În cadrul ședinței Guvernului din data de 11 octombrie, s-a votat implimentarea unui nou modul în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”, prescurtat SIVE. Vorbim despre Eco-Voucher, care ar fi destinat înregistrării tuturor informațiilor privind subvențiile acordate pentru înlocuirea aparatelor electrice și electronice de uz casnic învechite, înlocuirea ferestrelor și izolarea termică a locuințelor cetățenilor.
Potrivit informațiilor, modulul Eco-Voucher va permite digitalizarea proiectelor de acordare a ajutorului financiar pentru eficientizarea consumului de resurse energetice și valorificarea surselor de energie regenerabilă, monitorizarea procesului de implementare a acestor programe și evidența centralizată a beneficiarilor de vouchere și a agenților economici participanți la programul „e-Voucher”. Modulul va fi gestionat de Agenția pentru Eficiență Energetică din subordinea Ministerului Energiei.
Astfel, SIVE este compusă acum din două module:
#1. modulul „Vulnerabilitatea Energetică”– care va servi drept sursă informațională pentru gestionarea mecanismului de acordare a compensațiilor consumatorilor vulnerabili de energie, ca urmare a creșterii prețurilor reglementatela gazele naturale, energie electrică și/sau a tarifelor reglementate la energiatermică, atribuirea consumatorilor în categoriile de vulnerabilitate energetică în baza criteriilor stabilite;
#2. modulul „Eco-Voucher” – care va servi drept sursă informațională pentru gestionarea mecanismului de susținere a programului de acordare a ajutorului financiar pentru eficientizarea consumului de resurse energetice a consumatorilor vulnerabili.
Amintim că Parlamentul a stabilit noi categorii de vulnerabilitate energetică pentru sezonul de încălzire 2022-2023. Astfel, cum vor fi încadrați consumatorii casnici de energie în noile categori găsește în acest material.