La Călărași a fost găsit cadavrul unui cerb nobil. Persoana care l-a vânat este pasibilă de închisoare de până la trei ani

cerb
Foto:Paul Denbow

La Călărași, în extravilanul localității Bahmut, a fost găsit cadavrul unui cerb nobil. Acesta avea între trei și patru ani. Persoana care a vânat și împușcat ilegal cerbul nobil, care face parte din categoria animalelor sălbatice protejate, este pasibilă cu închisoare de până la trei ani.

Inspecția pentru Protecția Mediului Călărași a fost alertată în data de 11 octombrie 2023, la ora 20.00, de către Întreprinderea de Stat Rezervația Naturală „Plaiul Fagului” cu privire la descoperirea unui cadavru de cerb nobil în extravilanul localității Bahmut.

Echipa de inspectori de mediu s-a deplasat de urgență la fața locului, în parcela numărul 11 a cantonului 4 al Întreprinderii Plaiul Fagului. Inspectorii au identificat cadavrul cerbului, cu vârsta estimată între trei și patru ani.

„Autoritățile au demarat imediat investigații pentru identificarea persoanelor responsabile de această acțiune deosebit de gravă, care constituie o infracțiune conform articolului 233 din Codul Penal al Republicii Moldova. Această lege prevede sancțiuni severe pentru vânătoarea ilegală și uciderea animalelor sălbatice protejate, precum cerbul nobil”, menționează Inspectoratul Pentru Protecția Mediului.

Articolului 233 din Codul Penal al Republicii Moldova

#1. Vânatul fără autorizația corespunzătoare fie în perioada interzisă, fie în locurile interzise, fie cu unelte şi metode nepermise (braconajul), dacă acesta a cauzat daune ce depăşesc 200 de unităţi convenţionale (10 000 de lei), se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 850 unităţi convenţionale (27 500 la 42 500 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la trei ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 2 000 la 4 000 unităţi convenţionale (100 000 la 200 000 de lei) cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

#2. Aceeaşi acţiune săvârşită de o persoană cu funcţie de răspundere, de o persoană publică ori de o persoană cu funcție de demnitate publică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 700 (35 000 de lei) la 1 000 de unităţi convenţionale (100 000 de lei) sau cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la trei ani, sau cu închisoare de la trei la cinci ani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente