Începând cu 2011, Națiunile Unite au declarat data de 11 octombrie drept Ziua Internațională a Fetelor. Plan International Moldova sprijină fetele și femeile tinere, oferindu-le oportunități individuale pentru a ocupa poziții de conducere și pentru a-și demonstra abilitățile în afaceri, în management, politică și mass-media. Astfel, ele arată că pot ocupa poziții de putere și influență și că fac tot posibilul pentru a-și face vocea auzită. Fetele au puterea de a schimba lumea cu talentul, ideile și puterea lor.
Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale a Fetelor, Plan International Moldova vrea să atragă atenția asupra activismului fetelor, sărbătorind realizările lor, precum și reușitele tinerelor activiste din întreaga lume. Ei își propun să evidențieze provocările cu care se confruntă în fiecare zi fetele în eforturile lor de a schimba lumea, dar și să vorbim despre acțiunile pe care le pot întreprinde aliații pentru a le sprijini.
În această zi, tânăra activistă Angelina Severin din Moldova, în vârstă de 16 ani, și-a asumat rolul de ambasadoare a Regatului Unit, deoarece Ziua Internațională a Fetelor sărbătorește potențialul incredibil al fetelor. Este pentru prima dată când un eveniment de acest gen are loc în Moldova, în ciuda popularității sale în alte țări, în care fetele au ocupat funcțiile de președinte și prim-ministre.

Angelina a dat startul Zilei Fetelor printr-un discurs ținut despre provocările cu care se confruntă fetele și tinerele femei din întreaga lume, avându-l alături pe Ambasadorul Regatului Unit, E.S. Steven Fisher. În discursul său, ea a subliniat și una din cele mai acerbe probleme cu care se confruntă activistele, și anume lipsa de finanțare pentru inițiativele tinerilor și tinerelor și modul în care toți actorii, precum Guvernul, donatorii și societatea civilă, joacă un rol vital în sprijinirea fetelor în acțiunile și scopurile pe care și le propun.
Ea și-a continuat rolul de diplomată vizitând biroul ambasadorului, unde, din fotoliul de șefă a misiunii, l-a intervievat despre importanța femeilor în poziții de conducere.

„Am avut o zi incredibilă astăzi, ca ambasadoare, și mi-a oferit o perspectivă cu totul nouă asupra impactului pe care îl poate avea acest rol. M-am simțit cu adevărat inspirată să aud de la ambasador despre proiectele pe care Ambasada Marii Britanii în Moldova le implementează pentru a sprijini tinerele activiste care continuă să lupte pentru egalitatea de șanse. Vorbind despre provocările cu care m-am confruntat, mi-am dat seama că pentru orice activistă este necesar să aibă și abilități bune de discurs public pentru a transmite informațiile care trebuie să ajungă la factorii de decizie. De Ziua Internațională a Fetelor, sunt alături de colegii mei activiști din Moldova și din întreaga lume, în toată diversitatea lor. Resping cu tărie stereotipul care limitează fetele la munca în bucătărie, pentru că drumurile noastre sunt diverse. Sunt profund convinsă că în viitor, în Moldova, vom vedea mai multe femei activiste, scriitoare, lidere, directoare și politiciene, care își vor pune amprenta pe istoria țării. Cred că fiecare fată poate fi un ambasadoare a schimbării și sunt onorată că am fost aleasă de Plan International Moldova, organizația care lucrează necontenit alături de fete și tinere pentru a le susține”, menționează Angelina Severin.

„A fost o oportunitate grozavă de a lăsa o tânără activistă să-mi asume rolul, chiar dacă doar pentru o zi. Această sărbătoare nu este încă cunoscută pe scară largă și va dura ceva timp pentru a fi recunoscută. Așa că este vital să continuăm să promovăm această sărbătoare, deoarece mai avem multe probleme de depășit, cum ar fi discriminarea, violența de gen și lipsa finanțării inițiativelor pentru tineret. În Moldova, sprijinim tinerele și fetele printr-o varietate de programe, inclusiv burse, care le permit să primească o educație de calitate pentru a-și construi un viitor prosper pentru ele, țara lor. Trebuie să continuăm să luptăm pentru o lume a șanselor egale și este minunat să întâlnim astfel de tinere care pledează activ pentru schimbare”, spune ambasadorul Marii Britanii în Moldova, Steven Fisher.
Potrivit unei noi cercetări asupra drepturilor omului realizată de organizația non-guvernamentală Plan International, una din cinci fete și tinere activiste (17 %) se tem pentru siguranța lor în timp ce își desfășoară munca. Studiul global, care a chestionat peste 1 000 de tinere activiste din 26 de țări, cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, arată că fetele se confruntă cu multiple provocări și riscuri atunci când militează pentru schimbare, de la ostilitatea membrilor comunității, la poliție și agresiune pe internet.
Una din zece fete (9 %) s-a confruntat cu amenințări cu violență fizică ca urmare a muncii lor, iar 15% au fost hărțuite și abuzate online. Schimbarea nu are loc suficient de repede, iar fetele s-au săturat de cuvintele goale.

În Moldova, femeile activiste, deși nu se tem pentru viața lor în timpul protestelor, vocile lor sunt adesea ignorate la nivel legislativ. Femeile și fetele tinere pledează adesea pentru salarizare egală, reprezentare egală la locul de muncă și împotriva normelor sociale impuse acestora. O problemă care este mereu prezentă pe agenda lor este și violența de gen. Potrivit unui studiu realizat de OSCE, 73 % dintre femeile din Republica Moldova au suferit o formă de violență cel puțin o dată în viață.
Plan International este o organizație internațională neguvernamentală care lucrează pentru drepturile copiilor și egalitatea fetelor prin proiecte de dezvoltare internațională și activități umanitare în peste 83 de țări și 55 000 de comunități.
Plan vrea să vadă o lume egală pentru copii – în special fete – care sunt hotărâți să continue să doboare barierele pentru a deveni viitorii noștri lideri.
Girls TakeOver este un eveniment anual organizat în întreaga lume în care fete selectate preiau rolurile de prim-ministre și președinte, fiind sprijinite într-o lume în care fetele sunt protejate de discriminare, căsătoria copiilor și prejudecățile de gen. O lume în care fetele au șanse egale de a realiza viitorul la care visează.