UTM a semnat un memorandum cu Universitatea de Stat din Carolina de Nord care va contribui la dezvoltarea agriculturii din Moldova

037-6

Astăzi, la Universitatea Tehnică a Moldovei, a avut loc un eveniment istoric, marcând o colaborare semnificativă între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, cu accent pe dezvoltarea agriculturii și educației.

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, însoțit de prorectora pentru Finanțe și Relații Internaționale,  Daniela POJAR, și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare,  Vladimir BOLEA, a primit vizita doamnei Secretare de Stat din Carolina de Nord, Elaine MARSHALL. Scopul acestei întâlniri deosebite a fost semnarea unui Memorandum de Înțelegere, care să consolideze relațiile de colaborare existente între Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea de Stat din Carolina de Nord (NCSU). Acest Memorandum deschide noi perspective pentru dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova, contribuind la creșterea resurselor umane calificate și a resurselor tehnologice în acest domeniu vital. Parteneriatul are, de asemenea, o semnificație profundă pentru partea americană, evidențiind angajamentul SUA în sprijinirea dezvoltării durabile a Republicii Moldova.

Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală, cu o durată de cinci ani (2022-2027), este un pas important în stimularea redresării durabile și incluzive în contextul crizei regionale generată de invazia rusă în Ucraina. Acest proiect accelerează dezvoltarea economică rezistentă la schimbările climatice în zonele rurale ale Moldovei, punând accentul pe sectoarele cheie ale economiei. Totodată, contribuie la dezvoltarea competențelor forței de muncă în sectoare-cheie, precum agricultura, viticultura, turismul. Dincolo de scopul major de a susține crearea unei forțe de muncă calificate pentru a răspunde cerințelor pieței, miza acestui parteneriat este de a oferi Republicii Moldovei șansa de a-și consolida sectorul agricol și de a face față provocărilor legate de schimbările climatice.

Participanții la întâlnire și-au exprimat acordul pentru colaborarea în diverse domenii de interes. Acestea includ schimbul de experiență în educație, cercetare, schimbul de profesori, cercetători și studenți, precum și colaborarea în programe de stagii, activități antreprenoriale și aspecte legate de proprietatea intelectuală.

Implicarea și atașamentul doamnei Elaine MARSHALL, Secretară de Stat din Carolina de Nord, care este o figură importantă în viața publică americană și o femeie de succes, cu o impresionantă experiență în legislație și economie, aduce expertiza și influența necesară în acest parteneriat. Prin această colaborare, Moldova se bucură de sprijinul unei personalități remarcabile în dezvoltarea sa. În context, doamna Secretar de Stat, Elaine Marshall, subliniat importanța acestui parteneriat și a menționat că aceasta include un moment semnificativ nu doar pentru Universitatea Tehnică a Moldovei și pentru Statele Unite ale Americii, ci și pentru dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent G. LONGSDON, a confirmat că acest parteneriat va fi pe termen lung și va aduce beneficii semnificative pentru ambele părți. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vladimir BOLEA, l-a felicitat pe rectorul UTM cu prilejul semnării acestui Memorandum și a subliniat importanța pregătirii specialiștilor în agricultură pentru dezvoltarea țării.

De asemenea, reprezentanții Universității de Stat din Carolina de Nord (NCSU), precum Chady SAYDE, și Benjamin TORIC de la Chemonics International Moldova, au exprimat entuziasmul pentru această colaborare și au subliniat importanța ei.

Acest Memorandum marchează un moment istoric pentru Universitatea Tehnică a Moldovei și pentru dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova. Parteneriatul cu Universitatea de Stat din Carolina de Nord (NCSU) va aduce noi oportunități pentru dezvoltarea educațională și a cercetării în domeniul agricol. NCSU, o instituție de prestigiu în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, va contribui semnificativ la creșterea calității educației și cercetării în Moldova.

Împreună cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. LONGSDON, și alți invitați de marcă, această întâlnire a deschis calea pentru o colaborare fructuoasă între cele două universități și a subliniat angajamentul Statelor Unite ale Americii în sprijinirea dezvoltării durabile a Republicii Moldova. După semnarea acestui memorandum important, doamna Secretar Marshall a făcut o vizită la Biblioteca Științifică a UTM.

Prin semnarea acestui Memorandum, Universitatea Tehnică a Moldovei și Universitatea de Stat din Carolina de Nord (NCSU) au creat o platformă solidă pentru dezvoltarea educației și cercetării în agricultură și vor contribui la transformarea sectorului agricol al Republicii Moldova într-un pilon al dezvoltării durabile și rezistente la schimbările climatice.

Universitatea de Stat din Carolina de Nord (NCSU) este o instituție de prestigiu în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. NCSU este recunoscută pentru domeniile de excelență, cum ar fi agricultura, educația, textilele, afacerile și resursele naturale, precum și pentru activitatea de cercetare și educație în design, științe umaniste și științe sociale. Universitatea găzduiește, de asemenea, una dintre cele mai apreciate facultăți de medicină veterinară din lume.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente