiilor respective în sprijinirea puterii dezvoltării socio-economice.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente