Școala Vinului – ediție cu ateliere tematice noi. Ziua Națională a Vinului promovează cultura vinului

Scoala Vinului Ziua Nationala a Vinului (4)
Foto:Wine of Moldova

Pe lângă celebrarea tradițiilor naționale în vinificație, Ziua Națională a Vinului promovează cultura consumului responsabil și corect al vinului de calitate. Anual, programul evenimentului cuprinde tradiționala Școală a Vinului, care oferă o serie de masterclassuri ghidate de somelieri și degustători profesioniști. Pe parcursul atelierelor, participanții au ocazia să cunoască toate etapele producerii vinurilor, dar și cele mai importante reguli privind degustarea unui vin, asocierea corectă cu bucatele, dar și limitele internaționale admise referitoare la un consum moderat de vin.

Timp de două zile, oaspeții Zilei Naționale a Vinului au luat parte la opt masterclassuri dedicate Vinului Moldovei. Noutatea programului din acest an a inclus ateliere dedicate vinurilor produse din soiuri de selecție nouă moldovenească, dar și cele dedicate divinurilor produse pe întreg teritoriul țării.

Sursă: Wine of Moldova

Maxim Levcenco, sommelier: „La Școala Vinului am povestit despre soiurile autohtone – Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră și un soi destul de interesant, Copceac – în asamblaj cu soiurile maghiare. Ca participanții să înțeleagă ce să ia de pe raft. Mai ales că susținem produsele și soiurile autohtone, să înțeleagă că noi putem asocia mâncarea și vinul. Recomand participarea la Școala Vinului, în primul rând, pentru că este interesant, și în al doilea rând, pentru că e școală – vor fi mai conștiincioși și vor afla mai multe despre vinuri”.

Boris Zamaru, Specialist IGP Divin, ONVV: „Tradițional, de Ziua Națională a Vinului, ONVV organizează Școala Vinului, pentru a aduce noi cunoștințe consumatorilor vizând producția vitivinicolă, pentru a afla subiectele cele mai actuale ale producerii și ale consumului. Suntem adepții unui consum moderat al băuturii alcoolice, suntem adepții unui consum a produselor de calitate, și bineînțeles că în cadrul Școlii Divinului, am prezentat 4 mostre de produs divin a producătorilor autohtoni, care au încântat, și care bucură participanții. Produsele noastre sunt de calitate, ele caută, ca și genericul sărbătorii de azi, piață de desfacere mai largă, noi trebuie să facem față concurenței, care este acerbă, pe diferite piețe, și totodată, să ne mândrim cu produsele respective, că ele merită cea mai înaltă apreciere”.

Sursă: Wine of Moldova

Eduard Creciun, participant din Belgia: „Masterclassul e destul de revoluționar, am învățat mai multe despre Rara Neagră și de ce se numește așa. Cunoșteam soiul, cu ajutor moldovenesc, autohton, dar nu știam că se prezintă în așa fel și de ce se numește Rară Neagră.  Eu sunt un amator de vinuri, fac și lecții de oenologie, și-mi dezvolt interesul pentru vin, cum se face, care sunt diferențele, și chiar și cu gusturile și aromele și asta se dezvoltă cu cât mai mult te interesezi. La eveniment sunt împreună cu sora mea, care e tot în Belgia, și o acompaniez  ca degustător, pentru vinurile pe care vrea să le cumpere, ca să facem vinurile moldovenești mai cunoscute.”

Irina, participantă din Tulcea, România: „Mi-a plăcut foarte mult Școala Vinului, am fost și anul trecut. Am învățat să deosebesc un pic aromele, pentru că eu aș fi văzut numai un singur ingredient mai puternic, dar dacă te gândești bine și asculți, înțelegi că, de fapt, sunt mai multe și se combină”.

Sursă: Wine of Moldova

Dumitru Căinăreanu, participant la Școala Vinului: „La Școala Vinului am aflat că fiecare divin are o aromă și un gust special, în dependență de câți ani e maturat. Nici nu mă gândeam că un divin poate avea așa o istorie în spatele lui. Lecția a fost foarte informativă, am rămas plăcut surprins, împreună cu prietenii. Pentru că în familie, cu prietenii, consumi divin, dar nu avem o anumită cultură, foarte puține lucruri cunoaștem. O cultură specială te pune în situația să simți mai mult, să descoperi mai mult, și să faci o alegere care ți se potrivește”.

Ecaterina și Constantin Păun, participanți: „Ultimul divin degustat a fost extraordinar de bun, pentru că și regiunea contează, și vechimea, a fost mai tare, dar se simte și componenta lui, dar și calitate, în sensul în care e un divin adevărat. Dacă noi nu am fi cunoscut aromele fructelor uscate, pere, cireșe, prune, nu am fi recunoscut băuturile. Noi nu venim să consumăm băutura, dar venim să savurăm și să descoperim ceva noi. Am ajuns întâmplător aici și suntem foarte bucuroși că s-a organizat atât de bine. Noi suntem niște consumatori pasivi, dar cu interes, cu atât mai mult că suntem din Călărași”. 

Sursă: Wine of Moldova

În ultimii ani, Școala Vinului a devenit un pilon central al edițiilor Zilei Naționale a Vinului, subliniând rolul educativ al evenimentului, completând latura sa culturală și distractivă.

Ziua Națională a Vinului este organizată de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente